Piękno tkwi w prostocie!
Historia jak z „Gastrowood”
Flammkuchen, jak jego polski bratanek, początkowo używany był do sprawdzenia temperatury w piecu. By to zrobić, do jego ścian przyczepiano małe, okrągłe kawałki ciasta. Flammkuchen swoją nazwę zawdzięcza płomieniom. Od flamm, czyli płomień. W dzisiejszych czasach Flammkuchen to specjalność serwowana w najlepszych restauracjach jako przystawka, danie główne czy deser.
Receptura na ciasto idealne
Za czym stoi sukces tak prostego przepisu? Próżno szukać w nim długiej listy składników. Woda, sól i mąka, której to jakość jest najważniejsza i decyduje o gęstości i chrupkości podpłomyka. Smak ciasta o cienkiej strukturze podkreślony jest warstwą śmietany Creme fraiche i oprószonymi na nim przeróżnymi dodatkami (tradycyjnie cebulką i boczkiem). Całość pieczona jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Serwowany na drewnianej desce wyśmienicie smakuje z kieliszkiem wina czy kuflem piwa.
– Goście ciągle poszukują nowych doznań smakowych, a my chcemy wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom. Podpłomyki często nie są doceniane, a ich prosta forma i dowolność podania może zaskoczyć. Flammkuchen to wyjątkowy rodzaj podpłomyka. Przygotowywany z najwyższej jakości składników, o oryginalnym smaku zbiera coraz większe grono fanów. My polecamy je w towarzystwie piw kraftowych, których smak i goryczkę możemy dopasować do danego podpłomyka z karty menu, tak by stworzyć duet idealny – mówi Jacek Czauderna, właściciel i twórca marki The Legendary Jack’s Bar & Restaurant. Flammkuchen w aż czterech opcjach do wyboru znajdziemy w sieci restauracji The Legendary Jack's Bar & Restaurant. Co znajdziemy w karcie dań? Podpłomyk Klasyczny,Pepperoni,Vege oraz Łosoś. Dla fanów przewidziana została wersja XL!
Kontakt dla mediów:
Inga Ryfka
Account Executive
+48 790 393 471
i.ryfka@agencjafaceit.pl
The Legendary Jack's Bar & Restaurant to wyjątkowe miejsce, w którym spróbować można wyśmienitych i różnorodnych smaków – steaków, burgerów, pysznych zup, sałatek i amerykańskich przekąsek. Kucharze z wieloletnim doświadczeniem gwarantują, że każde danie zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Restauracje Jack's Bar & Restaurant znajdują się w Warszawie, Gdańsku, Sopocie oraz Łodzi.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.