Jak urozmaicić domowe przekąski?
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Każdy z nas miewa momenty, w których potrzebuje nowych, kulinarnych doznań. Klasyczne przepisy zaczynają nas nudzić i chcielibyśmy spróbować czegoś innego. Szczególnie w przypadku przekąsek jest tak wiele sposobów na ich urozmaicenie! Dzięki odrobinie fantazji będziemy mogli przygotować oryginalne smakołyki nie tylko dla siebie, ale też dla całej rodziny i znajomych.
Pojedyncze słupki surowej marchewki czy ogórka będą raczej nijakie pod względem doznań smakowych, ale kiedy dodamy do nich aromatyczny sos lub dip, nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dobór odpowiednich składników i dodatków potrafi całkowicie zmienić oblicze dania! Ciekawym uzupełnieniem domowych przekąsek mogą być Sosy Kieleckie – aromatyczne i wyprodukowane z najwyższej jakości składników.
Cukiniowe krążki
Panierowane plastry cukinii to przekąska w sam raz dla miłośników roślinnej kuchni! Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a do tego wymaga jedynie kilku składników. Zaczynamy od pokrojenia cukinii w średniej grubości krążki. W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jedno jajko, do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Plastry cukinii solimy, dodajemy pieprz, a następnie obtaczamy najpierw w jajku, a kolejno w bułce. Smażymy na oleju, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru. Na koniec kładziemy krążki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z Sosem Kieleckim cygańskim – jego wyrazisty aromat idealnie uzupełni łagodny smak cukinii. Pyszności!
Ciasto francuskie z niespodzianką
Ciasto francuskie ma to do siebie, że pasuje niemal do wszystkiego! Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i w postaci wytrawnej, z nadzieniem kwaśnym albo pikantnym. Tym razem jednak postawimy na dwie bardzo proste, ale niezawodne propozycje – zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. Takie przekąski możemy zrobić nie tylko dla siebie, ale też na spotkanie ze znajomymi lub imprezę – z pewnością goście będą zachwyceni!
Pierwszy wariant to bardziej wykwintna wersja klasycznego hot doga – ciasto francuskie z parówką! Parówkę wystarczy pokroić na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości. Ciasto kroimy na równej wielkości prostokąty i na połowie z nich układamy parówki, a pozostałe delikatnie nacinamy nożem (np. robiąc trzy paski niedochodzące do krawędzi po środku każdego kawałka). Obie części łączymy i pieczemy według wskazówek na opakowaniu po cieście francuskim, a następnie podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym i… zjadamy ze smakiem!
Druga z naszych propozycji to sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta. Zaczynamy od podsmażenia na maśle jednej cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz ok. 400g świeżego szpinaku typu baby. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dosypujemy ¾ kostki pokruszonego sera feta i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty, na połowie z nich układamy farsz szpinakowy, a następnie przykrywamy drugim trójkątem i łączymy w całość – krawędzie możemy zlepić dociskając widelcem, dzięki czemu otrzymamy ciekawy wzór. Pieczemy według wskazówek na opakowaniu i podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym, którego intensywny aromat doskonale uzupełni smak szpinakowych sakiewek.
Cena sugerowana Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,50 zł brutto/ 180g
Cena sugerowana Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200g
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.