Komunikaty PR

Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły

2021-10-15  |  01:00
Biuro prasowe

Praca biurowa - czyli pomysły na szybkie lunchboxy z sezonowych warzyw i nie tylko

Szacunki są różne, ale eksperci twierdzą, że codzienne kupowanie gotowych posiłków i przekąsek do pracy może kosztować do ponad 1000 złotych miesięcznie! Dlaczego jednak tak wielu z nas to robi? W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do jednego. Nie potrafimy lub nie chcemy na tyle się zorganizować, by przygotowywać lunch do pracy samodzielnie. Co zrobić, by nie skazywać się na fast foody lub jeść coś, na co tak naprawdę nie ma się ochoty, albo - co gorsza - w ogóle nie jeść? Wbrew pozorom to nie takie trudne!

Kluczem do przygotowania idealnych luchboxów do pracy jest prostota, używanie dobrej jakości składników oraz stawianie na potrawy, które można wykonać z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Warto włączyć do swojego menu sezonowe warzywa – nasz organizm z pewnością nam podziękuje. Będziemy wydajniejsi i na pewno zdrowsi. Z drugiej strony, aby to osiągnąć wcale nie musimy przez cały dzień chrupać marchewkę z hummusem. Zdrowy i szybki lunch nie wyklucza wcale takich rarytasów jak np. ser.

Jesteś tym co jesz

Wszyscy wiemy, że powinniśmy „spożywać zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczyć”, ale łatwiej to powiedzieć niż zrobić. Zwłaszcza, gdy większość dnia spędzamy w pracy, siedząc za biurkiem. Dostępność kuszącego niezdrowego jedzenia wokół, ograniczone zaplecze kuchenne, w którym można by przygotować zdrowy posiłek i wreszcie potrzeba szybkiego zjedzenia czegokolwiek w porze lunchu może oznaczać, że zjadamy o wiele więcej kalorii niż potrzebujemy. W połączeniu z bardzo umiarkowanym ruchem nie wróży to dobrze. Od czego więc zacząć? Od zwiększenia swojej świadomości na temat tego co jemy. Większości z nas wydaje się, że wiemy, co jest zdrowe, a co nie. Jednak kwestia zdrowego odżywiania się jest dużo bardziej złożona. Istnieje wiele mitów na temat różnych produktów spożywczych. Np. mało kto wie, że granola zawiera więcej cukru niż wielu przypuszcza. Z kolei jajka na toście będą lepszym wyborem niż dżem, dzięki zamianie cukru na białko. W dodatku jajko zawiera cynk, żelazo, witaminę D i pobudzającą mózg cholinę. Z krzywdzącymi stereotypami musi się np. mierzyć ser, niesłusznie oskarżany o to, że jego spożywanie tuczy. Każdy pokarm posiada kalorie, więc najwyższy czas przestać się ich bać. Wszystko jednak trzeba spożywać z umiarem. - Wystarczy zjadać około 30-40 g sera żółtego dziennie by uzupełnić 30% zapotrzebowania w wapń. Taka porcja dostarcza również odpowiedniej ilości witaminy A, fosforu i chromu. – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Mając rzetelną wiedzę na temat jedzenia, będziesz w stanie dokonać prostych i łatwych zmian w swojej diecie. A wtedy już tylko krok dzieli cię od wzięcia sprawy całkowicie w swoje ręce.

Zacznij budować rutynę, która działa

Jednym z powodów, dla których wpadamy w złe nawyki żywieniowe jest to, że nie planujemy i nie budujemy zdrowej rutyny lub po prostu pozwalamy, aby nasz plan oznaczał zjedzenie „czegokolwiek” (a to zwykle oznacza coś niezdrowego). Czy naprawdę samodzielnie przygotowany lunchbox może być ważnym elementem, prowadzącym do zmiany? Stworzenie rutyny w tym zakresie oznacza wybór zdrowszych opcji. Co ważne, podejmujemy wówczas decyzje żywieniowe zanim poczujemy głód. Biorąc do pracy wcześniej przygotowany lunch niwelujemy pokusę kupienia chipsów czy słodyczy w momencie, kiedy uczucie głodu każe nam zjeść cokolwiek.

Uwaga, przerwa na lunch!

Zdrowy lunch podczas pracowitego dnia jest nie tylko najważniejszą rzeczą, którą należy zrobić, ale może być również największym wyzwaniem. Idealnie skomponowany posiłek zawiera odpowiednią ilość białka, cukrów, tłuszczu, błonnika, węglowodanów i innych składników odżywczych. Produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, czyli np. makaron, chleb i płatki zbożowe, szybko uwalniają glukozę. Dostajemy wówczas zastrzyk energii, po którym następuje spadek, przekładający się na naszą mniejszą motywację i uwagę. Tymczasem wysokotłuszczowy posiłek dostarcza więcej trwałej energii, ale wymaga cięższej pracy układu trawiennego. Dlatego lunch jedzony w pracy powinien być czymś pomiędzy. Na szczęście dieta w pracy nie musi nudna. - Czasy, gdy królowały kanapki, dawno się skończyły. Dziś mamy do wyboru wiele innych opcji. Niezbędnej energii dostarczą nam np. smakowite tortille z serem czy gruszki z serem i czekoladą (przepisy znajdziesz na końcu artykułu). Są przy tym tak proste i szybkie w przygotowaniu, że wprost idealnie nadają się do lunchboksów. – przekonuje ekspertka z MSM Mońki.

