Lovege Pasta ze słonecznika z pomidorami - pyszna, zdrowa, wegańska
Roślinne smaki są coraz bardziej popularne. Grono ich miłośników to nie tylko weganie, wegetarianie czy fleksitarianie – ale wszyscy, którzy chcą jeść różnorodnie i zdrowo. Dlatego tak chętnie wybieramy produkty, na bazie których przygotować możemy oryginalne dania, spełniające oczekiwania wytrawnych smakoszy, a także tych, którym zależy na zdrowej, pełnowartościowej diecie – również w świąteczne dni.
Nowa Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege firmy Sante to wyjątkowy smakołyk – naturalny i w 100 % pochodzenia roślinnego. Wyróżnia ją świetny skład, ponieważ pasta nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów czy ulepszaczy smaków. Jest również produktem bezglutenowym. Ponadto dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak tiamina (witamina B1), witamina E oraz błonnik.
Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege daje mnóstwo możliwości kulinarnego zastosowania. Od najprostszych – jako smarowidło do pieczywa (również chrupkiego) czy wafli ryżowych, przystawka, poprzez składnik dipów do ryb i warzyw, aż po oryginalne dania. Można ją wykorzystać jako farsz do pierogów czy pasztecików. Takie paszteciki, smakowicie nadziane roślinnymi składnikami, podane z aromatycznym czerwonym barszczem to niezastąpiony element świątecznej kolacji. Są tak pyszne, że z przyjemnością sięgniemy po nie każdego zimowego wieczoru!
Paszteciki do barszczu z farszem z Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
18 sztuk
Składniki:
150 g soczewicy zielonej Sante
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 słoiczek Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 opakowanie ciasta francuskiego
Napój roślinny Sante Organic do posmarowania
czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, Pastę ze słonecznika z pomidorami Lovege i przyprawy. Całość blendujemy.
Ciasto francuskie dzielimy na 2 pasy wzdłuż. Na środek każdego pasa wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Odwracamy do góry nogami i każdy rulon dzielimy na 8 części. Smarujemy napojem roślinnym, posypujemy czarnuszką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.