Komunikaty PR

Kulinarny Tydzień Portugalski w Białymstoku

2020-10-05  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.27 MB )

Rozpoczynający się tydzień zapowiada się naprawdę smakowicie. Przez najbliższe siedem dni w The White Bear Coffee i cukierni Torty Pana Ribeiro będzie można spróbować słodkich portugalskich specjałów i kaw serwowanych na Półwyspie Iberyjskim. Do 15 października w obu kawiarniach potrwa Tydzień Portugalski w Białymstoku.

Luis Filipe Teixeira Ribeiro, który od trzech lat prowadzi w Białymstoku cukiernię Torty Pana Ribeiro” to rdzenny Portugalczyk, pochodzący z miejscowości Campea na północy kraju.

Dla Portugalczyków wyjście na kawę to codzienny rytuał i celebra. Każdy ma na to czas. Wieczorem po kolacji to wręcz obywatelski obowiązek. Coffee shopy pękają wtedy w szwach. A kawę mają znakomitą – opowiada Edyta Skok-Ribeiro, małżonka i wspólniczka Luisa Ribeiro.

Obydwoje na jesienne słoty i inne niefajne okoliczności mają jedną receptę: dobra kawa, pyszne ciasto i fado. The White Bear Coffee z kolei prowadzi załoga, która nie tylko parzy świetną kawę (ziarno pozyskuje z czterech kontynentów!), ale ma też podróżnicze zainteresowania. Te dwie ekipy musiały się spotkać. A kiedy już do tego doszło powstał pomysł organizacji Tygodnia Portugalskiego.

Chodzi oczywiście o promocję kuchni portugalskiej i kultury kulinarnej tego kraju, która jest przebogata, a u nas jeszcze niedostatecznie znana - mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka The White Bear Coffee. - Warto spróbować espresso parzonego na kawie brazylijskiej tam też rozmawia się po portugalsku i wyśmienitych pączków z kremem bola de berlim.

 

Właśnie Bola de Berlim czyli słynnymi portugalskimi pączkami przekładanymi crema de pasteleiro - autorstwa pana Ribeiro rzecz jasna - rozpocznie się w poniedziałek “Tydzień Portugalski” w obu kawiarniach. Potem każdego dnia będzie coraz ciekawiej i bardziej słodko. W menu znajdą się cztery rodzaje zaproponowanych przez cukiernika z Portugalii pysznych przekąsek, z kultowymi Pastéis de nata na czele. Goście obydwu lokali będą mogli skorzystać ze specjalnej promocji na zestawy “ciastko plus kawa”.

Przygotowaliśmy też serię limitowanych pocztówek, które prezentują różne “smaczki” Portugalii. Zostały zaprojektowane specjalnie na nasze wydarzenie - dodaje Urszula Olechno. - Na froncie mają świetne, klimatyczne zdjęcia wykonane przez podróżniczkę i pasjonatkę fotografii Agnieszkę Bladzik. Na odwrocie zaś nasi goście znajdą kilkuzdaniowe portugalskie rozmówki. Jeśli się ich nauczą, to przy następnej wizycie w lokalu będą mogli zamówić już kawę po portugalsku i wymienić uprzejmości z baristą.

Limitowana seria liczy siedem pocztówek (po jednej na każdy dzień). Nie można ich kupić, dodawane są do każdego “portugalskiego” zamówienia złożonego w Miśkach i u Pana Ribeiro. Dla osób, które zbiorą całą kolekcję i pochwalą nią na Instagramie przewidziana jest nagroda niespodzianka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.