Trudno się z tym nie zgodzić. Nasza dieta powinna być zróżnicowana i bogata w owoce i warzywa. Jedno z badań wykazało, że im więcej owoców i warzyw spożywali ludzie (do 7 porcji dziennie), tym byli szczęśliwsi, bardziej zaangażowani i bardziej kreatywni*. Dzieje się tak, ponieważ te produkty zawierają niezbędne składniki odżywcze, które pobudzają produkcję dopaminy, która odgrywa ważną rolę w doświadczaniu ciekawości, motywacji i zaangażowania. Są również bogate w przeciwutleniacze, które poprawiają pamięć i nastrój. Nie ma lepszej pory roku niż jesień do włączenia w dietę sezonowych warzyw. Buraki, cebula, cukinia, dynia czy papryka są teraz smaczniejsze niż kiedykolwiek. Wśród owoców królują soczyste jabłka i gruszki. A wszystko to jest teraz dostępne na wyciągnięcie ręki! Dla tych, którzy lubią kuchnię fusion, proponujemy jesienną sałatkę z serem morskim i owocami miechunki, która poleca się nie tylko na lunch. Przepis znajdziecie poniżej. Dbajcie o siebie i smacznego!

 

*https://www.aetnainternational.com/en/about-us/explore/fit-for-duty-corporate-wellness/eat-healthy-at-work-7-healthy-eating-tips-for-the-office.html

 

Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki

Co będzie potrzebne?

- 250 g sera morskiego MSM Mońki

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 szklanka bułki tartej

- olej do głębokiego smażenia

- 3 sztuki świeżej kolorowej papryki

- 1 młoda cukinia

- 1 czerwona cebula

- ½ sztuki średniego bakłażana

- 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej

- ½ pomarańczy

- płatki chilli

- sól do smaku

Przygotowanie:

Ser pokrój w dwucentymetrową kostkę i obtocz w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej). Wszystkie warzywa pokrój w grube cząstki i podsmaż na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dopraw wszystko solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmaż na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekoruj całość owocami miechunki i przełóż do lunchboxa.

 

Smakowite tortille

Co będzie potrzebne?

- 3 placki tortilli

- 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy

- sałata strzępiasta czerwona i zielona

- pieczarki świeże

- szynka w plasterkach

- szczypior

Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmaruj innym serkiem smakowym. Na serek połóż ulubione dodatki i ciasno zwiń. Ruloniki pokrój w trzycentymetrowe krążki i zapakuj do ulubionego pudełka.

 

Gruszki z serem żółtym i czekoladą

Co będzie potrzebne?

- świeże, twarde gruszki

- ser żółty Aldamer MSM Mońki

- kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój na połówki, a następnie usuń z nich gniazdka z pestkami. Następnie pokrój owoce na ćwiartki i wyłóż na talerz. Między kawałkami gruszek umieść grubsze plasterki sera żółtego. Całość posyp startą na tarce ciemną czekoladą i spakuj do lunchboxa.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce Biuro prasowe
2024-10-01 | 11:20

Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce

Pizza Hut Polska wprowadza cyfrowe innowacje, które odmienią doświadczenia klientów. Rozmaite technologie, takie jak kody QR pozwalające składać zamówienia online do
Żywienie PFHBiPM podsumowuje projekt
2024-09-30 | 14:00

PFHBiPM podsumowuje projekt

PFHBiPM od niemal 30 lat wspiera hodowców w ich codziennej pracy, realizując szereg przedsięwzięć, których celem jest promocja konsumpcji mleka. Z końcem 2021 roku
Żywienie Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą
2024-09-27 | 18:00

Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą

Budowanie rynku wołowiny premium w Polsce to proces, który rozpoczął się niemal dwie dekady temu, kiedy steki były jeszcze egzotycznym rarytasem. Obecnie Polacy coraz chętniej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej

Wokalistka już po raz drugi w swojej karierze została zaproszona do udziału w show French Touch. Pięć lat temu na scenie towarzyszył jej Willy William i w duecie zaśpiewali utwór „Ego”. Margaret zaznacza, że nie było to łatwe zadanie, bo po prostu nie zna języka francuskiego. I do tej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo choć podoba jej się brzmienie tego języka i lubi słuchać Francuzów, to jej samej dużą trudność sprawia wymowa poszczególnych słów. Dlatego też i tym razem liczy na wyrozumiałość artysty, z którym będzie współpracować.

Media

Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi

W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle aktorka zdradza, że zawodowo jest teraz mocno zaangażowana w dwa projekty. Pracuje nad kolekcją bielizny dla znanej marki i nad kanałem wideo, w którym będzie testowała menu w różnych warszawskich restauracjach i rozmawiała z ciekawymi gośćmi. Przed wakacjami Monika Mrozowska zaskoczyła też diametralną zmianą fryzury, ale jak podkreśla – ta metamorfoza nie była wyrazem ekstrawagancji, nie chodziło też o charakteryzację do nowej roli.

Transport

Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki

Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.