Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem jedzenia
Rumour PR
Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl
Każdy Polak wyrzuca ponad 200 kilogramów żywności rocznie. Zbliżający się okres świąteczny to czas wzmożonej produkcji żywności. Marka FoodSaver – czołowy producent systemów pakowania próżniowego - zaprezentowała właśnie nowe pojemniki do próżniowego przechowywania i marynowania żywności, które wydłużają datę spożycia np. mięsa z 6 miesięcy do nawet 3 lat.
Czym jest pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i szybko się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po usunięciu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, żywność zostaje szczelnie zamknięta w próżni, dzięki czemu okres jej przechowywania wydłuża się wielokrotnie.
Nowe rozwiązania w walce z marnotrawstwem żywności
Pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 to doskonałe i praktyczne rozwiązanie do przechowywania żywności. Pozwalają zachować świeżość i smak produktów spożywczych na wiele tygodni. Nowe pojemniki posiadają dwie istotne funkcje. Pierwszą z nich jest tryb próżniowy. Powietrze, które przyśpiesza proces psucia się jedzenia, odsysane jest z pojemnika. Produkty spożywcze jak mięso, sery, warzywa, owoce czy pieczywo zamknięte w próżni, chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Jedzenie nie obsycha i dłużej pozostaje zdatne do spożycia. Tryb próżniowy pozwala zachować dłużej kolor, smak i świeżość artykułom spożywczym.
Kolejną funkcją pojemników FoodSaver jest możliwość ekspresowego marynowania potraw. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą w łatwy sposób, w kilkanaście minut zamarynować mięso lub warzywa, unikając tym samym wielu godzin czekania na osiągnięcie zadowalającego efektu.
Pojemniki Fresh 2.0 są łatwe w użyciu i wyposażone w wygodny wskaźnik podciśnienia, który pokazuje, kiedy powietrze jest usuwane. Wystarczy przekręcić zielone pokrętło na wybrane ustawienie, podłączyć ręczne urządzenie do pakowania próżniowego lub zgrzewarkę próżniową i nacisnąć przycisk odsysania.
Dodatkową zaletą pojemników FoodSaver jest ich łatwe, wygodne przechowywanie. Oszczędzając miejsce można je włożyć jeden w drugi, tym samym zachować porządek w kuchni. Pojemniki zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan, który odznacza się trwałością. Nie pękają w niskich ani wysokich temperaturach, nie przebarwiają się, i co ważne, nie przechodzą zapachami. Posiadają trwałe uszczelki próżniowe i elastyczną pokrywkę z uchwytami ułatwiającymi otwieranie. Istotną cechą jest możliwość mycia ich w zmywarce. Pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych m.in. BPA (Bisfenol A).
Nowe pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 dostępne są w następujących rozmiarach:
- 0,7l
- 1,18l
- 1,8l
- 2,3l

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.