Sztuka współczesna w Dolomitach – 5. edycja projektu SMACH
MSL GROUP
Wołoska 9
02-583 Warszawa
aleksandra.siewiera|mslgroup.com| |aleksandra.siewiera|mslgroup.com
+48 537 366 252
a
Już od 10 lipca do końca września można podziwiać wystawę sztuki nowoczesnej, komponującej się z pięknym krajobrazem pasma górskiego północno-wschodniej części Włoch: wpisanymi na Listę Światowego Dziedzictwa Przyrody UNESCO, Dolomitami.
Konstelacja sztuki, kultury i historii w Dolomitach
SMACH to międzynarodowe Biennale Land Art, które powstało w 2012 roku. Wystawa sztuki współczesnej odbywa się w Dolomitach, a konkretnie w Południowym Tyrolu. W każdej edycji jury wybiera 10 artystów, których dzieła nawiązują do naturalnego otoczenia, stającego się żywym elementem sztuki, jak również do dziedzictwa kulturowego, historycznego i architektonicznego Dolomitów.
Tegorocznym tematem przewodnim piątej edycji SMACH jest słowo "fragile" (wł. kruchy), nawiązujące do sytuacji pandemicznej na całym świecie. Uświadomiła nam ona jak kruche jest ludzkie życie, dlatego zadaniem artystów było stworzenie wystawy, która pobudzi odbiorców do refleksji nad społeczeństwem i kondycją ludzką. Uczestnicy samodzielnie wybierali technikę i treści, koncentrując się na kontekście kulturowym i
krajobrazie, w którym pracowali. Ich dzieła, tworzone na przełomie maja i czerwca, musiały być spójne ze środowiskiem naturalnym i być odzwierciedleniem „dialogu” pomiędzy współczesnymi kwestiami społecznymi i kulturą Dolomitów, bogatą w tradycję, historię oraz niezwykłą architekturę.
Wyprawa śladami sztuki
Spośród ponad 1000 zgłoszonych prac, tegoroczne jury wybrało 10 zwycięzców, których dzieła stoją teraz w Południowym Tyrolu w Dolomitach, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wystawa ma na celu połączenie piękna sztuki i natury poprzez medium Land Art. Aby w pełni zobaczyć zieloną wizję sztuki SMACH, warto wybrać się na wycieczkę trekkingową, podczas której odwiedzający mogą odkryć dzieła wystawione w największym parku rzeźb Val del’Ert w San Martino w Badi. Nazwa tego miejsca pochodzi z ladyńskiego i oznacza Dolinę Sztuki, to tutaj co dwa lata wystawa powiększa się o dzieła z poprzednich edycji SMACH. W ramach piątej edycji każdy artysta opracował swoją propozycję w oparciu o jedną z lokalizacji.
Więcej o SMACH
SMACH został opracowany przez Michaela Molinga i wspierany przez Katharinę Moling i Gustava Willeita; od roku 2018 nosi również nazwę stowarzyszenia kulturalnego. Współpracuje z lokalnymi interesariuszami i instytucjami, promuje sztukę, ziemię i kulturę jako formę turystyki kulturowej, a także stanowi miejsce spotkań miłośników sztuki
i natury, turystów i artystów.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej SMACH:
https://www.smach.it/how-to-partecipateDates
Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej
Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.