Komunikaty PR

Meksykańska uczta, czyli jak ocieplić jesienne dni

2020-10-10  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Jesienią poszukujemy zupełnie innych smaków niż podczas gorącego lata. Mamy ochotę na potrawy, które nas rozgrzeją, a przy tym będą bardziej sycące. W tym okresie doskonale sprawdzi się odrobina pikanterii, jaką zapewnia kuchnia meksykańska! Dzięki odpowiedniemu zestawieniu składników z listopadowej rzeczywistości możemy przenieść się wprost do słonecznego Meksyku. Pyszne potrawy pełne aromatycznych przypraw i dodatków – to właśnie przepis na udaną, kulinarną jesień!

Potrzebujemy składników, które idealnie podkreślą smak i charakter jesiennych potraw, dlatego postawmy na Ketchup Kielecki a’la meksykański! W jego towarzystwie chłodne, jesienne dni nabiorą ciepła i koloru!

Meksykańska klasyka, czyli fajitas!

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok burrito, nachosów i quesadilli stanowi prawdziwą wizytówkę tego wyjątkowego kraju. Warto zwrócić uwagę, że tortilla i dodatki zwykle podawane są oddzielnie, dzięki czemu każdy samodzielnie może stworzyć kompozycję idealną dla siebie – to dodatkowa atrakcja, w sam raz na spotkanie ze znajomymi lub… imprezę! Czego potrzebujemy do przygotowania fajitas?

  • pierś z kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • przyprawy: kmin rzymski, wędzona papryka, czosnek świeży lub granulowany, chili w proszku
  • tortilla pszenna lub kukurydziana
  • awokado
  • niewielki pomidor
  • świeża kolendra
  • oliwa

Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paski i zamarynowania jej w przyprawach oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy mięso na chwilę i kroimy paprykę w paseczki, a cebulę w pióra. Niewielki kawałek cebuli kroimy w drobną kostkę – wykorzystamy go później do przygotowania guacamole. Warzywa z dodatkiem odrobiny oliwy podsmażamy do miękkości na patelni grillowej i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia. Następnie smażymy kurczaka – po ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Również odkładamy do naczynia. Czas teraz na guacamole. Obrane awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, przygotowaną wcześniej cebulę oraz sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy, a wierzch przystrajamy liśćmi kolendry. Placki tortilli lekko grillujemy lub podgrzewamy i podajemy wraz z resztą dodatków oraz Ketchupem Kieleckim a’la meksykańskim. Tak przygotowana meksykańska uczta z pewnością rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy listopadowy wieczór!

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 560g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie Biuro prasowe
2024-04-30 | 13:20

Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie

Jedno z popularnych miejsc na gastronomicznej mapie Bydgoszczy ponownie otwarte. Po gruntownym remoncie otworzyła się w CH Focus kultowa restauracja Pizza Hut. Nowy, ładniejszy lokal przyjmuje
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.