Komunikaty PR

Sos cygański w kuchni bałkańskiej

2021-01-22  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Co jest kwintesencją kuchni bałkańskiej? Aromatyczny sos pełen pysznych warzyw! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego dodatku samodzielnie, warto sięgnąć po dobrej jakości dip ze słoika, na przykład Sos Kielecki cygański. Wyróżnia go smak dojrzałych pomidorów oraz wyczuwalne cząstki papryki i cebuli – takie połączenie idealnie uzupełni wiele dań inspirowanych kuchnią z tej części Europy.

Bałkański klasyk, czyli pljeskavica

Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste mięso podawane z tradycyjną pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!

Co potrzebujemy do przygotowania czterech porcji?

  • ok. 1 kg mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy baranina lub mieszanka kilku rodzajów mięsa
  • 1 cebula
  • papryczka chili (ilość według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól i słodka papryka w proszku do smaku

Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z pitą lub pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.

Klopsiki w bałkańskim stylu

Nasza kolejna propozycja to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie pomidorowego sosu z papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?

Potrzebne składniki:

  • ok. 500 g mielonej jagnięciny
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
  • masło lub oliwa do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oliwie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną bułkę, cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a cebulę w pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Sos Kielecki cygański oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze Biuro prasowe
2024-03-29 | 10:34

Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze

Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni mogą zagościć na nowo smaki, za którymi tęskniliśmy przez cały rok. Nadchodzące wiosenne miesiące to dobry moment na zmiany i wprowadzenie
Żywienie Słodkie święta z Haribo
2024-03-28 | 17:15

Słodkie święta z Haribo

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach HARIBO. Opakowanie HARIBO Happy Easter
Żywienie Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
2024-03-28 | 17:00

Świąteczne wariacje na temat kiełbasy

Kiełbasa to wędlina tradycyjnie obecna na polskim, wielkanocnym stole. Pojawia się tam w różnej formie – pieczonej, gotowanej czy surowej, w plasterkach lub kawałkach. My

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.