Jak właściwie komponować jadłospis niemowlęcia? Mamy odpowiedź eksperta
Prawidłowe żywienie już od pierwszych miesięcy życia jest bardzo istotne dla przyszłości dziecka. Wspiera ono harmonijny rozwój młodego organizmu, wzrost, właściwe funkcjonowanie narządów, a także wpływa na dobre samopoczucie. Gotowość malucha na rozszerzanie diety stawia rodziców przed nie lada wyzwaniem. Jak sprawić, aby jadłospis niemowlęcia był zbilansowany, smaczny, a zarazem skomponowany z bezpiecznych produktów? Poznaj kilka przydatnych wskazówek od Katarzyny Rabendy, eksperta BoboVita.
Odpowiedni moment na nowe pokarmy
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlę powinno być karmione wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia[1]. W tym czasie nie ma potrzeby podawania niemowlęciu żadnych innych pokarmów i płynów – chyba że pediatra zaleci stosowanie określonych suplementów lub leków. Po tym okresie przychodzi moment na stopniowe wprowadzanie do diety pokarmów uzupełniających (przy kontynuowaniu karmienia piersią bądź mlekiem modyfikowanym). Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[2]. Jest to konieczne ze względu na coraz większe zapotrzebowanie młodego organizmu na energię, białko, składniki mineralne czy witaminy. Urozmaicanie jadłospisu przygotowuje również malucha do otwartości na różnorodne smaki w przyszłości.
Jako pierwsza marchewka, a później jabłko
Zanim rodzice przystąpią do urozmaicania jadłospisu malucha, powinni pamiętać o właściwej kolejności wprowadzania nowych pokarmów. Ponieważ niemowlęta trudniej akceptują wytrawny smak warzyw, szczególnie tych zielonych o gorzkim smaku, to właśnie od nich należy rozpocząć zapoznawanie z nowościami. Gdy maluch przyzwyczai się do smaku brokułu czy później marchewki, można kontynuować urozmaicanie diety o inne pokarmy – owoce, a później także produkty zbożowe, mięso, jajo, ryby czy przetwory mleczne. Na etapie rozszerzania diety dobrym drogowskazem, który podpowiada, co, kiedy i jak podawać dziecku w pierwszym roku jego życia, jest schemat żywienia niemowląt.
To ważne Najistotniejsza zasada żywienia niemowlęcia brzmi: rodzic decyduje co, kiedy i w jakiej formie poda dziecku, natomiast dziecko decyduje, czy posiłek zje i ile go zje. Oznacza to, że opiekunowie, kierując się wskazówkami ze schematu żywienia niemowląt, w odpowiednim momencie powinni podawać maluchowi określone pokarmy, a dziecko zdecyduje, czy dany pokarm zje i w jakiej ilości. |
Wielkość porcji i konsystencje
Wprowadzanie nowych pokarmów powinno przebiegać stopniowo i zaczynać się od niewielkich ilości (kilku łyżeczek), przy jednoczesnej obserwacji dziecka. Ponieważ istnieje pewne ryzyko wystąpienia reakcji nietolerancji, lepiej unikać wprowadzania kilku nowych produktów w tym samym czasie. Warto również pamiętać o odpowiedniej konsystencji posiłku. Okres rozszerzania diety to czas, w którym umiejętność gryzienia u niemowlęcia dopiero się kształtuje. Maluchy odrzucają pokarmy, których nie dają rady zjeść. Pierwsze nowe produkty powinny być podawane w formie przecieru lub papki, a potem stopniowo zamieniane na takie z grudkami lub większymi kawałkami, a także te podawane do ręki. Urozmaicanie diety należy prowadzić tak, aby pod koniec 12. miesiąca życia maluch mógł spożywać posiłki o dowolnej konsystencji.
Gluten – czy trzeba z nim poczekać?
Nie ma takiej potrzeby. Gluten to popularny alergen, jednak zgodnie z zaleceniami ekspertów jego niewielkie ilości należy zacząć podawać niemowlęciu w tym samym momencie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca do ukończenia 12. miesiąca życia, przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka na nowy produkt[3]. Dobrym sposobem na rozpoczęcie podawania maluchowi pokarmów zawierających gluten jest wybór kaszki manny, która powstaje z ziaren pszenicy.
Dobór produktów w trosce o bezpieczeństwo malucha
Młody organizm niemowlęcia bardzo intensywnie się rozwija i jest wrażliwy na wpływ spożywanej żywności. Właśnie dlatego wybór pokarmów uzupełniających dla malucha nie powinien być kwestią przypadku. Niewątpliwie w sklepach łatwo dostrzec mnóstwo produktów, które wyglądem przypominają odpowiednie dla dziecka. Nie warto jednak sugerować się wyłącznie zmysłami czy atrakcyjnym opakowaniem. Podpowiedzią, że produkt jest właściwy dla najmłodszych, jest wskazanie wieku na opakowaniu. To oznaczenie, które symbolizuje żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci. Dzięki informacji, np. po 6. czy 10. miesiącu życia, rodzic może wybrać produkt dopasowany do etapu rozwoju dziecka i jego umiejętności. Takie produkty muszą spełniać restrykcyjne normy jakości określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej[4], a ich receptury opracowywane są przez ekspertów w zakresie żywienia. Najczęściej żywność dla najmłodszych można zlokalizować w sklepie na specjalnie wydzielonej półce.
Wsparcie w żywieniu najmłodszych – naturalnie, bez zbędnych dodatków Aby maluch mógł prawidłowo się rozwijać i miał siłę do codziennej nauki czy zabawy, potrzebuje posiłków, które będą źródłem energii. Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, czyli te ze wskazaniem wieku na opakowaniu, to produkty, które odpowiadają na wyjątkowe potrzeby żywieniowe młodego organizmu. Ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa, a zawarte w nich zboża przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Przykładem takich produktów są kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Dlaczego warto je uwzględnić w codziennym menu malucha?
Dzięki temu, że są wartościowe i bezpieczne dla rozwijającego się organizmu dziecka, stanowią cenne urozmaicenie jadłospisu malucha będącego na etapie rozszerzania diety. |
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
* Dotyczy norm dla pestycydów w zbożach.
[1] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.
[2] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[3] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[4] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl) Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.
Wind of Change już w listopadzie! Oddychające tapicerki w fotelikach Avionaut
Akademia LEGO® w CH Focus!
Marka Grześki wspiera drugą odsłonę projektu „Hejt nie jest OK”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
Szefowa Fundacji TVP z pełnym przekonaniem przyznaje, że jej nowa rola to zarówno ogromne wyzwanie, jak i spełnienie marzeń o niesieniu pomocy innym. Katarzyna Dowbor cieszy się, że znów może pomagać ludziom w różnych kryzysach i w pewnym sensie jest to kontynuacja jej misji z programu „Nasz nowy dom”. Na razie Fundacja TVP wspiera osoby, które ucierpiały podczas niedawnej powodzi, ale pod jej skrzydła mogą też trafić inni potrzebujący.
Gwiazdy
Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci
Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.
Handel
Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.