Rzemieślnicze lody czekoladowe – zdrowy hit lata!
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
ilona.rutkowska|goodonepr.pl| |ilona.rutkowska|goodonepr.pl
+ 48 796 996 259
www.goodonepr.pl
Lody, lody… nie tylko dla ochłody! Dla wielu ten zimny deser to synonim lata i wakacji, dla innych czynnik przywołujący dziecięce wspomnienia, a jeszcze dla innych pyszna, słodka przekąska. Niemal każdy Polak uwielbia lody czekoladowe[1], a wraz z rosnącą świadomością konsumencką chcemy jeść lepiej i zdrowiej. Skład i pochodzenie produktów spożywczych ma coraz większe znaczenie[2], dlatego lody rzemieślnicze, które mają być odpowiedzią na zmieniające się preferencje, od kilku sezonów cieszą się dużym zainteresowaniem. Jak wytwarza się tego rodzaju lody? Z czego są zrobione? Zdradzamy szczegóły!
Rosnące zainteresowanie produktami rzemieślniczymi jest wynikiem zmieniających się trendów – przybywa osób dbających o zdrowie, chcących wiedzieć, co dokładnie znajduje się w ich jedzeniu oraz jaki wpływ ma na organizm. Sondaż przeprowadzony w 2019 roku przez agencję Inquiry nt. odżywiania potwierdza zmieniającą się świadomość konsumencką Polaków. Niemal każdy z respondentów twierdził, że zwraca uwagę na informacje o składzie produktów spożywczych oraz, że jest on ważny. Jeśli chodzi o lody – tutaj zdrowy trend nie jest niczym nowym. Według danych zgromadzonych przez Mintel, już w 2015 roku 78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia było zainteresowanych zakupem zdrowszych lodów np. bez laktozy, lub z większą zawartością białka. Trend świadomego odżywania rozgościł się w naszym kraju, co potwierdza także popularność diet np. wegańskiej, wegetariańskiej czy fleksitarianizmu[3]. Ważne jest zatem, aby lody były pyszne, ale miały także dobry skład. Czy można to pogodzić?
Lody naturalne – z czym to się je?
Okazuje się, że można. Na rynku od kilku sezonów królują lody wytwarzane w lokalnych lodziarniach ze składników pozyskiwanych od zaufanych dostawców. Sam wygląd lodów naturalnych, nazywanych także rzemieślniczymi, znacznie różni się od tych kupowanych w sklepie – są wyraźnie gęstsze, cięższe, praktycznie bez pęcherzyków powietrza. – Lody rzemieślnicze cechuje przede wszystkim niższy poziom napowietrzenia, dzięki któremu mamy "więcej loda w lodzie". Lody przemysłowe często są napowietrzone na poziomie nawet 100 proc. – oznacza to, że do pewnej objętości masy lodowej trafia taka sama objętość powietrza, podczas gdy napowietrzenie lodów naturalnych to ok. 20-30 proc. – mówi Paweł Sypniewski, właściciel Sucré - Lody Naturalne. – Bazą rzemieślniczych lodów zawsze jest dobrej jakości, wysokotłuszczowe mleko oraz śmietanka, do której dodajemy przeróżne składniki, np. czekoladę, pistację, własnoręcznie prażony czarny sezam, jogurt i owoce np. maliny lub jagody. Produkty te pochodzą od zaufanych dostawców, dla których tak jak dla nas, ważny jest krótki i czysty skład oraz wysoka jakość składników – dodaje.
Jakie smaki królują w tym sezonie?
Palone masło z owsem, czarny sezam, mojito, śliwka z fiołkiem, a nawet solone orzeszki – te smaki zachwycą każdego miłośnika nietypowych połączeń. Brzmi pysznie! Jednak nadal tradycyjne smaki, tj. czekolada, wanilia, truskawka są chętnie wybierane przez lodożerców. – Lody czekoladowe wytwarzamy w kilku wariantach. Naszym podstawowym smakiem jest tzw. mocna czekolada. To bardzo intensywne lody czekoladowe, które są chwalone zarówno przez koneserów czekolady, ale i przez dzieci. Sam również jestem ich fanem. Mamy także nieco łagodniejszą opcję – są to tzw. mleczne lody czekoladowe przygotowane specjalnie z myślą o młodych konsumentach. Oprócz tego chętnie bawimy się nutami smakowymi. Od czasu do czasu proponujemy np. lody czekoladowe z pomarańczą, z marakują, z chilli czy z solą morską – komentuje Paweł Sypniewski z Sucré - Lody Naturalne. O właściwościach prozdrowotnych czekolady można mówić wiele. Jednak, aby jej działanie było pozytywne musi pochodzić z dobrego źródła. Ważne, aby w swoim składzie nie posiadała szkodliwych dodatków, np. niskiej jakości tłuszczu roślinnego, lecytyny sojowej i innych emulgatorów.
