Komunikaty PR

Niedocenione wartości lecznicze jabłek

2020-09-28  |  20:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karina Grygielska
Ramka PR

Z okazji Światowego Dnia Jabłka poprosiliśmy Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo” o powiedzenie paru słów o tych cudownych owocach.

Czy aby na pewno wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe i są „Super Owocami”? Warto o tym przypomnieć – szczególnie dziś, w Światowy Dzień Jabłka.

Czy nie jest trochę tak, że zapatrzeni w walory łatwo dostępnych owoców egzotycznych, zapomnieliśmy co nam rośnie pod nosem? Okazuje się, że: „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – to przysłowie idealnie pasuje do naszych jabłuszek.Sezonowość i regionalność naszych posiłków to ważny element każdej diety. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, że pomarańcza potrzebuje pokonać do nas podróż tirem co najmniej przez całą Europę z Hiszpanii, (co najmniej 2000 kilometrów!) tylko po to, aby dostarczyć nam tego samego co jabłka, to – czy to ma jakiś sens?

A może jest jeszcze gorzej i cytrusy, docierając do nas, tracą całą swoją moc a my oddaliśmy innym nasze jabłuszka, nie doceniając ich właściwości odżywczych i leczniczych?!

Zapewne nie wszyscy wiedzą, dlaczego jabłka mają taką moc i może dlatego nie sięgają po nie w sklepie? 

A przecież jabłko może śmiało się ubiegać o miano króla wśród owoców. W metodzie Dr. Gersona, którą stosujemy w witariańskim stylu życia, stanowi najważniejszy składnik i plasuje się zaraz po marchwi. Max Gerson leczył swoich pacjentów przez dziesiątki lat z najcięższych, nieuleczalnych i śmiertelnych chorób, opierając swoją metodę o te dwa składniki: jabłko i marchew. Marchew służy bowiem do odbudowania magazynów minerałowych, natomiast jabłka stosuje się dla ich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających.

Jeśli chcesz się pozbyć nowotworów, cukrzycy, egzemy, łuszczycy, nadciśnienia, itp., pij codziennie kilka szklanek soku marchwiowo-jabłkowego!

Jabłka zawierają mnóstwo witamin: A, E, K, całą grupę WIT z grupy B oraz oczywiście WIT C, której jest
w nich aż w nadmiarze. Spożycie jabłek mogłoby zapewnić nam spokojnie całodzienną dawkę tej królowej wśród witamin. W jabłku mamy jeszcze pektyny, polifenole oraz całe mnóstwo minerałów i innych fitoskładników.

Przepisy na potrawy z jabłek:

  • spaghetti jabłkowe - https://youtu.be/6kOrvqchm7E
  • ocet jabłkowy -  https://youtu.be/AWPAiFfn_n0

Pewne wartości odżywcze i lecznicze jabłek:

  1. Jedzone w całości ze skórką lub w formie soku – regulują przemianę materii rozluźniając masy kałowe (pektyny) i regulują skurcze jelit niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, trawienia
    i wydalania w naszym organizmie.
  2. Wysoka zawartość, wspomnianych wcześniej pektyn w miąższu jabłka, pozwala na usuwanie wraz
    z kałem substancji tzw. kancerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu wydalania dzięki czemu pokarm nie zalega, nie gnije i nie powoduje zatrucia w naszym organizmie. Ta niesamowita cecha jabłek ma szczególny wpływ na tzw. działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego, ale nie tylko.
  3. Cholesterol – zawartość tego niesamowitego błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje
    i usuwanie go wraz z kałem).
  4. Impreza dla naszych dobrych bakterii! Zawartość pewnych rozpuszczalnych elementów w błonniku
    z jabłek jest wspaniałym pokarmem dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych 
    i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit.
  5. Wiele osób myśli, że jedzenie owoców może źle wpływać na cukrzycę! A jest wręcz przeciwnie. Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką oraz wyciskany z nich sok wraz marchewką, wspaniale wpływa na osoby cierpiące na te objawy braku homeostazy w ich organizmach.
  6. W jabłkach występuje znaczna zawartość polifenoli (w tym flawonu kwercetyny), które w licznych badaniach wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciwzapalną, przeciwmiażdżycową, hamująca agregację płytek krwi, oczyszczającą organizm i obniżającą ciśnienie krwi.
  7. Polifenole wykazują oddziaływanie ochronne na komórki, przeciwdziałając powstawaniu stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym, w miażdżycy i cukrzycy.
  8. Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające zwiększając ich wchłanianie i hamując rozpad; jej istotne działanie ochronne na układ krążenia polega na hamowaniu peroksydacji lipidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie na organizm hamując aktywność mediatorów stanu zapalnego poprawiając jednocześnie stan naczyń krwionośnych.
  9. Kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.
  10. Mało kto słyszał o tym, że kwercetyna zawarta m.in w jabłkach działa również hamująco na wydzielanie histaminy – czyli oddziałuje przeciwalergicznie (w lekach w połączeniu z solami wapnia).
  11. Podobnie jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm.
  12. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworowy na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i  chorób układu krążenia (serca) oraz innych.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Europejski Dzień Śniadania - Breakfast Lovers w Breakfast Corner by Food Town Biuro prasowe
2024-04-22 | 17:00

Europejski Dzień Śniadania - Breakfast Lovers w Breakfast Corner by Food Town

Zapewne nie raz każdy z nas słyszał, że śniadanie to kluczowy element zdrowego trybu życia. Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ ten posiłek gwarantuje nam energię i dobry humor na
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-04-22 | 10:00

Słodko jest pomagać mądrze

Jeden z największych producentów czekolady w Polsce, znany ze swojej dobroczynności, tym razem we współpracy z zaprzyjaźnioną Fundacją Dobrych Inicjatyw otacza opieką wychowanków placówek
Styl życia Tej wiosny popularny kurort Tropical Islands poszerza swoje portfolio.
2024-04-22 | 01:00

Tej wiosny popularny kurort Tropical Islands poszerza swoje portfolio.

Tej wiosny popularny kurort Tropical Islands poszerza swoje portfolio. OHANA Lodges, pionierski projekt hotelowy powiększy istniejącą ofertę największego w Europie tropikalnego świata

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Gwiazdy

Jan Wieczorkowski: W ogóle nie mam wyczucia w kwestii kupowania prezentów. Sam kilka razy dostałem wody toaletowe, które po prostu do mnie nie pasowały

Aktor grający jedną z głównych ról w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka przyznaje, że w życiu prywatnym również zdarzyły mu się nietrafione prezenty, które szybko wylądowały w koszu. Zwykle były to perfumy czy wody kolońskie, których kompozycja zapachowa w ogóle mu nie odpowiadała. Jeśli natomiast chodzi o wybór okolicznościowych upominków dla innych, to Jan Wieczorkowski zdradza, że zawsze zdaje się w tej kwestii na gust i intuicję żony. Sam zupełnie nie ma do tego głowy.

Handel

Rynek makaronów w Polsce wart jest około 800 mln zł. Producenci pracują nad nowymi funkcjami tych produktów w diecie

Makarony stają się coraz nowocześniejszą kategorią na rynku spożywczym. Konsumenci mają do wyboru m.in. szereg makaronów warzywnych, bezglutenowych, a także funkcjonalnych, których regularne spożywanie ma pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. To m.in. w ten segment rynku chce w najbliższych latach inwestować notowany na warszawskiej giełdzie producent Makarony Polskie. Spółka podkreśla, że wyzwaniem dla dalszego rozwoju firm z branży spożywczej pozostają rosnące koszty działalności, braki kadrowe, a także niestabilność cenowa.