Komunikaty PR

O czym nie możesz zapomnieć w sklepie przed Świętami?

2020-12-16  |  11:00

Tegoroczne Święta spędzimy nieco inaczej, często w mniejszym gronie niż zazwyczaj. Nie zmienia to jednak faktu, że chcemy się do nich dokładnie przygotować. Obecnie więcej czasu spędzamy w domu, sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć tę niepowtarzalną atmosferę budowaną tradycją, którą pamiętamy od najwcześniejszych lat dzieciństwa, kojarzącą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem.

By nie wpaść w przedświąteczną panikę, najlepiej postawić na dobrą organizację, czyli planowanie. Niezawodna będzie lista rzeczy do kupienia oraz do zrobienia, koniecznie rozłożonych w czasie. Im wcześniej zaczniemy przygotowania, tym będą mniej chaotyczne. Podpowiadamy co można zgromadzić z wyprzedzeniem oraz co zawsze warto mieć w lodówce przed Świętami.

Nabiał i tłuszcze do pieczenia

Na zakupy spożywcze najlepiej udać się z kartką, na której zapiszemy tylko potrzebne produkty. To pozwoli nam ograniczyć kompulsywne zakupy, ponieważ sięgając po listę łatwiej będzie nam ograniczyć zbędne wydatki i uniknąć bałaganu w koszyku. Świąteczna atmosfera nierozerwalnie kojarzy się z zapachem wypiekanych w domu ciast i deserów. Dlatego na przedświątecznej liście na pewno nie może zabraknąć tłuszczów, takich jak masła, śmietany i śmietanki czy ser mascarpone. W tego rodzaju produkty można zaopatrzyć się wcześniej. Znakomicie sprawdzą się opakowania o większej pojemności, które pozwalają dokonać zakupu raz na dłuższy czas, a także zaoszczędzić miejsce w lodówce. Na sklepowych półkach dostępne są śmietanki, które dzięki praktycznym opakowaniom z nakrętką są nie tylko łatwe do przechowywania, ale także wygodne w użyciu (np. Łaciate). Na wigilijnym stole pojawia się wiele dań z dodatkiem lub na bazie nabiału, dlatego niewykorzystane w całości do ciasta śmietanki i śmietany, sprawdzą się między innymi jako dodatek do świątecznego barszczu lub śledzi. Wszyscy ci, którzy przygotowują różnorodne potrawy dla całej rodziny, na pewno docenią uniwersalne w zastosowaniu produkty.

Must have – masło do świątecznych pierniczków

W tym wyjątkowym czasie w naszych domach nie może zabraknąć tradycyjnego masła. Ze statystyk wynika, że przed Świętami Bożego Narodzenia kupujemy nawet o 70% więcej masła w porównaniu do pozostałego okresu w roku. Dobrym pomysłem jest kupienie jednego większego opakowania, co na pewno zaoszczędzi nam kosztów. W sklepach można znaleźć masła w formie tradycyjnej osełki występujące w dużych gramaturach, jak np. Łaciate osełka 500 g. Będziemy go potrzebować piekąc chociażby świąteczne kruche pierniczki. Ciasteczka te znakomicie sprawdzą się również jako ozdoba na choinkę. Wystarczy przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w cieście dziurkę do zawieszki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła extra Łaciate osełka
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cynamon (według uznania)

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dokładamy masło, a następnie dorzucamy sodę oczyszczoną, cukier puder i cynamon. Wszystkie składniki energicznie mieszamy. Po dokładnym połączeniu rozkładamy ciasto na blacie i siekamy nożem. Układamy je tak, by w środku zostało puste miejsce. W powstałą dziurę wlewamy miód i ubite wcześniej jajka. Wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 2-3 mm.

Z gotowego ciasta wykrawamy wzorki foremkami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasteczka układamy obok siebie, zachowując odstęp. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni℃.

W tym czasie możemy przygotować lukier. Do cukru pudru dodajemy stopniowo wodę i ucieramy aż uzyskamy gładką masę. Pierniczki dekorujemy według uznania. Możemy użyć także gotowych pisaków.

Więcej kulinarnych inspiracji i przepisów, nie tylko na świąteczne potrawy, znajduje się na stronie najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo Biuro prasowe
2025-05-28 | 09:00

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Z okazji Międzynarodowego Dnia Burgera, przypadającego na 28 maja, Glovo podsumowuje kulinarne wybory Polaków. W 2024 roku zamówili oni ponad 30% więcej burgerów niż rok
Zakupy Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle
2025-05-22 | 22:00

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle

Już 23 maja na ekrany powraca kultowa opowieść o przyjaźni z hawajskim klimatem – Lilo i Stich. Wraz z premierą filmu, Glovo zachęca użytkowników do
Zakupy Prezent na zakończenie szkoły – 7 pomysłów na upominki dla absolwentów
2025-05-22 | 15:50

Prezent na zakończenie szkoły – 7 pomysłów na upominki dla absolwentów

Każde zakończenie roku szkolnego to nie tylko czas na świętowanie osiągnięć, ale również okazja do wręczenia wyjątkowego prezentu na zakończenie szkoły

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Bryska: W Sopocie nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia gofra. Cena nie gra roli

Wokalistka zapewnia, że nieco wyższe ceny w kawiarniach, restauracjach czy nawet w zwykłych budkach z przysmakami tuż przy plaży nie zniechęcają jej do wypoczynku nad Bałtykiem, bo po prostu lubi tam bywać. Często wraca do Sopotu, chociażby po to, żeby zjeść pysznego gofra z syropem karmelowym. Na ten przysmak Bryska nie żałuje pieniędzy. Jej zdaniem nieco wyższe ceny w lokalach gastronomicznych w sezonie letnim są jak najbardziej uzasadnione, bo przecież dla właścicieli takich punktów, to jedyna okazja żeby zarobić.

Polityka

Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi

Kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podczas ostatniej debaty w TVP wykonał nietypowy gest, wsuwając do ust saszetkę, co wywołało dyskusję na temat alternatywnych produktów nikotynowych. Były wiceminister zdrowia przypomina, że stosowanie takich woreczków to jedna z metod walki z uzależnieniem od palenia tytoniu, wpisująca się w strategię redukcji szkód, a przykład osoby publicznej może podnieść świadomość społeczną na ten temat. Jednocześnie lekarz zwraca uwagę, że tego typu produkty przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych. Reguluje to przyjęta w maju nowelizacja ustawy tytoniowej.

Zdrowie

Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów

Immunoterapia alergenowa, polegająca na 3-5-letnim podawaniu preparatu zawierającego alergeny, jest jedyną uznaną i skuteczną metodą przyczynowego leczenia alergii. Jej zastosowanie w najmłodszym wieku pozwala uchronić pacjenta przed rozwojem poważniejszych chorób o podłożu alergicznym, takich jak astma oskrzelowa. W Polsce refundowane są głównie immunoterapie podawane podskórnie, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się postać podjęzykowa. Doustna forma jest refundowana tylko u dzieci i młodzieży w wieku 12–18 lat oraz dla dorosłych w odczulaniu na roztocza kurzu domowego. Alergolodzy i organizacje pacjenckie apelują o rozszerzenie wskazań o inne alergeny wiatropylne i refundację preparatów od szóstego roku życia.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć