Komunikaty PR

Naturalnie odporni z drużyną bakalii HELIO

2020-11-23  |  09:00

Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym?

 

Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno-zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta na kilku najważniejszych składnikach.


Jak zadbać o odporność? Masz ją w jelitach


Centrum dowodzenia odpornością jest w jelitach. I to na nich powinna skupić się cała nasza uwaga. Wiele badań potwierdza wpływ tego, co jemy na mechanizmy obronne organizmu. Dobrze jest skompletować drużynę, która w codziennym menu wesprze nasz układ immunologiczny w walce z infekcjami. 

 

Najbardziej znana wszystkim w walce o odporność jest witamina C, która jest prawdziwym strażnikiem odporności.  Można ją znaleźć nie tylko w kojarzącej się z tą witaminą cytrynie czy czerwonej papryce, ale także w bakaliach, jak choćby miechunce Goldenberry HELIO Natura. Z tego powodu warto włączyć ją do diety w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw.

 

Równie ważna jest witamina A. To istotny zawodnik w grupie odpornościowej. Jest bardzo silnym antyoksydantem, który skutecznie usuwa wolne rodniki. A to właśnie ich nadmiar powoduje uszkodzenie komórek, a tym samym obniżenie odporności. [1]


Jej dobrym źródłem są pomarańczowe warzywa jak marchewka, dynia, ale też suszone morele HELIO Natura, które mogą służyć jako samodzielna przekąska lub dodatek na przykład do owsianki. Warto podkreślić, że prawidłowy poziom witaminy A pomaga w utrzymaniu dobrego stanu nawilżenia nabłonka wyściełającego drogi oddechowe, który stanowi najlepszą barierę dla bakterii i wirusów.


Jak podnieść odporność? Zadbaj o żelazo i cynk

 
Poza tym żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek. Ich niedobór prowadzi do obniżonej odporności, a tym samym wzrostu ryzyka infekcji i zakażeń oraz obniżenia zdolności bakteriobójczych. Gdzie możemy je znaleźć? Na przykład w suszonych figach i orzechach laskowych HELIO Natura. Niewiele osób wie, że orzechy laskowe stanowią całkiem dobre źródło żelaza, a także cynku, który jest kolejnym, ale równie silnym, jak pozostali, członkiem drużyny odporności. [2]


To właśnie niedobór cynku zwiększa w bardzo dużym stopniu podatność na infekcje. Jednym z najlepszych źródeł tego minerału są pestki dyni HELIO Natura z ekologicznych upraw, dlatego warto by w sezonie jesienno-zimowym szczególnie zadbać o ich obecność w domowej spiżarni. [3]

Błonnik pokarmowy. Ważny element w dbaniu o odporność


I ostatni zawodnik w drużynie, a więc błonnik pokarmowy, który nie tylko oczyszcza nasze jelita z toksyn, ale sprzyja też namnażaniu dobrych bakterii jelitowych, które chronią i wspierają organizm w walce z infekcjami. Warto przypomnieć, że zalecane spożycie błonnika dla dorosłej osoby to 25-40 g. 

Jego źródłem są produkty pełnoziarniste oraz suszone owoce i orzechy, więc w prosty sposób można zadbać o ich obecność w diecie. [4] Na szczególną uwagę zasługują tutaj suszone śliwki HELIO Natura, które są prawdziwą bombą błonnika, a także dobrym źródłem miedzi niezbędnej dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Śliwki te nie zawierają żadnych konserwantów, jak na przykład najczęściej używanego kwasu siarkowego (E220). Tego typu dodatki są niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku alergików.

 

Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz -  dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.

 

źródło:

[1] Budowanie odporności dzieci okresie jesienno-zimowym, Food Forum, grudzień 2017-styczeń 2018, str. 56-60.

[2] Żelazo -  niezbędny składnik pokarmowy, Żywienie człowieka i metabolizm; rok XL, nr 1, Warszawa 2013, str. 16-29.

[3] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, str. 246-248.

[4] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tadeusz Drozda: Po 52 latach kariery na estradzie wystąpię nie jako artysta kabaretowy, ale jako piosenkarz. Jak przed każdym debiutem jest trema

Podczas najbliższej edycji Polsat Hit Festival satyryk zaprezentuje się w nietypowej dla siebie roli – zamiast jak zwykle rozśmieszać publiczność do łez, zaśpiewa. W trakcie koncertu „Gdzie się podziały tamte prywatki” w jego wykonaniu będzie można usłyszeć dwa wielkie przeboje wylansowane przed laty przez Krzysztofa Krawczyka i Andrzeja Zauchę. Tadeusz Drozda podjął wyzwanie, zapowiada, że postara się mu sprostać, a jednocześnie nie ukrywa, że nieco się stresuje chociażby z tego powodu, że wśród nowego pokolenia artystów nie ma zbyt wielu znajomych.

Muzyka

Bryska: Dla mnie Opera Leśna to bardzo sentymentalne miejsce. Jako dziecko oglądałam festiwale w Sopocie, a teraz sama mogę na nich występować

Wokalistka przyznaje, że z dużą radością przyjęła zaproszenie do udziału w Polsat Hit Festiwal 2025. Dla niej bowiem występ w Operze Leśnej w Sopocie ma niezwykle sentymentalny wymiar. Jeszcze będąc dzieckiem oglądała w telewizji koncerty z Sopotu i marzyła, by kiedyś stanąć na tej kultowej scenie. Marzenie się spełniło i teraz, kiedy tylko ma taką możliwość wraca do tego amfiteatru z ogromną przyjemnością. W piątek Bryska zaśpiewa w koncercie „Radiowy Przebój Roku”.

Transport

Polska jednym z największych rynków aut używanych na świecie. Dwie trzecie kierowców planuje zakup z drugiej ręki

66 proc. konsumentów, którzy w ciągu najbliższych trzech lat chcą zmienić samochód, deklaruje zakup z drugiej ręki – wynika z badania autoDNA. W Polsce na jedno auto nowe, z salonu, przypada pięć używanych. Chociaż rynek wtórny się stopniowo profesjonalizuje, wciąż liczne są nieprawidłowości i próby oszukania kupującego. 81 proc. kupujących deklaruje, że weryfikuje stan auta przed zakupem, ale często jest to bardzo pobieżny proces.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć