Komunikaty PR

Moda na Jackfruita

2021-08-18  |  12:00
Biuro prasowe

Kilka faktów o Jackfruicie

To owoc wiecznie zielonego drzewa bochenkowego, tzw. chlebowca różnolistnego – znanego i hodowanego w Azji od ponad 3 000 lat.

Z zewnątrz, Jackfruit pokryty jest grubą skórką z tępymi kolcami, a jego przeciętna masa wynosi… około 10 kg.

Młode owoce chlebowca są koloru zielonego, ale gdy dojrzewają stają się żółto- brązowe.

W porównaniu ze świeżym odpowiednikiem – Jackfruit suszony ma wyższą wartość energetyczną, zawiera też dużo więcej błonnika*.

 

Jackfruit to największy owoc świata, który w ostatnich latach cieszy się na świecie dynamicznie rosnącą popularnością. Początkowo był traktowany głównie tylko jako przekąska, dziś Jackfruit coraz częściej jest składnikiem wielu wykwintnych dań w zdrowej kuchni i przysmakiem wegetarian.

Jego wyjątkowy smak, struktura przypominająca tradycyjne chipsy, a także liczne walory prozdrowotne i kulinarne sprawiają, że owoc drzewa bochenkowego zdobył m.in. uznanie użytkowników serwisu Pinterest, a od niedawna - dzięki udostępnieniu przez markę HELIO popularnej egzotycznej przekąski polskim konsumentom – Jackfruit cieszy się sporym zainteresowaniem wśród blogerów! Został nawet przez nich uznany za najlepszy produkt na rynku w kategorii Żywność w opiniotwórczym plebiscycie Influencer’s Top 2020!

Jackfruit – naturalnie na zdrowie!

Egzotyczne owoce suszonego chlebowca spożywane są dziś częściej niż surowe. W porównaniu ze świeżym odpowiednikiem – Jackfruit suszony ma wyższą wartość energetyczną (320- 350 kcal w 100g produktu) oraz dużo więcej błonnika (7g/100g). Ponadto, jest źródłem wielu innych cennych składników odżywczych, tj. potas, żelazo, wapń, cynk, magnez oraz witamin: A, C i z grupy B*, dlatego warto, by Jackfruit HELIO Natura znalazł się w codziennym menu. Sprawdzi się zwłaszcza w diecie osób odchudzających się, a ze względu na zawartość białka i tłuszczów - także w diecie osób aktywnie wypoczywających ;-) Wartościowa FIT przekąska HELIO Natura to bowiem doskonałe źródło naturalnej energii, ale i zdrowa alternatywa dla słodyczy, dlatego Jackfruit będzie niezastąpiony podczas wycieczek, spacerów i treningów.

Jackfruit HELIO Natura – same atuty!

Ma oryginalny smak, liczne właściwości zdrowotne, nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

Jackfruit jest bez dodatku cukru – stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy.

To szybka i zdrowa przekąska w wygodnym opakowaniu – Jackfruit HELIO Natura można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na trening lub wycieczkę rowerową.

Jackfruit świetnie sprawdza się w codziennej zdrowej diecie, także w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jako składnik deserów, koktajli, zup czy sosów itp.

Atuty nowej, super modnej przekąski bez konserwantów HELIO Natura zostały docenione przez trendesetterów i cenionych ekspertów rynku – zarówno w plebiscycie Influencer’s Top, jak i w konkursie lidera wśród magazynów poradnikowych. W zeszłym roku Jackfruit otrzymał bowiem prestiżowy tytuł „SUPERPRODUKTU Świata Kobiety” w kategorii ŻYWNOŚĆ PRODUKTY DIETETYCZNE.

 

Nie znasz jeszcze Jackfruita? 

Koniecznie wypróbuj #super #hit #trendy #fit przekąskę HELIO Natura i poznaj prawdziwy smak egzotycznych owoców drzewa bochenkowego, a poczujesz się jak… na egzotycznych wakacjach o każdej porze roku! 

*Na podst. materiałów autorstwa Karoliny Kulmińskiej, SKN Żywienia Człowieka, pod kier. Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.