Przepis na świąteczne miniserniczki – zachęć malucha do wspólnego pieczenia!
Tradycyjne wigilijne wypieki obfite w mak, orzechy czy przyprawy korzenne – choć pyszne – nie są odpowiednim wyborem dla każdego. Dotyczy to przede wszystkim niemowląt i małych dzieci, których organizm jest wyjątkowo delikatny i ma specyficzne potrzeby żywieniowe. Na szczęście przy właściwym doborze produktów można zachować świąteczny klimat, dbając przy tym o jakość i bezpieczeństwo podawanych najmłodszym potraw. Wypróbujcie razem smakowity, a zarazem prosty przepis na miniserniczki dla małych i dużych!
Choć świąteczne potrawy kuszą swoim aromatem i smakiem, warto pamiętać, że najmłodsi członkowie rodziny mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Odpowiednim wyborem dla malucha – także od święta – jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Składniki zawarte w takich produktach spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu czy 1. roku życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju. Czy wiesz, że produkty przeznaczone dla najmłodszych można wykorzystać również do świątecznych wypieków? Takie propozycje z pewnością będą stanowić wartościowe urozmaicenie potrawy, a sam udział malucha w jej przygotowaniu będzie wsparciem w nauce samodzielności. Zatem do dzieła!
Miniserniczki na ciasteczkowym spodzie dla dziecka po 1. roku życia
Do przygotowania 12 sztuk miniserniczków potrzebne będą:
- 800 g półtłustego zmielonego sera twarogowego,
- 3 jaja,
- 2 banany,
- 150 g chrupiących ciasteczek pszenno-orkiszowych BoboVita po 1. roku życia,
- 25 g masła,
- 12 papierowych papilotek, np. takich do pieczenia babeczek.
Piekarnik nastaw na ok. 175 stopni Celsjusza. Przed rozpoczęciem przygotowania serniczków wyjmij wszystkie składniki z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Na początek za pomocą blendera lub miksera połącz ciasteczka z masłem, aż masa osiągnie strukturę mokrego piasku. W następnej kolejności na gładko zmiksuj ser, jaja oraz banany. Na dno każdej papierowej foremki wsyp trochę masy ciasteczkowej, a na nią wyłóż masę serową – prawie do końca wysokości papilotki. Całość wstaw do piekarnika na około 45 minut. Miniserniczki będą gotowe do spożycia po ostudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.
Owocowa wersja dla dziecka po 1. roku życia:
Jeśli w rodzinie jest maluch, który wyjątkowo lubi owocowe smaki, w przepisie można pominąć spód w postaci chrupiących ciasteczek i zamiast niego użyć mus BoboVita truskawka, jabłko i banan z napojem owsianym po 6. miesiącu życia. Mus świetnie sprawdzi się jako smakowita owocowa polewa na wierzchu serniczka.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Uśmiech, który zmienia świat – MGA inspiruje dzieci i dorosłych do dzielenia się
Trudne nowego początki – czyli o czym warto pomyśleć w pierwszym okresie macierz
Adaptacja pierwszoklasisty okiem ekspertów - poznaj praktyczne wskazówki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.