Komunikaty PR

KIECKA I KRYNOLINA - książka dla miłośników dobrych historii

2021-02-15  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania okładka ( 1.45 MB )

Kiecka i krynolina”, nowa powieść autorki „Gruzowiska” Aleksandry Katarzyny Maludy  ukaże się 20 marca nakładem Wydawnictwa Szara Godzina. To dowcipna i przewrotna, a także z nutą nostalgii i odrobiną refleksji opowieść o zaskakującej zamianie miejsc.

Zośce zawalił się świat. Jej ukochany Konstanty, wbrew małżeńskiej przysiędze, uległ urokom korporacyjnej koleżanki o figurze Afrodyty. Świat zawalił się również Zofii, której mąż Kazimierz oddał serce francuskiej guwernantce. Siedzą teraz obie przed tym samym lustrem, ronią łzy i między jednym chlipnięciem a drugim skarżą się na wiarołomców, nie bacząc, że dzieli je… 150 lat.

Sprawy się komplikują, gdy nieznana siła – czy to koniaczek, czy czarna dziura – przenosi Zośkę z nowoczesnego apartamentowca w Warszawie do dworku w Luto­mierzycach, w czasy powstania styczniowego. Zofia zaś odbywa podróż do 2019 roku i zamiana zdobnej krynoliny na skąpą kieckę okazuje się dla niej najmniejszym problemem… Co z tego wyniknie? Czy łaskawy los pozwoli Zośce i Zofii powrócić na ich miejsca w czasie i przestrzeni, nie powodując genealogicznych komplikacji?

Aleksandra Katarzyna Maludy jest absolwentką filologii polskiej Uniwersytetu Warszawskiego. Pisze takie książki, jakie sama chciałaby przeczytać, sięgając do swojej pasji historycznej. Z tego powodu „Kiecka i krynolina” urzeka nie tylko dowcipnymi dialogami i zwrotami akcji, ale również przedstawieniem realiów życia w szlacheckim dworku w drugiej połowie XIX w.

Aleksandra Katarzyna Maludy i Wydawnictwo Szara Godzina zapraszają do czytania. „Kiecka i krynolina” będzie dostępne w księgarniach stacjonarnych i internetowych od 20 marca.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Książka Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego Biuro prasowe
2024-02-22 | 01:00

Polska gra polityczna na tle trawionego konfliktami Półwyspu Arabskiego

Ogarnięty od dziesięcioleci licznymi konfliktami Półwysep Arabski nieprzerwanie od zakończenia II Wojny Światowej pozostaje w stanie napięcia, trawiony ogniem z różnych stron.
Książka Najstarszy debiut literacki w Polsce!
2024-01-18 | 07:00

Najstarszy debiut literacki w Polsce!

90-letnia Jadwiga Kalinowska sięgnie po Rekord Polski w kategorii „Najstarszy debiut literacki”. W październiku 2023 roku Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki
Książka Jak zachęcić do poznawania historii Warszawy?
2023-12-27 | 17:00

Jak zachęcić do poznawania historii Warszawy?

W grudniu w Galerii Delfiny na warszawskim Powiślu odbyła się debata, podczas której eksperci rozmawiali na temat wyzwań związanych z popularyzacją wiedzy dotyczącej historii

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.