„Praska Ślizgawka” wraca na plac Konesera. Lodowisko czynne już od 1 grudnia
Piruety, beztroska jazda i doskonała zabawa. Na ogólnodostępnym placu Konesera trwa właśnie montaż lodowiska. „Praska Ślizgawka” będzie dostępna od 1 grudnia, a klienci Centrum Praskiego Koneser skorzystają z niej bezpłatnie.
Temperatury z dnia na dzień robią się coraz niższe. Sprzyja to fanom sportów zimowych, którzy cały rok czekają na uruchomienie ślizgawek i stoków. Jazda na łyżwach to dobry pomysł na spędzenie czasu w gronie rodziny lub przyjaciół, podczas przedświątecznych zakupów czy spotkań. To także świetna forma treningu. Właśnie dlatego o miłośnikach zimowych atrakcji nie zapomniało Centrum Praskie Koneser.
Już w ciągu kilku najbliższych dni, bo od 1 grudnia, będą mogli oni skorzystać z lodowiska o powierzchni niemal 400 m2, które stanie na placu Konesera. „Praska Ślizgawka” będzie otwarta w dni powszednie w godzinach 8.45-22.00. Pierwsze wejście w ciągu dnia od poniedziałku do piątku przeznaczone jest dla grup szkolnych, a w weekendy dla osób chcących nauczyć się jazdy na łyżwach w grupie. Jedna sesja trwa 75 minut, a po każdej z nich planowana jest 15-minutowa przerwa.
Klienci Centrum Praskiego skorzystają z lodowiska i wypożyczalni łyżew bezpłatnie, po okazaniu paragonu z bieżącego dnia na co najmniej 20 złotych. Jednorazowe wejście dla pozostałych osób to koszt jedynie 7 złotych (dzieci do lat 14 pod opieką osoby dorosłej – za darmo w godz. 10.00-14.30). W tej samej cenie będzie również możliwe wypożyczenie łyżew. Dodatkowo, w ofercie dostępne będzie ostrzenie łyżew oraz nauka jazdy z instruktorem.
Praska Ślizgawka będzie nieczynna podczas codziennych, dwóch serwisów technicznych – od 14.30 do 16.00 i od 18.45 do 19.15 oraz podczas niektórych dni świątecznych.
Więcej informacji na temat zimowych atrakcji w Centrum Praskim Koneser można znaleźć na koneser.eu.
***
Centrum Praskie Koneser to najczęściej nagradzana inwestycja mixed-use w Polsce i serce odradzającej się warszawskiej Pragi. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej. Tu można znaleźć wiele restauracji i barów z kuchnią z całego świata: AZIA, Bombaj Masala, Ferment Praski, frankie’s, ORZO, Koneser Grill, Syreni Śpiew, a także unikatowe sklepy i polskie marki, tworzone przez rodzimych producentów, takie jak Mydlarnia Cztery Szpaki czy Świece Zapachowe Domkove.pl. Ogólnodostępny plac Konesera, stanowiący rdzeń inwestycji jest miejscem licznych wystaw, targów, różnego rodzaju wydarzeń i pokazów artystycznych. Centrum Praskie Koneser to również jeden najważniejszych ośrodków na kulturalnej mapie Polski, w którym znajduje się Muzeum Polskiej Wódki, Magic Mind Museum oraz nietuzinkowe galerie: Art Sułek Space, Dom ze Sztuką, ToTuart i Zwierzyniec.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.