Produkty z bambusa – w czym tkwi ich fenomen?
Można powiedzieć, że bambus jest wszędzie. Sklepowe półki uginają się od produktów wykonanych z naturalnego surowca – sięgamy po wielorazowe słomki do napojów, wybieramy szczoteczki do zębów czy artykuły do sprzątania. Kuszą nie tylko proekologicznym rodowodem, ale także pięknym designem. Materiał wydaje się odkryciem, choć z jego właściwości od setek lat korzystają Chińczycy. Skąd bierze się jego współczesna popularność? Sprawdźmy!
Zielone pędy bezsprzecznie kojarzą się nam z Azją oraz przysmakiem pand wielkich. Mało kto jednak wie, że z naukowego punktu widzenia bambus wcale nie jest drzewem, a trawą, która porasta rejony Indii, Korei, Chin czy Malezji. I to w dosłownym znaczeniu – roślina ma bardzo szybkie tempo wzrostu – przyrasta nawet do 91 cm dziennie, będąc pokarmem dla zwierząt oraz materiałem o szerokim zastosowaniu dla ludzi.
Surowiec idealny?
Mówi się, że bambus jest materiałem o 1000 zastosowań. Doceniamy jego lecznicze i terapeutyczne działanie płynące z naparów, olejków oraz ekstraktów. Korzystamy także z właściwości użytkowych rośliny – jej wytrzymałość jest porównywalna z miłorzębem, który przetrwał nawet wybuch bomby atomowej podczas II wojny światowej. Dodatkowo bambus jest lekki, ale i elastyczny, dlatego z łatwością można go uformować w dowolny kształt. Z wytrzymałych pędów powstają więc naczynia, tkaniny, materiały budowlane czy meble. Coraz częściej ten azjatycki surowiec pojawia się jako ekologiczna alternatywa dla wielu tradycyjnie wykorzystywanych materiałów. Dlaczego jest to opcja lepsza dla środowiska?
„Sztama” ze środowiskiem naturalnym
Bambus wywodzi się z natury, ale i dla tej natury robi wiele pożytecznego. Nie tylko rośnie szybko, ale także nie ma specjalnych wymagań dotyczących uprawy, dlatego sprawdza się nawet na zubożałych glebach, które wzbogaca o składniki mineralne, zmniejszając jej erozję. Wyróżnia się także antybakteryjnymi właściwościami, dlatego samodzielnie radzi sobie z grzybami i pasożytami, co ogranicza użycie pestycydów przez hodowców. Ponadto roślina posiada zdolność pochłaniania dwutlenku węgla z powietrza (nawet do 12 ton rocznie) i wytwarza więcej tlenu od drzew. Jeśli dodać do tego fakt, że śmiało może zastąpić np. tworzywo sztuczne i być wykorzystywana w produkcji, jej wartość wzrasta.
– Rosnąca świadomość ekologiczna sprawia, że jako konsumenci zwracamy coraz baczniejszą uwagę na to, co wkładamy do koszyków – czy produkty są wykonane z materiałów naturalnych, czy można je poddać recyklingowi, czy są pozyskiwane w zrównoważony sposób i mają certyfikaty, które to poświadczają? Jako producent artykułów gospodarstwa domowego odpowiadamy na te potrzeby, korzystając z surowców, które wyprodukowała matka natura. Włókna bambusowe są tego najlepszym przykładem – użyliśmy ich jako budulca uniwersalnych ściereczek na rolce Paclan For Nature. Są wytrzymałe, a jednocześnie delikatnie i dobrze sprawdzają się do codziennych porządków
– mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: oprócz bambusa istnieje całkiem spora grupa materiałów o naturalnym pochodzeniu – kukurydza, agawa czy wiskoza – które można wykorzystywać w procesie produkcji i staramy się to robić, oferując ściereczki czy zmywaki o proekologicznym rodowodzie.
Sięgając po sztućce czy artykuły kosmetyczne wykonane z bambusa warto pamiętać, że to nie chwilowa moda czy trend, ale przejaw świadomej odpowiedzialności za środowisko naturalne. W końcu duże zmiany zaczynają się od małych rzeczy.
Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit
Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.