Spożywcze mistyfikacje- czyli najczęściej fałszowane produkty żywnościowe
Aż 70% naszych decyzji zakupowych zapada przed półką, a opakowanie produktu i pośpiech w dużym stopniu się do tego przyczyniają. Efekt? Zwracamy mniejszą uwagę na to, co bierzemy do ręki i kupujemy podróbki, płacąc za nie niejednokrotnie jak za oryginał. A jakie produkty najczęściej są fałszowane? O tym poniżej.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek może być modyfikowana na wiele sposobów. Najbardziej popularnym jest rozcieńczanie jej tańszymi olejami (takimi jak soja lub słonecznik), innym - rozcieńczanie wysokiej jakości oliwy z oliwą o niskiej jakości. Jednym z powodów, dla których jest fałszowana, jest fakt, że butelkuje się ją przed użyciem i trudno jest ustalić jej faktyczne pochodzenie. Na przykład, jeśli na opakowaniu jest etykietka „butelkowana we Włoszech” lub „pakowana we Włoszech”, może to oznaczać, że była tam tylko butelkowana - nie wyprodukowana. Szukając prawdziwej oliwy, warto zatem upewnić się, że na etykiecie widnieje napis „wyprodukowano we Włoszech”.
Wanilia
To jedna z najczęściej podrabianych przypraw. Ekstrakt waniliowy jest dojrzałym roztworem ziaren wanilii macerowanym w alkoholu i wodzie (jest najczęstszą formą wanilii w porównaniu do droższych pełnych ziaren). Wiele imitacji wanilii powstaje z waniliny - związku organicznego, który występuje naturalnie w ziarnach wanilii, ale jest syntetyzowany w laboratorium. Prawdziwa wanilia zawiera składniki, których nie ma w sztucznych wyrobach. Dlatego przy półce sklepowej warto sprawdzić, czy trzymamy w ręku „wanilię”, a nie „wanilinę”, oraz czy nie dodano do niej syropu kukurydzianego albo cukru.
Wino
Oszustwa związane z winem najczęściej polegają na butelkowaniu przeciętnego wina pod prestiżową marką lub przekazywaniu gorszego rocznika, mimo że klient prosił np. o starsze wino. Według ekspertów ponoć 5% sprzedawanych win jest podrobionych, dlatego warto korzystać ze sprawdzonych winiarni.
Kawa
Niektórzy sprzedawcy do kawy mielonej dodają zmielone gałązki, czy łuski kukurydzy, które mają na celu zwiększyć masę produktu, jednocześnie zmniejszając masę kawy. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup całych ziaren kawy i samodzielne mielenie jej przed gotowaniem i podawaniem.
Miód
W jaki sposób można sfałszować miód? Dodając do niego dodatki, takie jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, czy cukier buraczany. Innym przykładem oszustwa jest niepoprawne oznaczenie np. średniej jakości miodu jako egzotyczną i droższą odmianę. Jak rozpoznać fałszywkę? Wystarczy przyjrzeć się etykiecie. Miód powinien zawierać tylko… miód. Jeśli na liście znajduje się coś jeszcze, nie otrzymujesz autentycznego produktu. Możesz również znaleźć lokalnego pszczelarza i poprosić go, aby był twoim dostawcą. Większość drobnych producentów chętnie zaprezentuje także swoją pasiekę lub dokładnie opowie o procesie produkcji.
Ser
– Oficjalne dyrektywy przedstawione przez Unię Europejską jasno wskazują, czym jest ser. Zgodnie z definicją, to spożywczy produkt mleczny otrzymywany z mleka, przez wydzielenie z niego białka i tłuszczu – tłumaczy Ewa Polińska ze Spółdzielni Mleczarskiej MSM MOŃKI.
Co istotne - w serzę znajdują się jeszcze składniki, które pełnią funkcje technologiczną i nie powinny wzbudzać naszych obaw. Jednym z nich jest stabilizator - chlorek wapnia (E509), który poprawia konsystencję sera i zapewnia szybsze wchłanianie wapnia. Nie ma jednak negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Kolejnym jest podpuszczka ( niezbędny składnik w produkcji serów podpuszczkowych). Jej działanie polega na rozszczepieniu kazeiny – białka znajdującego się w mleku, na skrzep lub inaczej parakazeinę oraz serwatkę. Oba te składniki mają późniejszy wpływ na szlachetność i smak sera.
Oznacza to, że w składzie sera nie powinno być niczego, poza ww. dodatkami, mlekiem i jego komponentami (z wyjątkiem specjalnych dodatków - przypraw, specjalnej pleśni czy kwasów omega). Prawo zabrania również stosowania etykiet i reklam wprowadzających konsumenta w błąd. Uwaga - w praktyce jednak produkty seropodobne są pakowane tak samo, jak prawdziwe sery, i często niestety leżą obok nich na sklepowej półce. Jak więcej nie dać się zwieść? To proste – czytając etykiety. Jeśli na opakowaniu znajdziemy napis „ser typu Gouda”, możemy mieć pewność, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego.
- W przypadku, gdy na etykiecie dostrzeżemy tłuszcze roślinne, mleko w proszku, łój, karagen, bądź soję mamy do czynienia z wyrobem seropodobnym – dodaje ekspert z MSM Mońki.
Najczęstsze metody fałszowania żywności:
- zastąpienie składnika produktu innym, najczęściej tańszym składnikiem,
- brak deklaracji sposobu produkcji, np. żywność genetycznie modyfikowana,
- nieprawidłowa deklaracja składu ilościowego produktu,
- nieprawidłowa deklaracja pochodzenia produktu,
- nieprawidłowe oznakowanie produktu,
- umieszczanie napisów w języku obcym i szaty graficznej sugerujących pochodzenie wyrobów z importu,
- podawanie nazwy niezgodnej ze stanem rzeczywistym,
- niewyszczególnianie w składzie produktu zastosowanych dozwolonych substancji dodatkowych,
- nadmierny dodatek wody.

MediaMarkt i bp łączą siły: Za zakupy w MediaMarkt dostajesz bon na paliwo lub kawę

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań
– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.
Prawo
Seniorzy zyskają na rencie wdowiej średnio 350 zł miesięcznie. Od 2027 roku świadczenie jeszcze wzrośnie

Z początkiem lipca ruszyły wypłaty tzw. renty wdowiej. Ponad milion wniosków o świadczenie wpłynęło do wszystkich organów emerytalno-rentowych, przy czym zdecydowana większość do ZUS. Pierwszego dnia do 86 tys. osób trafiło łącznie blisko 317 mln zł, z czego ponad 30 mln zł to kwota, o którą wzrosły wypłaty w związku z zastosowaniem zbiegu świadczeń.
Motoryzacja
Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.