Sos cygański w kuchni bałkańskiej
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Co jest kwintesencją kuchni bałkańskiej? Aromatyczny sos pełen pysznych warzyw! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego dodatku samodzielnie, warto sięgnąć po dobrej jakości dip ze słoika, na przykład Sos Kielecki cygański. Wyróżnia go smak dojrzałych pomidorów oraz wyczuwalne cząstki papryki i cebuli – takie połączenie idealnie uzupełni wiele dań inspirowanych kuchnią z tej części Europy.
Bałkański klasyk, czyli pljeskavica
Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste mięso podawane z tradycyjną pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!
Co potrzebujemy do przygotowania czterech porcji?
- ok. 1 kg mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy baranina lub mieszanka kilku rodzajów mięsa
- 1 cebula
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól i słodka papryka w proszku do smaku
Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z pitą lub pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.
Klopsiki w bałkańskim stylu
Nasza kolejna propozycja to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie pomidorowego sosu z papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g mielonej jagnięciny
- czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
- masło lub oliwa do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oliwie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną bułkę, cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a cebulę w pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Sos Kielecki cygański oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200 g

Wiosna na horyzoncie - mieszanka sałat z roszponką: Finezja mix marki Eisberg

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

CZEREŚNIE SUSZONE HELIO NATURA NAJLEPSZYM PRODUKTEM 2021
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Dereszowska: Będę grała zdecydowanie mniej spektakli. Moje dzieci bardziej mnie potrzebują niż widzowie w teatrze
Aktorka przyznaje, że pandemia zmusiła ją do refleksji, przewartościowania swojego dotychczasowego życia i ustalenia nowej listy priorytetów. Podczas lockdownu Anna Dereszowska miała wreszcie okazję, żeby przemyśleć wiele ważnych spraw. Przekonała się między innymi o tym, ile korzyści przynosi odpowiedni balans między pracą a życiem prywatnym. Wcześniej większość wieczorów spędzała na scenie, a w ciągu dnia w pośpiechu próbowała godzić ze sobą wiele różnych obowiązków. Teraz już wie, że można się spełniać zawodowo tak, by nie cierpieli na tym najbliżsi.
Muzyka
Rafał Szatan: Moim priorytetem jest to, żeby w końcu skończyć płytę. Czuję, że jest mi to potrzebne

Muzyk tłumaczy, że pandemia zmieniła sposób, w jaki planuje swój czas. Stara się koncentrować na teraźniejszości i nie wybiegać zbyt daleko w przyszłość. Przyznaje, że brakuje mu występów na żywo. Systematyczny kontakt z publicznością był dla niego zastrzykiem energii i motywacją do działania. Rafał Szatan ma nadzieję, że już wkrótce obostrzenia dotyczące pandemii zostaną zniesione i artyści będą mogli powrócić do regularnej aktywności zawodowej.
Farmacja
Badania naukowców potwierdzają, że w walce z wirusami skuteczne są ekstrakty roślinne. Mogą chronić także przed koronawirusem [DEPESZA]

Z analiz naukowych wynika, że koronawirus SARS-CoV-2, tak jak inne wirusy, wnika do organizmu przez otwarte śluzówki, głównie w nosie i ustach. Stąd powszechny nakaz zasłaniania ich maseczkami w miejscach publicznych. Zwłaszcza nos, którym oddychamy, stanowi podstawową barierę dla wnikania wirusów i drobnoustrojów, dlatego należy wspierać znajdujące się w nim naturalne mechanizmy ochronne. Naukowcy wzięli pod lupę spraye do nosa, zawierające m.in. naturalne ekstrakty czystka kreteńskiego czy szałwii lekarskiej, i wykazali, że hamują one namnażanie komórek wirusowych w warunkach in vitro, regenerując przy tym błonę śluzową nosa. To z kolei ogranicza możliwość przedostawania się wirusów do organizmu. Lekarze podkreślają, że zawarte w nosie i gardle naturalne funkcje obronne organizmu można wspierać naturalnymi metodami.