Komunikaty PR

Jak urozmaicić domowe przekąski?

2020-09-30  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Każdy z nas miewa momenty, w których potrzebuje nowych, kulinarnych doznań. Klasyczne przepisy zaczynają nas nudzić i chcielibyśmy spróbować czegoś innego. Szczególnie w przypadku przekąsek jest tak wiele sposobów na ich urozmaicenie! Dzięki odrobinie fantazji będziemy mogli przygotować oryginalne smakołyki nie tylko dla siebie, ale też dla całej rodziny i znajomych.

Pojedyncze słupki surowej marchewki czy ogórka będą raczej nijakie pod względem doznań smakowych, ale kiedy dodamy do nich aromatyczny sos lub dip, nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dobór odpowiednich składników i dodatków potrafi całkowicie zmienić oblicze dania! Ciekawym uzupełnieniem domowych przekąsek mogą być Sosy Kieleckie – aromatyczne i wyprodukowane z najwyższej jakości składników.

Cukiniowe krążki

Panierowane plastry cukinii to przekąska w sam raz dla miłośników roślinnej kuchni! Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a do tego wymaga jedynie kilku składników. Zaczynamy od pokrojenia cukinii w średniej grubości krążki. W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jedno jajko, do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Plastry cukinii solimy, dodajemy pieprz, a następnie obtaczamy najpierw w jajku, a kolejno w bułce. Smażymy na oleju, aż będą miękkie i nabiorą złocistego koloru. Na koniec kładziemy krążki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z Sosem Kieleckim cygańskim – jego wyrazisty aromat idealnie uzupełni łagodny smak cukinii. Pyszności!

Ciasto francuskie z niespodzianką

Ciasto francuskie ma to do siebie, że pasuje niemal do wszystkiego! Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i w postaci wytrawnej, z nadzieniem kwaśnym albo pikantnym. Tym razem jednak postawimy na dwie bardzo proste, ale niezawodne propozycje – zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. Takie przekąski możemy zrobić nie tylko dla siebie, ale też na spotkanie ze znajomymi lub imprezę – z pewnością goście będą zachwyceni!

Pierwszy wariant to bardziej wykwintna wersja klasycznego hot doga – ciasto francuskie z parówką! Parówkę wystarczy pokroić na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości. Ciasto kroimy na równej wielkości prostokąty i na połowie z nich układamy parówki, a pozostałe delikatnie nacinamy nożem (np. robiąc trzy paski niedochodzące do krawędzi po środku każdego kawałka). Obie części łączymy i pieczemy według wskazówek na opakowaniu po cieście francuskim, a następnie podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym i… zjadamy ze smakiem!

Druga z naszych propozycji to sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta. Zaczynamy od podsmażenia na maśle jednej cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz ok. 400g świeżego szpinaku typu baby. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dosypujemy ¾ kostki pokruszonego sera feta i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty, na połowie z nich układamy farsz szpinakowy, a następnie przykrywamy drugim trójkątem i łączymy w całość – krawędzie możemy zlepić dociskając widelcem, dzięki czemu otrzymamy ciekawy wzór. Pieczemy według wskazówek na opakowaniu i podajemy z Sosem Kieleckim czosnkowym, którego intensywny aromat doskonale uzupełni smak szpinakowych sakiewek.

Cena sugerowana Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,50 zł brutto/ 180g

Cena sugerowana Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.