Lovege Pasta ze słonecznika z pomidorami - pyszna, zdrowa, wegańska
Roślinne smaki są coraz bardziej popularne. Grono ich miłośników to nie tylko weganie, wegetarianie czy fleksitarianie – ale wszyscy, którzy chcą jeść różnorodnie i zdrowo. Dlatego tak chętnie wybieramy produkty, na bazie których przygotować możemy oryginalne dania, spełniające oczekiwania wytrawnych smakoszy, a także tych, którym zależy na zdrowej, pełnowartościowej diecie – również w świąteczne dni.
Nowa Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege firmy Sante to wyjątkowy smakołyk – naturalny i w 100 % pochodzenia roślinnego. Wyróżnia ją świetny skład, ponieważ pasta nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów czy ulepszaczy smaków. Jest również produktem bezglutenowym. Ponadto dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak tiamina (witamina B1), witamina E oraz błonnik.
Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege daje mnóstwo możliwości kulinarnego zastosowania. Od najprostszych – jako smarowidło do pieczywa (również chrupkiego) czy wafli ryżowych, przystawka, poprzez składnik dipów do ryb i warzyw, aż po oryginalne dania. Można ją wykorzystać jako farsz do pierogów czy pasztecików. Takie paszteciki, smakowicie nadziane roślinnymi składnikami, podane z aromatycznym czerwonym barszczem to niezastąpiony element świątecznej kolacji. Są tak pyszne, że z przyjemnością sięgniemy po nie każdego zimowego wieczoru!
Paszteciki do barszczu z farszem z Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
18 sztuk
Składniki:
150 g soczewicy zielonej Sante
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 słoiczek Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 opakowanie ciasta francuskiego
Napój roślinny Sante Organic do posmarowania
czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, Pastę ze słonecznika z pomidorami Lovege i przyprawy. Całość blendujemy.
Ciasto francuskie dzielimy na 2 pasy wzdłuż. Na środek każdego pasa wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Odwracamy do góry nogami i każdy rulon dzielimy na 8 części. Smarujemy napojem roślinnym, posypujemy czarnuszką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.