Komunikaty PR

Musztarda w kuchni polskiej

2021-08-18  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Musztarda to obok ketchupu i majonezu jeden z najpopularniejszych sosów na polskich stołach. I nic dziwnego - idealnie uzupełnia smak  zarówno soczystego mięsa z grilla, jak i sałatki pełnej letnich warzyw. Skąd właściwie wzięła się musztarda, który jej rodzaj najlepiej wybrać oraz jak zrobić niezawodny dressing z jej wykorzystaniem?

Pierwsze wzmianki o musztardzie pochodzą ze starożytnego Rzymu. Już wtedy uznawana była za jedną z najpopularniejszych przypraw. Za prekursora jej powstania uważa się Pliniusza Starszego, który to jako pierwszy zmieszał sproszkowaną gorczycę z octem. Kilkaset lat później kolejny rzymianin – Paladius - ulepszył recepturę dodając miód i olej. Przepis okazał się na tyle uniwersalny, że do czasów dzisiejszych proces wytwarzania musztard praktycznie nie uległ zmianom. Jak więc widać od blisko dwóch tysięcy musztarda cieszy się niezmiennie dużą popularnością. Dla przykładu statystyczny Francuz zjada jej nawet 1,5 kg rocznie. Również i na polskich stołach króluje ona niezależnie od pory roku, a dzięki niepowtarzalnym smakom podkreśla wiele dań i przekąsek.  

Rodzaje musztardy  

Sarepska, rosyjska, miodowa czy Dijon? W natłoku rozmaitych rodzajów musztardy można się pogubić. Najprostszy podział dotyczy konsystencji sosu - możemy spotkać musztardę z ziarnami gorczycy w całości, średnio rozdrobnioną lub całkowicie kremową. Każda z nich jest doskonałym rozwiązaniem do innego typu potraw. Musztarda z całymi ziarnami gorczycy sprawdzi się na przykład do sałatek lub dań na zimno, podczas gdy z kremowego wariantu możemy przygotować bardzo smaczny sos do mięsa. Na rynku spotkamy także musztardy z dodatkami, na przykład miodową lub chrzanową. Oto kilka z najpopularniejszych rodzajów tego sosu:

  • Sarepska - jedna z najczęściej wybieranych rodzajów musztardy przez Polaków. Wyróżnia ją dość intensywny, umiarkowanie pikantny smak, a zwykle także wyczuwalne cząstki gorczycy.
  • Kremska - dość delikatny, słodkawy smak. Idealna jako składnik sosów lub marynat.
  • Delikatesowa - jeden z najbardziej uniwersalnych rodzajów musztardy. Zwykle charakteryzuje się dość łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją. Wyjątkowo chętnie wybierana przez Polaków - powodzeniem cieszy się np. Musztarda Kielecka delikatesowa produkowana od 1932 roku.
  • Rosyjska - wyjątkowo ostry, wyrazisty smak. Mocno wyczuwalne są w niej cząstki czarnej gorczycy.
  • Czeska - ostro-słodka, idealna do kiełbasek na gorąco czy kanapek, dobrze sprawdza się też jako składnik sosów. Na rynku łatwo można ją rozpoznać np. w ofercie WSP „Społem” dzięki dodatkowi kurkuminy, który nadaje jej charakterystycznego, żółtego koloru.
  • Dijon - francuski klasyk, ale także w polskiej kuchni cieszy się sporą popularnością. Pikantna, produkowana z brązowej gorczycy.
  • Francuska – gruboziarnista i umiarkowanie ostra. Zazwyczaj smak i aromat uzupełnia dodatek białego, wytrawnego wina.

Uniwersalny dressing do sałatek na bazie musztardy

Szybki, łatwy i uniwersalny sos, który sprawdzi się do niemal każdej sałatki. Niemożliwe? A jednak! Oto idealny „ratunkowy” przepis, w sam raz, by w 10 minut przygotować pożywny lunch w zabiegany dzień lub smaczną przekąskę dla niespodziewanych gości.

Potrzebne składniki:

  • łyżka Musztardy Kieleckiej czeskiej
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż do powstania gładkiego sosu. Podajemy z sałatką z ulubionych warzyw i dodatków. Świetnie sprawdzi się np. połączenie szpinaku baby, pieczonych buraków i sera feta. A może rukola z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i oliwkami? Możliwości są niezliczone - miłych kulinarnych eksperymentów!

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: 2 zł brutto / 190 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.