Komunikaty PR

Spotkanie na mieście, a może domówka z gotowaniem? – Przepisy na andrzejki 2021!

2021-11-26  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Do pobrania jpg ( 3.11 MB )

Choć huczne zabawy andrzejkowe wydają się dla niektórych przestarzałe, to spotkania w gronie przyjaciół i w towarzystwie dobrego jedzenia od lat nie wychodzą z mody. Na jaką imprezę zdecydują się Polacy w tym roku? Kulinarnymi inspiracjami oraz oryginalnym przepisem na wspólną kolację podzielił się Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu.

 

Wspólny półmisek zamiast lanego wosku

Zbliżające się andrzejki, które obchodzimy z końcem listopada, są doskonałą okazją na miłe spędzenie czasu w gronie najbliższych. Jak zaplanować wieczór, by nie był on powielaniem banalnych zwyczajów wróżbiarskich, w tym przelewaniem wosku czy znanym z czasów szkolnych wyścigiem butów? Jedną z propozycji jest coraz popularniejsza w Polsce i na świecie idea wspólnych posiłków. Jak to rzeczywiście wygląda w restauracjach? Dzielenie się jedzeniem polega na serwowaniu wielu niedużych porcji, które trafiają na środek stołu tak, by każdy z gości mógł skosztować wszystkich potraw czy przekąsek. W efekcie wszyscy uczestnicy eksplorują nowe smaki, dzieląc się przy tym swoimi wrażeniami.

 

Zauważamy, że goście coraz chętniej celebrują ważne okazje, zamawiając mieszanki różnych potraw, które następnie razem spożywają. W naszym menu stworzyliśmy nawet specjalną kategorię zatytułowaną «Podziel się», w której znaleźć można blisko 20 różnych dań serwowanych w formie wspólnych przystawek, wśród nich m.in. tatar wołowy z truflą, frytki z cheddarem czy żeberka z ananasem. Przyrządzamy je w taki sposób, by łatwo można było się nimi dzielić – wskazuje Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.

 

Dzielenie się jedzeniem to nie tylko jedna z form konsumpcji. Jest to intrygujące doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku. Wszystko wskazuje na to, że trend sięgania do wspólnych półmisków nie tylko utrzyma się w najbliższym czasie, ale także będzie się w dalszym ciągu intensywnie rozwijał.

 

Kulinarna domówka w wersji DIY

Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Kolejną propozycją na tegoroczne andrzejki jest więc… domówka, której jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie. Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiedź wskazał Piotr Ceranowicz, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.

 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 160g mąki ziemniaczanej 

  • nasiona sezamu 

  • 50g imbiru 

  • 3 ząbki czosnku

  • 150 g miodu

  • 150g cukru

  • 150 g sosu sojowego

  • 3 łyżki octu

  • 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)

  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł. Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców Biuro prasowe
2024-10-03 | 11:22

Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców

W 1931 roku podczas międzynarodowej konwencji ekologicznej we Florencji, narodziła się idea zwrócenia uwagi na problemy związane z ochroną fauny. Święto to, zainspirowane postacią
Styl życia Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
2024-10-02 | 13:00

Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów

W październiku w Krakowie nie zabraknie atrakcji dla osób starszych. W tym miesiącu obchodzone są aż dwa święta – Międzynarodowy Dzień Seniora oraz Europejski Dzień Seniora.
Styl życia Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!
2024-10-01 | 14:00

Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!

Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej odbędą się już 4 października. W trakcie wydarzenia, którego partnerem strategicznym jest Fundacja A.R.T., na seniorów czekają

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci

Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.

Żywienie

David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu

Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.

Problemy społeczne

Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej

70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.