Fenomen chińskiej literatury science-fiction
Instytut Konfucjusza w Krakowie
Oleandry 2A
30-063 Kraków
media|instytutkonfucjusza.pl| |media|instytutkonfucjusza.pl
12 663 26 07
www.instytutkonfucjusza.uj.edu.pl/
Ośrodek „Instytut Konfucjusza w Krakowie” serdecznie zaprasza w poniedziałek 16 października o godz. 17:00 na wykład Karoliny Krupy pt. „Liu Cixin i naśladowcy? Czyli fenomen chińskiej literatury science-fiction”.
W ostatnich latach gatunek science-fiction przeżywa w Państwie Środka swój prawdziwy renesans. Powieści czołowych chińskich twórców mają miliony czytelników, są tłumaczone przez wydawnictwa na całym świecie, a najbardziej rozpoznawalne pozycje doczekały się ekranizacji. Co zadecydowało o tak wielkim sukcesie powieści science-fiction w Chinach? Jacy autorzy stoją za wzrostem popularności tego gatunku? Jakie wątki fabularne dominują w chińskich pozycjach science fiction i co mówi nam to o współczesnym chińskim społeczeństwie? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań będzie można poznać już w najbliższy poniedziałek podczas wykładu Karoliny Krupy „Liu Cixin i naśladowcy? Czyli fenomen chińskiej literatury science-fiction”.
Wykład poprowadzi Karolina Krupa z Instytutu Konfucjusza, absolwentka sinologii na Uniwersytecie Jagiellońskim, przewodnicząca sekcji chińskiej Dalekowschodniego Koła Naukowego. Prywatnie zainteresowana wpływem rozwoju nowoczesnych technologii na współczesne stosunki międzynarodowe oraz przemianami zachodzącymi w chińskiej rzeczywistości społecznej i politycznej.
Wstęp wolny!
Czas: 16 października 2023 (poniedziałek) godz. 17:00.
Miejsce: Ośrodek „Instytut Konfucjusza w Krakowie”, ul. Oleandry 2A sala 2.05.
Więcej informacji na Facebook Ośrodka „Instytut Konfucjusza w Krakowie”.
Polskie korzenie są najważniejsze – wywiad z Joanną Colangelo, autorką książkI
Wielki Antykwariat pod kopułą, czyli stare książki i winyle w Blue City
Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.