Jak odnaleźć czekoladę rzemieślniczą w lodach?
Na rynku obecne są manufaktury czekolady, które specjalizują się w rzemieślniczej produkcji bean to bar – czyli od ziarna kakaowca, po tabliczkę. Wygląd takiej tabliczki nie przypomina tej wytworzonej na masową skalę. Cechuje ją krótki skład, wysoka jakość ziaren kakaowca i smak, który będzie idealnym dopełnieniem zimnego deseru. – Rzemieślnicze sposoby produkcji nie muszą podporządkowywać się jedynie wskaźnikom wydajnościowym, które są priorytetem dla wielkich koncernów. Cechuje je krótki, prosty skład i nieprzemysłowa produkcja. Już sam zapach i wygląd czekolady rzemieślniczej wiele mówi o tym, czego spodziewać po takim produkcie, a w efekcie – jaki smak będą miały przygotowane z niej lody – informuje Marcin Parzyszek z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. – Kolor lodów przygotowanych na bazie czekolady rzemieślniczej jest bardziej intensywny od tych przygotowanych z czekolady przemysłowej. Podobnie jest ze smakiem i zapachem. Czekolady bean to barowe cechuje najwyższa jakość surowców oraz wysoka zawartość kakao: od 44 proc. aż po 100 proc. kakao, bez absolutnie żadnych dodatków – dodaje. Czekoladowe lody rzemieślnicze wyróżniają się walorami smakowymi oraz wyższą ceną. Za jedną porcję takiego deseru zapłacimy ok. 5-6 zł.
Lody rzemieślnicze z dobrej jakości składników są coraz bardziej dostępne, a letnie spacery i spotkania ze znajomymi to doskonały czas na eksperymentowanie i testowanie różnych smaków. Warto wykorzystać lodowy sezon w stu procentach i rozkoszować się ulubionym smakiem!
[1] Kantar na zlecenie firmy LOTTE Wedel, „Lody oczami Polaków i Włochów”
[2] Raport „Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji”, Inquiry, ITBC Communication
[3] Roślinniejemy, Raport Roślinniejemy 2019. Postawy Polaków wobec produktów roślinnych
Meksykańska fiesta w Twoim domu z marką JemyJemy
Mistrzowskie połączenie – grzyby i ser
Jesienne wieczory z dreszczykiem: Halloweenowe przepisy od marki Ninja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Transport
Policja zachęca do kontroli świateł w autach przed zimą. Nieprawidłowe ustawienie grozi wypadkiem i mandatem
Niewłaściwe oświetlenie samochodu może prowadzić do tragicznych w skutkach sytuacji na drogach. To o tyle istotne, że 98 proc. kierowców przyznaje, że bywają oślepiani przez reflektory aut jadących z naprzeciwka – przypominają eksperci Instytutu Transportu Samochodowego. I zachęcają, żeby w ramach przygotowania samochodu do zimy sprawdzić ustawienie i moc świateł. W najbliższych tygodniach będzie to możliwe bezpłatnie w wybranych punktach.
Edukacja
Medycyna stylu życia zyskuje na znaczeniu. Może zapobiegać przewlekłym chorobom serca i nowotworom
W 2022 roku zmarło w Polsce niemal 450 tys. osób. Za niemal 75 proc. zgonów odpowiadały przewlekłe choroby niezakaźne, przede wszystkim choroby układu krążenia i nowotwory złośliwe. Badania wskazują, że utrzymywanie zdrowego stylu życia może o blisko 80 proc. zmniejszyć ryzyko choroby przewlekłej czy zawału serca. Może też odwrócić skutki chorób i wspierać proces leczenia. Dlatego też coraz większego znaczenia nabiera medycyna stylu życia.
Gwiazdy
Robert El Gendy: Halloween to zupełnie nie moja estetyka. Na początku listopada nie jest mi do śmiechu, raczej pogrążam się w zadumie
Prezenter zaznacza, że nijak nie potrafi się przekonać do świętowania Halloween. Uważa bowiem, że jest to zwyczaj zbyt komercyjny i nieprzystający do jego stylu. Jego zdaniem przełom października i listopada to nie czas na dobrą zabawę, maskaradę i upiorne stroje, ale na zadumę, refleksję i wspomnienia o naszych bliskich zmarłych.