Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk na spotkaniach autorskich online
We wtorek 18 sierpnia o kuchni roślinnej łączącej pokolenia porozmawiają Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał”. Następnego dnia, w środę 19 sierpnia profesor Jerzy Bralczyk przy okazji premiery swojej najnowszej publikacji „Do domu!!!”, zaprosi czytelników na językoznawczy spacer po zakamarkach domu.
Interaktywne transmisje odbędą się na stronie Facebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe będzie zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Spotkania będą tłumaczone na język migowy.
Olga i Weronika Smile – wtorek, 18 sierpnia, godz. 18:00
Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał” (Wydawnictwo Zwierciadło), porozmawiają z internautami o rodzinnym gotowaniu przy wykorzystaniu produktów roślinnych. Rozmowę poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET).
„Roślinna kuchnia rodzinna” to książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny – zawiera proste do przygotowania dania, z którymi poradzą sobie młodsi kucharze i nieco trudniejsze, dla dorosłych. Co zrobić, gdy dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Można zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić „Dobrze, ale gotuj sobie sam”. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje przepisy, które służą dwóm pokoleniom. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy, a mama – bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania, a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni okazuje się bezcenny.
Natomiast „Roślinny nabiał” w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znalazły się tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
Jerzy Bralczyk – środa, 19 sierpnia, godz. 18:00
Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET) porozmawia z profesorem Jerzym Bralczykiem o jego najnowszej książce „Do domu!!!” (Wydawnictwo Bosz). Bogato ilustrowany leksykon to kolejny po „Jeść!!!” i „W drogę!!!” przewodnik po słowach i ich znaczeniach.
Znany i lubiany językoznawca zaprasza do domu na niezwykle pouczający i zarazem dowcipny spacer po pomieszczeniach, okraszony wieloma powiedzonkami i cytatami z klasyki polskiej literatury. Czytelnicy zwiedzą salon, kuchnię i jadalnię, ale też alkowę i buduar, zajrzą do spiżarni i lodówki, ocenią, co jest bardziej wygodne: kanapa, tapczan czy wersalka, będą podziwiać żyrandole i etażerki, a na koniec wyjdą na balkon, a może taras lub werandę – z pewnością jednak nie będą się snuli z kąta w kąt! To wspaniała książka dla wszystkich pasjonatów języka polskiego, którym miłe jest również urządzenie wnętrz.

„Powstanie Bohaterów” – wyjątkowa książka 9-letniej Ali i jej taty

O agresji w książkach Young Adult - rzeczywistość czy przesada?

Młode głosy. Co by było, gdyby nie Wattpad? - debata Czwórki i Big Book Cafe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.