Kulinarne odkrycia Ameryki – konkurs dla młodych kucharzy
Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają młodych kucharzy
i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie „Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021”.
Amerykańskie przysmaki: łosoś, mintaj i wołowina – to główni bohaterowie konkursu adresowanego do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lata. Uczestnicy będą mieli za zadanie samodzielnie zaproponować przepisy na przekąskę i danie główne dla 3 osób a także przygotować potrawy na podstawie tych przepisów. Przekąska musi zostać przygotowana z łososia lub mintaja, a danie główne z użyciem amerykańskiej wołowiny jako składnika głównego.
Amerykańskie produkty takie jak łosoś, mintaj czy wołowina mają bardzo dobre właściwości odżywcze i umożliwiają przygotowanie rozmaitych potraw, które pozwolą młodym kucharzom wykazać się ich pełną gastronomiczną kreatywnością.
Termin zgłoszeń
Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą do 10 maja br. Osoby, które zakwalifikują się do kolejnego etapu będą miały tydzień na przygotowanie swoich propozycji przepisów, a na ich podstawie również dań z otrzymanych wcześniej amerykańskich produktów. Uczniów oceniać będzie jury złożone z uznanych ekspertów i szefów kuchni: Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk oraz Piotr Pietrzyk, jako sekretarz komisji.
3 młodych kucharzy, wybranych przez jury zostanie zaproszonych do kolejnego etapu, jakim jest wielki finał. Wydarzenie odbędzie się 25 maja 2021 r. w Instytucie Kulinarnym Selgros TransGourmet w Warszawie. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w konkursie a dla 3 młodych kucharzy, którzy wezmą udział w finale, przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe m.in. zestawy profesjonalnych noży.
Regulamin konkursu
Szczegóły oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://www.kulinarneodkryciaameryki.pl/
Zgłoszenia przyjmowane są przez formularz zgłoszeniowy.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.