Przepis na świąteczne miniserniczki – zachęć malucha do wspólnego pieczenia!
Tradycyjne wigilijne wypieki obfite w mak, orzechy czy przyprawy korzenne – choć pyszne – nie są odpowiednim wyborem dla każdego. Dotyczy to przede wszystkim niemowląt i małych dzieci, których organizm jest wyjątkowo delikatny i ma specyficzne potrzeby żywieniowe. Na szczęście przy właściwym doborze produktów można zachować świąteczny klimat, dbając przy tym o jakość i bezpieczeństwo podawanych najmłodszym potraw. Wypróbujcie razem smakowity, a zarazem prosty przepis na miniserniczki dla małych i dużych!
Choć świąteczne potrawy kuszą swoim aromatem i smakiem, warto pamiętać, że najmłodsi członkowie rodziny mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Odpowiednim wyborem dla malucha – także od święta – jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Składniki zawarte w takich produktach spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu czy 1. roku życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju. Czy wiesz, że produkty przeznaczone dla najmłodszych można wykorzystać również do świątecznych wypieków? Takie propozycje z pewnością będą stanowić wartościowe urozmaicenie potrawy, a sam udział malucha w jej przygotowaniu będzie wsparciem w nauce samodzielności. Zatem do dzieła!
Miniserniczki na ciasteczkowym spodzie dla dziecka po 1. roku życia
Do przygotowania 12 sztuk miniserniczków potrzebne będą:
- 800 g półtłustego zmielonego sera twarogowego,
- 3 jaja,
- 2 banany,
- 150 g chrupiących ciasteczek pszenno-orkiszowych BoboVita po 1. roku życia,
- 25 g masła,
- 12 papierowych papilotek, np. takich do pieczenia babeczek.
Piekarnik nastaw na ok. 175 stopni Celsjusza. Przed rozpoczęciem przygotowania serniczków wyjmij wszystkie składniki z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Na początek za pomocą blendera lub miksera połącz ciasteczka z masłem, aż masa osiągnie strukturę mokrego piasku. W następnej kolejności na gładko zmiksuj ser, jaja oraz banany. Na dno każdej papierowej foremki wsyp trochę masy ciasteczkowej, a na nią wyłóż masę serową – prawie do końca wysokości papilotki. Całość wstaw do piekarnika na około 45 minut. Miniserniczki będą gotowe do spożycia po ostudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.
Owocowa wersja dla dziecka po 1. roku życia:
Jeśli w rodzinie jest maluch, który wyjątkowo lubi owocowe smaki, w przepisie można pominąć spód w postaci chrupiących ciasteczek i zamiast niego użyć mus BoboVita truskawka, jabłko i banan z napojem owsianym po 6. miesiącu życia. Mus świetnie sprawdzi się jako smakowita owocowa polewa na wierzchu serniczka.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.