MiniSerial edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”
Rusza nowy projekt Fundacji Nutricia. W ramach ogólnopolskiego, edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” powstał MiniSerial. Ma on wspierać rodziców w codziennym żywieniu ich dzieci w 1000 pierwszych dniach życia, czyli w tzw. „krytycznych okresach” rozwoju, w których organizm człowieka jest bardzo wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych. A dodatkowo edukować opiekunów, że dbając o prawidłowe żywienie dziecka w tym okresie mają ogromny wpływ na jakość jego życia teraz i w przyszłości.
Wyzwanie
Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie i zrealizowanych przy wsparciu Fundacji Nutricia[1] są alarmujące: zbyt wiele niemowląt w Polsce jest nieprawidłowo karmionych w pierwszym okresie swojego życia. 61% polskich niemowląt jest zbyt wcześnie odstawianych od piersi i za szybko są im podawane posiłki dla dorosłych. Niemal wszystkie polskie dzieci po 1. roku życia (94%) otrzymują wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D. Aż 88% – za mało warzyw. 3/4 z nich (75%) spożywa zbyt wiele cukru. Dodatkowym problemem jest też to, że aż 83% dzieci po 12. miesiącu życia dostaje posiłki dosalane. W efekcie aż co trzecie dziecko w Polsce (32%) w wieku 5-36 miesięcy ma niewłaściwą masę ciała. W szerszej perspektywie tendencje te mogą mieć negatywny wpływ na stan zdrowia całego polskiego społeczeństwa. Warto raz jeszcze podkreślić, że 1000 pierwszych dni życia dziecka to okres intensywnego wzrostu i rozwoju oraz kształtowania nawyków żywieniowych oraz ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu.
Cel
Celem emitowanego MiniSerialu jest dotarcie do rodziców z wiedzą na temat roli prawidłowego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni, liczonymi już od chwili poczęcia. Chodzi o dotarcie do rodziców z przekazami dotyczącymi trzech „krytycznych okresów” rozwoju dziecka. Po pierwsze, żeby prawidłowo się rozwijać, dziecko potrzebuje różnorodnych składników odżywczych z mleka matki. Ta wyjątkowa kompozycja wspiera prawidłowy rozwój, w tym odporność malucha. Po drugie , bardzo ważne, by mieć na uwadze fakt, iż organizm dziecka na etapie rozszerzania diety jeszcze się rozwija, jest wrażliwy i niegotowy na „dorosłą żywność”. Dobrze wiedzieć, że żywność dla niemowląt i małych dzieci oznaczona wskazaniem wieku charakteryzuje się dużo surowszymi normami i kontrolą niż żywność ogólnego przeznaczenia. Warto więc zadbać o jakość i bezpieczeństwo podawanych dziecku produktów. Po trzecie , dziecko po skończeniu pierwszego roku życia potrzebuje 6. razy więcej witaminy D oraz 4. razy więcej żelaza i wapnia[2] niż osoba dorosła, a mleko to nadal ważny składnik jego diety.
Forma
MiniSerial to seria trzech 30-sekundowych odcinków, obejmujących 3 kluczowe etapy żywienia dziecka: karmienia piersią, rozszerzania diety oraz okres po 1. roku życia. Bohaterem serialu jest chłopczyk o imieniu Antoś, który prowadzi narrację z perspektywy niemowlaka, a następnie ponad rocznego dziecka. Głosu małemu aktorowi udziela dorosły lektor. Ta zabawna forma przypomina sytuację z sympatycznej, familijnej komedii „I kto to mówi”.
Media
Materiały będą dostępne na platformie YouTube na kanale „Żywienie w 1000 pierwszych dni życia” oraz w skróconej 15-sekundowej formie, która już wkrótce będzie promowana na profilu FB @1000 Pierwszych Dni.
Zapraszamy do obejrzenia MiniSerialu:
- Karmienie piersią
- Rozszerzanie diety
- Żywienie dziecka po 1. roku życia
O kampanii: Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ich dzieci. Przyzwyczajenia i zachowania żywieniowe, które uda się wypracować z dzieckiem podczas 1000 pierwszych dni życia czyli od poczęcia do około 3. roku życia, będą miały istotny wpływ na jego zdrowie teraz i gdy dorośnie. Kampania została objęta honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka. Program realizowany jest od 2013 r. Więcej na: www.1000dni.pl
O inicjatorze: Inicjatorem kampanii jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych pokoleń o kluczowej roli odpowiedniego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl
[1] Ogólnopolskie badanie, dotyczące stanu odżywienia oraz sposobu żywienia polskich dzieci pod nazwą „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”, zostało zrealizowane w 2016 roku przez Instytut Matki i Dziecka. Projekt badawczy został zainicjowany i sfinansowany przez Fundację NUTRICIA. Badanie zostało przeprowadzone na reprezentatywnej grupie 1059 rodziców niemowląt i małych dzieci z całej Polski.
[2] Normy żywienia dla populacji polskiej. Jarosz M. (red): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2017

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.