Druga edycja Toyota GT Series przeszła do historii
Cykl Toyota GT Series zawitał na Tor Kielce, gdzie blisko 20 kierowców w Toyotach GT86 i Subaru BRZ nie tylko rywalizowało na czas, ale też pod okiem doświadczonych instruktorów szlifowało swoje umiejętności. Najwięcej powodów do radości miał Yoshua Ono, zwycięzca klasyfikacji generalnej.
Pierwszy piątek czerwca był drugą okazją do spotkania i rywalizacji kierowców w bliźniaczych konstrukcjach, czyli modelach GT86 oraz BRZ. Na Torze Kielce zawody poprzedziła kilkugodzinna sesja nauki torowej jazdy, prowadzona przez doświadczonych instruktorów SJS Driving Academy. A potem była już tylko walka z czasem i rywalami.
Tym razem nitka wyścigowa na Torze Kielce ułożona była z metą lotną. Trasa wymagała od zawodników dużych umiejętności i pełnej koncentracji na każdym przejeździe. Podczas 8 prób czasowych zawodnicy rywalizowali tradycyjnie w trzech klasach, czyli stock, stock+ i superstock oraz trzech kategoriach: Race - czyli najszybszy przejazd danego dnia, Time Attack – suma trzech najlepszych przejazdów oraz Team Battle.
Toyota GT86 i Subaru BRZ to samochody wolnossące, którą niesamowitą radość z jazdy dają dzięki nisko umieszczonemu środkowi ciężkości i napędowi na tylną oś. Potwierdzają to ostatnie zawody, w których mimo niewielkiej, jak na dzisiejsze standardy mocy 200 KM, tylko jeden kierowca miał wzmocniony za pomocą kompresora silnik. Z braku konkurencji, dało mu to automatyczne zwycięstwo w swojej klasie.
Najszybszy czas okrążenia na torze uzyskał Yoshua Ono w Toyocie GT86 i to on wyjechał z Kielc z pucharem. Na drugim miejscu uplasował się zwycięzca 1. edycji Wojciech Wolny, a trzecie miejsce zdobył Szymon Fituch. Kategorię drużynową zwyciężył ponownie zespół Team North.
Wyniki 2. edycji Toyota GT Series:
Kategoria time attack (najszybszy przejazd):
1. Klasa stock: Łukasz Odnowski, Jędrzej Kalinowski, Marek Olczyk
2. Klasa stock+: Yoshua Ono, Wojciech Wolny, Mariusz Marszałek
3. Klasa superstock: Szymon Fituch
Kategoria race (suma 3 najszybszych przejazdów):
1. Klasa stock: Łukasz Odnowski, Jędrzej Kalinowski, Marek Olczyk
2. Klasa stock+: Wojciech Wolny, Yoshua Ono, Mariusz Marszałek
3. Klasa superstock: Szymon Fituch
Kolejna edycja już 7 sierpnia na Torze Modlin. Szczegóły na: www.seriagt.pl.
Patryk Mikiciuk,Cyber Marian i plenerowa scena muzyki trance - AIR MOTO SHOW
Przygotowanie do sezonu rowerowego: bike days w Elektrowni Powiśle
Niterra przedłuża współpracę ze Scuderia Ferrari
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.