Komunikaty PR

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

2021-09-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Do pobrania IP ( 2.56 MB )

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej.

Rozgrzewające przyprawy

Za właściwości rozgrzewające w posiłkach odpowiadają przede wszystkim przyprawy. Nie tylko dodają wspaniałego smaku naszym potrawom, ale także sprawiają, że robi nam się cieplej. Do przypraw rozgrzewających możemy zaliczyć między innymi imbir, cynamon, kurkumę, czosnek, goździki oraz gałkę muszkatołową. Są to przyprawy, które kojarzą nam się właśnie z jesiennymi i zimowymi potrawami. Zawarte w nich związki przyspieszają krążenie, sprawiając, że robi nam się bardzo szybko ciepło. Przykładem takich związków jest np. kwarcestyna w czosnku czy gingerol w imbirze. Działanie rozgrzewające wykazują także ostre przyprawy, takie jak papryczki chilli czy pieprz cayenne. Odpowiedzialna za nie jest kapsaicyna, która nadaje pikantny smak, a także sprawia, że chwilę po zjedzeniu ostrej potrawy robi nam się gorąco.

Z dodatkiem produktów zbożowych

Wraz z jesienią przychodzi do nas przesilenie jesienne. Chłodne wieczory i mało słońca sprawiają, że wykazujemy dużo mniej witalności i chęci do pracy. W związku z tym potrzebujemy wartościowych źródeł energii, które nas rozbudzą i sprawią, że dużo chętniej opuścimy nasze ciepłe domowe kąty. Takimi produktami są produkty zbożowe, które stanowią źródło energii w postaci wartościowych węglowodanów. Produkty zbożowe nie mają bezpośrednio rozgrzewających właściwości, jednak dzięki zawartości błonnika pokarmowego jesteśmy syci na dłużej. Na pewno każdy z nas doświadczył sytuacji, w której, gdy byliśmy głodni, mieliśmy mniej energii, a także dużo szybciej nam się robiło zimno. W związku z tym spożywanie posiłków z produktami zbożowymi, takimi jak kasze i płatki, sprawi, że  dłużej będziemy odczuwać sytość, a głód nie będzie nam straszny. Dodatkowo połączenie sycących produktów zbożowych wraz z rozgrzewającymi przyprawami daje niezastąpiony efekt tak kulinarny, jak i żywieniowy.

Jak łączyć smaki?

Produkty zbożowe są uniwersalne, dlatego pasuje do nich wiele różnych przypraw. Do przygotowania rozgrzewającego dania z kaszą gryczaną czy jaglaną warto dodać wspomniany imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową, które podkreślą smak kaszy, wybijając jednocześnie ostrzejszą nutę samych przypraw. Kasze jęczmienne również świetnie sprawdzą się z tymi przyprawami, choć warto też wypróbować połączenie z kurkumą czy czosnkiem. Papryczka chilli czy pieprz cayenne świetnie nadadzą się do kompozycji zbożowych w bardziej egzotycznym wydaniu, np. do potraw meksykańskich. Warto samemu eksperymentować w kuchni i szukać takich połączeń, które będą nam najlepiej smakować. Ale warto też sięgać po sprawdzone przepisy – poniżej nasze propozycje! 

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Dla większości z nas jest to smak dzieciństwa, który przypomina nam beztroskie jesienne wieczory. Kasza w połączeniu z cynamonem sprawia jednak, że chłodne wieczory nie są już takie chłodne. Sprawdzi się również idealnie na rozgrzanie nie tak ciepłych poranków.

Składniki na 2 porcje:

  • ½  szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 15 minut.
  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni rozpuść masło z miodem.
  3. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je na patelnię. Duś przez kilka minut, aż jabłko będzie miękkie.
  4. Połącz kaszę z jabłkami i posyp danie cynamonem. Wszytko dokładnie wymieszaj.

Kasza pęczak z warzywami i kurkumą

Czas na kaszę w kolejnej rozgrzewającej odsłonie. Tym razem w towarzystwie kurkumy! Dzięki jej dodatkowi danie sprawi, że nie będziemy głodni, ale także rozgrzeje nas jak nie jeden koc. Poza tym kasza nie będzie już biała, ale pięknie złocista! Zadowoli nie tylko nasze kubki smakowe, ale także będzie jeszcze bardziej apetyczna dla naszego oka. Posmakuje i dużym i małym fanom produktów zbożowych.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, marchewkę, cebulę i pora pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone warzywa, a następnie kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu dodaj kaszę pęczak i zalej ją gorącą wodą. Wedle uznania dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie Biuro prasowe
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w
Żywienie Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy
2024-04-29 | 17:00

Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy

Marka FRUGO Energy poszerza portfolio energetyków o nowe produkty z linii „Be Frr…with No ID!”. Zapewniają one dawkę naturalnej energii dzięki składnikom z yerba

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.