Komunikaty PR

MAKARON I ZIEMNIAKI – WIZYTÓWKA POLSKI I WŁOCH

2023-10-20  |  16:00

21 października obchodzimy Światowy Dzień Kartofla, z kolei 25 października to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Oba produkty są znane pod każdą szerokością geograficzną, choć często spożywane w różnych formach i przygotowywane w odmienny sposób. Na czym polega ich fenomen i dlaczego zrobiły tak zawrotną karierę? 

KARTOFLE

Ich ojczystą ziemią są tereny Ameryki Południowej w szczególności Peru, Chile oraz Boliwii. Do Europyprzybyły za sprawą Hiszpanów. Początkowo były traktowane jako egzotyczna roślina, która uprawiana była w celach ozdobnych i leczniczych. Hodowano je w ogrodach przyklasztornych, dlatego misjonarze oraz zakonnicy odegrali tak istotną rolę w rozpowszechnieniu ziemniaków. Co ciekawe na terenie Prus oraz Śląska obowiązywał nakaz uprawy tego warzywa. Do Polski sprowadził je w 1683 roku Jan III Sobieski. Przywiózł bulwy ziemniaka z wyprawy wiedeńskiej jako prezent dla swojej ukochanej żony, królowej Marysieńki. Teraz to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce – stanowi częsty dodatek do dań mięsnych, jest szeroko stosowany w zupach, robi się z niego kluski, placki czy pierogi. Nie każdy wie, że właśnie ziemniaki są głównym źródłem witaminy C dla milionów Polaków! Typowa ilość ziemniaków spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ja osobiście też często korzystam z tego warzywa w swojej restauracji - nadaję mu różne tekstury: od bardzo chrupkiej po zwiewną pianę – opowiada Chef Andrea Camastra z restauracja NUTA.

 

Na świecie obecnie mamy kilka tysięcy odmian ziemniaków. W samej Polsce jest ich ponad sto. Polszczyzna zna też bardzo dużo różnych określeń na ziemniaki w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Na podhalu zjemy grule, w okolicach Poznania będą to pyry, zaś na Śląsku kartofle. Przeciętny Polak zjada rocznie aż 100 kilogramów tego warzywa.

W kuchni włoskiej, choć jest ona kojarzona głównie z pastą i pizzą, obecność ziemniaków jest również istotna. Są głównym składnikiem patate pazze, czyli szalonych ziemniaków oraz znanych na całym świecie gnocchi. Z kolei na południu Włoch na stołach króluje Gateau di patate, czyli zapiekanka ziemniaczana w stylu neapolitańskim – mówi Chef Camastra. Powodów, dla których kochamy ziemniaki jest wiele. Tani i przede wszystkim smaczny składnik wielu dań. Ziemniaki posiadają również wiele wartości odżywczych i wbrew błędnym przekonaniom nie są wcale tak kaloryczne. Obecnie coraz popularniejsze stają się miejsca ze street foodem, gdzie można kupić ziemniaka na ciepło z najciekawszymi dodatkami o jakich tylko możemy pomyśleć. 

MAKARON

Makaron przybiera tak odmienne kształty i formy, ponieważ każdy z nich inaczej przenosi sos. Penne idealnie komponuje się z pesto, farfalle z sałatkami, a najpopularniejsza forma spaghetti nadaje się do sosów takich jak marinara lub carbonara. W zależności od sosu podawanego z odpowiednio dobranym makaronem powinniśmy serwować konkretne wino. Chablis będzie idealnie współgrać z sosami mięsnymi w szczególności tymi o intensywnym smaku. Z kolei lekkie wino Pinot Noir jest dobrym wyborem do białych sosów, zwłaszcza jeśli są dominujące i wyraziste. Bez wątpienia na popularność makaronu wpływa fakt, że można go długo przechowywać w postaci suchej. Suszenie makaronu pierwszy raz pojawiło się na terenie Arabii. Pozwalało na jego bezpieczne przechowywanie podczas długich podróży przez pustynię. Sam makaron produkowany był już trzy tysiące lat przed naszą erą w sercu Chin. Obecnie na świecie produkuje się ponad 600 różnych rodzajów tego produktu. Przeciętny Włoch w ciągu roku zjada aż 23,5 kg pasty produkowanej na Półwyspie Apenińskim w ilości ponad 3 milionów ton rocznie. We Włoszech istnieje 139 fabryk, które zajmują się produkcją wyłącznie makaronu. Co ciekawe popularna forma gotowania “al dente” nie tylko polepsza jego smak, ale również wydłuża uczucie sytości. Etymologia nazwy makaronu w języku włoskim oznacza oryginalnie ciasto. Sam w sobie jest również cennym w wiele składników odżywczych oraz potrzebnych organizmowi aminokwasów. W ostatnich latach coraz popularniejszy staje się makaron kolorowy, który możemy uzyskać za pomocą barwników pochodzenia naturalnego. 

- Makaron stanowi istotny element kultury włoskiej i jest naszą dumą narodową - Makaron jemy prawie codziennie, ale dania potrafią się bardzo różnić w zależności od regionu. Z jednej strony jednoczy nasz naród, ale i potrafi dzielić, bardziej niż cokolwiek innego – no może jeszcze tylko lody i kawa są przedmiotem zaciekłych dyskusji. Trochę jak w Polsce tradycyjne dania, jak żurek albo bigos - każdy ma swój najlepszy przepis. Albo weźmy taką mizerię: jedni ją solą, inni słodzą – to może być przedmiotem zażartej kłótni – dowcipkuje Chef Camastra. - U mnie można zjeść mizerię w formie praliny, ale wytrawnej o skondensowanym smaku ogórka, który przywodzi na myśl smak dzieciństwa, nie dziwię się, że ludzie mają łzy w oczach – dodaje.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Blokady alkoholowe w samochodach mogą pomóc w walce z problemem pijanych kierowców. Co roku w Polsce doprowadzają do śmierci 150–200 osób

1881 osób zginęło na polskich drogach w 2024 roku, z tego 154 w wyniku wypadku spowodowanego przez pijanego kierowcę – wynika z danych Komendy Głównej Policji. W całej Unii Europejskiej rocznie w wypadkach śmierć ponosi około 20 tys. ludzi, a problem nietrzeźwych kierowców pozostaje jednym z największych wyzwań przy realizacji Wizji Zero, czyli redukcji do zera liczby ofiar na drogach. Wśród propozycji, które mogłyby pomóc w walce z tym problemem, jest obowiązkowa instalacja blokad alkoholowych w autach.

Teatr

Daniel Olbrychski: Praca mnie konserwuje, gdybym nie grał, tobym się błyskawicznie zestarzał. Walczę, żeby widzowie nie dostrzegali na scenie mojej osiemdziesiątki

Daniel Olbrychski uznawany jest za jednego z najwybitniejszych aktorów filmowych i teatralnych swojego pokolenia. W dorobku ma wiele znakomitych ról i już od dawna mógłby odcinać kupony od sławy, ale jak podkreśla – nie zamierza rezygnować z pracy. Z przyjemnością przyjmuje kolejne propozycje zawodowe i mierzy się z nowymi rolami, bo dzięki takiej aktywności nie czuje upływającego czasu. Za trzy tygodnie artysta będzie świętował okrągłe urodziny.