Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?
Dawniej wierzono, że kiełki posiadają bogate właściwości lecznicze, obecnie są zdrowym urozmaiceniem naszej diety. Niemal każde nasiona warzyw mogą posłużyć jako kiełki: od fasoli czy rzodkiewki po soczewicę i pora. Kiełki to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, które warto uzupełniać – szczególnie po okresie zimowym. Są również źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści, a ich różnorodność pozwala na dobór takich, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Choć kiełki zyskują coraz większą popularność, nadal dodajemy je najczęściej do sałatek i kanapek, a przecież mogą znaleźć zastosowanie w innych daniach. Jak zatem je wykorzystać? Odpowiedź znajduje się w przepisach poniżej.
1. Jajeczne muffiny
Składniki:
- szynka (np. Biebrzówka od JBB)
- jajka
- suszone pomidory
- dowolne kiełki
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.
2. Hot dogi z kiełkami
Składniki:
- 2 podłużne bułki pełnoziarniste
- 2 parówki (np. Polanki od JBB)
- liście sałaty rzymskiej
- garść kiełków
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 żółtej papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- cebula dymka
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.
3. Tortilla z szynką
Składniki:
- szynka (np. z beczki #JBB)
- tortilla pełnoziarnista
- serek puszysty
- sałata
- ulubione kiełki
- czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Tortillę smarujemy serkiem puszystym, następnie nakładamy na nią sałatę, plasterki szynki, pokrojoną paprykę oraz kiełki. Całość zwijamy w rulon i kroimy na grubsze paski. Gotowe!
Król polskich energetyków w nowych szatach
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.
Edukacja
Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem
Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.