Komunikaty PR

Pomysły na świąteczne potrawy last minute!

2020-12-24  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt

Magdalena Mikołajczak
more communications agency

Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Do pobrania IP ( 0.53 MB )

Przedświąteczne szaleństwo trwa! Z myślą o tych, którzy zostawili kulinarne przygotowania na ostatnią chwilę i szukają nowych pomysłów na świąteczne menu, przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na sztandarowe świąteczne dania.

Choć potrawy świąteczne w każdym domu różnią się smakiem, łączy je jedno – smakują najlepiej, kiedy przyrządzamy je własnoręcznie. Jeśli macie ochotę na spróbowanie tradycyjnych dań w nieco innym wydaniu, przygotowaliśmy proste przepisy, które doskonale sprawdzą się jako bożonarodzeniowa opcja last minute!

 

Paszteciki z pieczonym pasztetem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB)
  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania pasztecików


Sposób przygotowania:

Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut.

Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g szynki biebrzówki (np. od JBB)
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
  • oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.

Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Podawaj z barszczem czerwonym.

 

Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny

Składniki:

  • pasztet pieczony (np. od JBB)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania
  • konfitura żurawinowa
  • czarnuszka
  • rukola


Sposób przygotowania:

Rozłóż ciasto francuskie i zawiń w nie cały pasztet pieczony. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Podawaj z rukolą (do dekoracji) oraz żurawiną.

 

Rolada ze schabówką w przyprawach

Składniki:

  • 400 g schabówki w przyprawach (np. od JBB)
  • 500 g pieczarek
  • ciasto francuskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • świeża pietruszka
  • sól i świeżo mielony pieprz
     

Sposób przygotowania:

Schabówkę w przyprawach pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie, aż się zarumieni. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.

Dodaj pokrojone pieczarki i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i smaż, aż woda z pieczarek nie odparuje. Farsz posyp pokrojoną pietruszką.

Rozłóż ciasto francuskie i ułóż na nim przestudzony farsz. Całość zwiń w zwartą, ścisłą roladę i nie zapomnij o zlepieniu brzegów. Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi.

Piecz przez 35 minut w 180°C.


Po więcej świątecznych kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: more communications agency
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2 Biuro prasowe
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie
Żywienie Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
2024-06-25 | 13:40

Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania

Niemal 30 proc. respondentów uważa, że nowe opłaty za jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych są zbyt wysokie. Nawet 60 proc. ankietowanych planuje ograniczenie ich kupowania w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić

Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.

Edukacja

Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym

Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności

Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.