Cykl #premieraonline w tym tygodniu
Interaktywne transmisje odbywają się na stronieFacebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy.
Karolina Wigura, Piotr Trudnowski, Krzysztof Zalewski – środa, 3 marca, godz. 18:00
Gośćmi dyskusji towarzyszącej premierze marcowego wydania „Pisma. Magazynu Opinii” będą Karolina Wigura, Piotr Trudnowski i Krzysztof Zalewski. Tematem rozmowy będą konsekwencje rosnącej frustracji wywołanej pandemią, w dobie mediów społecznościowych i politycznych podziałów, oraz próby szukania głębszego porozumienia między wściekłymi na siebie wzajemnie grupami. Spotkanie poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge.
„Miesiące frustracji, pustego czasu i pozbawienia dawnego sposobu życia, tak charakterystyczne dla przedłużającego się kryzysu covidowego, w dobie mediów społecznościowych potrafią skutkować potężnymi wybuchami społecznego buntu”– pisze Karolina Wigura w eseju do marcowego „Pisma” i prognozuje, że nie tylko rok 2021, lecz również następne lata przyniosą nam wiele publicznych wybuchów gniewu.
Cykl wirtualnych spotkań #premieraonline to okazja nie tylko do spotkania ulubionych autorów książek, ale także przestrzeń do wartościowych dyskusji. W najbliższą środę o godz. 18:00 Krzysztof Zalewski wraz z Karoliną Wigurą i Piotrem Trudnowskim związanymi z „Pismem. Magazynem Opinii” podejmą rozmowę o konsekwencjach rosnącej frustracji wywołanej pandemią i możliwych dalszych scenariuszach. W czwartek swoich czytelników przed ekrany zaprosi zaś Michał Gołkowski, który opowie o książce „Stalowe szczury. Fort 72. Tom 5”.
Michał Gołkowski – czwartek, 4 marca, godz. 18:00
O książce „Stalowe szczury. Fort 72. Tom 5” (Wydawnictwo Fabryka Słów) opowie jej autor – Michał Gołkowski. Rozmowę poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge.
Kilkudziesięciu żołnierzy z obu stron konfliktu zostało zasypanych w zbombardowanym forcie. Jeśli istnieje jakakolwiek droga na powierzchnię – oni o tym nie wiedzą. Jeśli istnieją jakiekolwiek zapasy – oni o tym nie wiedzą. Jeśli istnieje jakikolwiek sposób, by uciec szaleństwu – oni o tym nie wiedzą. Pośród wszechogarniającej ciemności podziemnych korytarzy snuje się ponura opowieść o obowiązku, honorze żołnierza, tkwiących w duszy każdego człowieka uprzedzeniach i strachu oraz o demonach, które budzą się do życia w miarę tego, jak gaśnie wątły płomień rozumu.
Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego
Najstarszy debiut literacki w Polsce!
Jak zachęcić do poznawania historii Warszawy?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.