Komunikaty PR

MAKARON I ZIEMNIAKI – WIZYTÓWKA POLSKI I WŁOCH

2023-10-20  |  16:00

21 października obchodzimy Światowy Dzień Kartofla, z kolei 25 października to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Oba produkty są znane pod każdą szerokością geograficzną, choć często spożywane w różnych formach i przygotowywane w odmienny sposób. Na czym polega ich fenomen i dlaczego zrobiły tak zawrotną karierę? 

KARTOFLE

Ich ojczystą ziemią są tereny Ameryki Południowej w szczególności Peru, Chile oraz Boliwii. Do Europyprzybyły za sprawą Hiszpanów. Początkowo były traktowane jako egzotyczna roślina, która uprawiana była w celach ozdobnych i leczniczych. Hodowano je w ogrodach przyklasztornych, dlatego misjonarze oraz zakonnicy odegrali tak istotną rolę w rozpowszechnieniu ziemniaków. Co ciekawe na terenie Prus oraz Śląska obowiązywał nakaz uprawy tego warzywa. Do Polski sprowadził je w 1683 roku Jan III Sobieski. Przywiózł bulwy ziemniaka z wyprawy wiedeńskiej jako prezent dla swojej ukochanej żony, królowej Marysieńki. Teraz to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce – stanowi częsty dodatek do dań mięsnych, jest szeroko stosowany w zupach, robi się z niego kluski, placki czy pierogi. Nie każdy wie, że właśnie ziemniaki są głównym źródłem witaminy C dla milionów Polaków! Typowa ilość ziemniaków spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ja osobiście też często korzystam z tego warzywa w swojej restauracji - nadaję mu różne tekstury: od bardzo chrupkiej po zwiewną pianę – opowiada Chef Andrea Camastra z restauracja NUTA.

 

Na świecie obecnie mamy kilka tysięcy odmian ziemniaków. W samej Polsce jest ich ponad sto. Polszczyzna zna też bardzo dużo różnych określeń na ziemniaki w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Na podhalu zjemy grule, w okolicach Poznania będą to pyry, zaś na Śląsku kartofle. Przeciętny Polak zjada rocznie aż 100 kilogramów tego warzywa.

W kuchni włoskiej, choć jest ona kojarzona głównie z pastą i pizzą, obecność ziemniaków jest również istotna. Są głównym składnikiem patate pazze, czyli szalonych ziemniaków oraz znanych na całym świecie gnocchi. Z kolei na południu Włoch na stołach króluje Gateau di patate, czyli zapiekanka ziemniaczana w stylu neapolitańskim – mówi Chef Camastra. Powodów, dla których kochamy ziemniaki jest wiele. Tani i przede wszystkim smaczny składnik wielu dań. Ziemniaki posiadają również wiele wartości odżywczych i wbrew błędnym przekonaniom nie są wcale tak kaloryczne. Obecnie coraz popularniejsze stają się miejsca ze street foodem, gdzie można kupić ziemniaka na ciepło z najciekawszymi dodatkami o jakich tylko możemy pomyśleć. 

MAKARON

Makaron przybiera tak odmienne kształty i formy, ponieważ każdy z nich inaczej przenosi sos. Penne idealnie komponuje się z pesto, farfalle z sałatkami, a najpopularniejsza forma spaghetti nadaje się do sosów takich jak marinara lub carbonara. W zależności od sosu podawanego z odpowiednio dobranym makaronem powinniśmy serwować konkretne wino. Chablis będzie idealnie współgrać z sosami mięsnymi w szczególności tymi o intensywnym smaku. Z kolei lekkie wino Pinot Noir jest dobrym wyborem do białych sosów, zwłaszcza jeśli są dominujące i wyraziste. Bez wątpienia na popularność makaronu wpływa fakt, że można go długo przechowywać w postaci suchej. Suszenie makaronu pierwszy raz pojawiło się na terenie Arabii. Pozwalało na jego bezpieczne przechowywanie podczas długich podróży przez pustynię. Sam makaron produkowany był już trzy tysiące lat przed naszą erą w sercu Chin. Obecnie na świecie produkuje się ponad 600 różnych rodzajów tego produktu. Przeciętny Włoch w ciągu roku zjada aż 23,5 kg pasty produkowanej na Półwyspie Apenińskim w ilości ponad 3 milionów ton rocznie. We Włoszech istnieje 139 fabryk, które zajmują się produkcją wyłącznie makaronu. Co ciekawe popularna forma gotowania “al dente” nie tylko polepsza jego smak, ale również wydłuża uczucie sytości. Etymologia nazwy makaronu w języku włoskim oznacza oryginalnie ciasto. Sam w sobie jest również cennym w wiele składników odżywczych oraz potrzebnych organizmowi aminokwasów. W ostatnich latach coraz popularniejszy staje się makaron kolorowy, który możemy uzyskać za pomocą barwników pochodzenia naturalnego. 

- Makaron stanowi istotny element kultury włoskiej i jest naszą dumą narodową - Makaron jemy prawie codziennie, ale dania potrafią się bardzo różnić w zależności od regionu. Z jednej strony jednoczy nasz naród, ale i potrafi dzielić, bardziej niż cokolwiek innego – no może jeszcze tylko lody i kawa są przedmiotem zaciekłych dyskusji. Trochę jak w Polsce tradycyjne dania, jak żurek albo bigos - każdy ma swój najlepszy przepis. Albo weźmy taką mizerię: jedni ją solą, inni słodzą – to może być przedmiotem zażartej kłótni – dowcipkuje Chef Camastra. - U mnie można zjeść mizerię w formie praliny, ale wytrawnej o skondensowanym smaku ogórka, który przywodzi na myśl smak dzieciństwa, nie dziwię się, że ludzie mają łzy w oczach – dodaje.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA! Biuro prasowe
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie
Żywienie Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu
2024-07-30 | 13:00

Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu

Jak smakuje lato z Herbapolem? Jeśli zdecydujemy się sięgnąć po syropy z limitowanej wiosenno-letniej edycji, może mieć smak marakui i brzoskwini, cytrynowej lemoniady, arbuza z miętą czy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.

Nauka

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy przy leczeniu niepłodności. Z rozwiązań polskiej firmy korzystają kliniki na całym świecie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność może dotyczyć ok. 17,5 proc. dorosłej populacji. To oznacza, że średnio jedna osoba na sześć doświadcza problemów z niepłodnością. W Polsce to może być ok. 1,5 mln par, z których część decyduje się na procedurę in vitro. Z pomocą lekarzom w jej trakcie przychodzi sztuczna inteligencja. Polska firma MIM Fertility opracowała aplikacje, które optymalizują pracę embriologów i lekarzy. – Sztuczna inteligencja nie zastąpi lekarzy, ale wspiera ich w podejmowaniu decyzji – mówi ich współtwórca prof. Piotr Sankowski.

Sport

Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby

Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.