Komunikaty PR

Przekąski na zimno z Sosami Kieleckimi

2020-11-19  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Zdarza się, że chcemy przygotować potrawę z wyprzedzeniem i nie martwić się później jej podgrzewaniem. W takiej sytuacji warto przyrządzić drobne przekąski na zimno! To rozwiązanie sprawdza się nie tylko w codziennym, zabieganym życiu, ale pasuje także na specjalne okazje. Przygotowaliśmy kilka propozycji na smaczne i szybkie dania tego typu.

Więcej nie zawsze znaczy lepiej – także w kontekście ilości składników. Przygotowując domowe przekąski wcale nie musimy przesadnie kombinować, warto postawić na prostotę! Kanapki czy roladki z tortilli to smaczne i nieskomplikowane potrawy, które możemy przygotować wcześniej, a wcale nie stracą na smaku.

Kanapka kanapce nierówna

Niewielkie kanapki w różnych kształtach to nieodłączny element brytyjskich popołudniowych spotkań przy herbacie. I nic dziwnego – są proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Najlepiej, jeśli do wyboru będzie kilka ich wersji, a jedną kanapkę uda się zjeść w maksymalnie dwóch lub trzech kęsach. Ten prosty do przygotowania smakołyk pozwala na nieograniczoną ilość kombinacji składników, więc na pewno nam się nie znudzi. Przedstawiamy nasze ulubione wersje z wyrazistym akcentem w postaci sosu tatarskiego!

Wersja z szynką i ogórkiem konserwowym:

Przygotowujemy parzystą liczbę kromek chleba tostowego i od każdej z nich odkrajamy skórkę. Smarujemy cienką warstwą Sosu Kieleckiego tatarskiego, a na połowie kromek układamy po plasterku ulubionej wędliny oraz ogórka konserwowego. Następnie składamy kanapki, po czym kroimy na pół – tak, by otrzymać trójkąty.

Wersja z pastą z makreli:

Przygotowujemy dowolną parzystą liczbę kromek pumpernikla lub innego ciemnego chleba, odkrajamy skórki i cienko smarujemy je masłem. Niewielką wędzoną makrelę (ok. 200 g) dokładnie oczyszczamy z ości i przekładamy do miski. Dwa ugotowane wcześniej na twardo i ostudzone jajka drobno rozgniatamy widelcem i dodajemy do ryby. Do miski wsypujemy dodatkowo dużą garść świeżego szczypiorku, dodajemy czubatą łyżkę Sosu Kieleckiego tatarskiego, małą łyżeczkę Musztardy Kieleckiej delikatesowej oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym smarujemy pastą połowę kromek chleba i przykrywamy pozostałymi. W zależności od preferowanej wielkości, kroimy kanapki na pół lub cztery mniejsze kawałki. Smacznego!

Awokado i łosoś, czyli gwarancja kulinarnego sukcesu

Nie jest tajemnicą, że awokado i łosoś pasują do siebie idealnie. A jak połączyć ze sobą te dwa składniki w ciekawy sposób? Przygotujmy pyszne roladki! Możemy po prostu zjeść je na drugie śniadanie czy lunch lub przyrządzić je razem z innymi smakołykami na andrzejkową kolację. W tym roku większość imprez zostanie zapewne odwołana, ale na szczęście wciąż możemy rozpieszczać nasze kubki smakowe! Od czego zatem zacząć przygotowanie roladek?

Wyjmujemy miąższ z awokado i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz oraz łyżkę Sosu Kieleckiego czosnkowego. Wszystko mieszamy, a następnie smarujemy pastą dwa placki tortilli. Na wierzchu układamy plastry wędzonego łososia, zawijamy i kroimy w grube plastry. Gotowe!

Cena sugerowana Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Cena sugerowana Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Krystian Ochman: Gram na trąbce i na fortepianie. Nie mogę jednak ćwiczyć w domu, bo sąsiedzi interweniują

W utworze „Gdy nikt nie widzi” artysta nagrał partię trąbki, ale jak przekonuje, nie było to dla niego szczególnie duże wyzwanie. Mimo dłuższej przerwy w grze szybko udało mu się wrócić do formy, choć nie mógł pozwolić sobie na ćwiczenie w domu, bo miał świadomość, że może być to uciążliwe dla sąsiadów. Zdarzały się już takie interwencje, więc teraz jest bardziej ostrożny. Krystian Ochman podkreśla, że umie jeszcze grać na fortepianie, ale żałuje, że będąc nastolatkiem, nieco z lenistwa nie kontynuował nauki gry na gitarze. Teraz chce to nadrobić.

Ochrona środowiska

Liczebność ponad 40 gatunków ptaków gwałtownie spada. Coraz mniej czajek i gawronów

Na „Czerwonej liście ptaków Polski” jest ponad 40 gatunków, których liczebność spada w gwałtownym tempie. W bliższej lub dalszej perspektywie są zagrożone wyginięciem – alarmuje Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. Problem dotyczy głównie gatunków związanych z krajobrazem łąkowym, a także wodno-błotnym. Coraz mniej w naszym środowisku jest m.in. czajek i gawronów.

Uroda

Adam Kszczot: Moja żona została mistrzynią świata w makijażu permanentnym. Trochę się też do tego przyczyniłem

W trakcie swojej kariery sportowej lekkoatleta specjalizujący się w biegu na 800 m odniósł wiele sukcesów i zdobył medale na najważniejszych międzynarodowych zawodach. Ale jak się okazuje, w domu nie jest  jedynym mistrzem. Jego żona bowiem również może się poszczycić tytułem mistrzyni świata, ale nie w sporcie. Renata Kszczot specjalizuje się w microbladingu, czyli metodzie makijażu permanentnego brwi. Olimpijczyk jest niezwykle dumny z osiągnięć partnerki, wspiera ją i stwarza jej przestrzeń potrzebną do rozwijania pasji. W zamian za to ona wprowadza go w tajniki swojej pracy.