Pakowanie próżniowe – z czym to się je?
Rumour PR
Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl
Marnotrawienie żywności to ogromny problem społeczny, ekonomiczny, jednak przede wszystkim ekologiczny. Statystycznie na jednego Polaka przypada rocznie 200 kilogramów żywności, wyrzucanej głównie z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Jednym z rozwiązań tego problemu jest pakowanie próżniowe, dzięki któremu możliwe jest łatwe wydłużenie daty przydatności do spożycia.
W przypadku pakowania próżniowego mamy do czynienia z odseparowaniem dań czy produktów spożywczych od powietrza, które skraca ich termin przydatności do spożycia. Dzięki temu żywność nie ma kontaktu z tlenem, który przyspiesza procesy związane z jełczeniem tłuszczu, czy utlenianiem. Dzięki zamknięciu w próżni takie produkty jak warzywa, owoce, mięso, sery czy pieczywo chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Dodatkowo jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Korzystanie z systemu próżniowego pozwala znacząco zredukować ilość wyrzucanej żywności.
System pakowania próżniowego docenią także miłośnicy gotowania. Pozwala on na szybkie marynowanie mięs czy warzyw. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać również z tej metody przygotowywania potrawy.
Jaki system pakowania próżniowego wybrać?
W przypadku, gdy poszukujemy zgrzewarki do użytku domowego, a nie przemysłowego, zależy nam na prostocie użytkowania i jakości urządzenia. Istotną rolę odgrywa również mechanizm usuwania powietrza z worków czy pojemników. Najlepszym rozwiązaniem w tym zakresie są urządzenia wyposażone w odsysającą pompę próżniową, a nie prosty wentylator ciśnieniowy. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Jeżeli poszukujemy urządzenia, które posłuży nam przez lata, ważna jest dostępność akcesoriów czy materiałów eksploatacyjnych jak folie, worki oraz pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).
FoodSaver pionier na rynku urządzeń do pakowania próżniowego, dostępny na rynku od 1987 r.
Oferuje bogatą gamę systemów próżniowego pakowania oraz niezbędnych akcesoriów. Dzięki nim będziemy w stanie utrzymać świeżość produktów spożywczych nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnego ich przechowywania.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.