Komunikaty PR

Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia

2024-05-30  |  12:00
Biuro prasowe

Browar Okocim zaprasza Brzeszczan do obejrzenia wystawy prac Piotra Jedlińskiego na ogrodzeniu Stacji Uzdatniania Wody wzdłuż ul. Browarnej. 

W maju Browar opublikował pierwszy Lokalny Raport Wpływu, który adresuje wnioski ze zrealizowanego dialogu społecznego i w przyjaznej formule podsumowuje jego działania środowiskowe oraz społeczne. By o naszych działaniach odpowiedzialnościowych mówić w sposób ciekawy, powstał cykl grafik z Ptaszkiem Staszkiem w roli głównej. Zachęcam, by je zobaczyć i przeczytać, co robimy na rzecz lokalnego środowiska oraz mieszkańców mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.

Ścieki mieszkańców trafiają do Browaru?

Woda użyta w procesach okołoprodukcyjnych np. do mycia butelek czy instalacji, trafia do browarnianej oczyszczalni ścieków. Docierają tam również ścieki z miasta Brzesko, które stanowią 2/3 wolumenu jej pracy. Oczyszczone ścieki spełniają wysokie normy środowiskowe i trafiają do ekosystemu rzeki Uszwica. Często ich parametry są lepsze niż parametry wody płynącej w rzece np. po ulewnych opadach i roztopach. – Oczyszczalnia Browaru Okocim oczyszcza rocznie 2 400 000 m3 ścieków. Jest to równowartość ponad 900 basenów olimpijskich – podsumowuje dyrektor.

W dążeniudo zeroemisyjności

Biogaz powstający w procesie oczyszczania ścieków, a dokładnie w procesie fermentacji metanowej w browarianej oczyszczalni ścieków, jest źródłem ciepła do ogrzania budynków oczyszczalni i energii elektrycznej np. do jej oświetlenia – tłumaczy Marcin Będlin, dyrektor Browaru. Równolegle rozwijany jest program wykorzystania energii słonecznej. Na terenie Browaru zainstalowano trzy pierwsze instalacje fotowoltaiczne o mocy 49,5 kW każda.

Strażacy trenują w Browarze

Od wielu lat Browar Okocim udostępnia swoją powierzchnię do ćwiczeń dla strażaków. Dzięki temu jednostki z powiatu oraz województwa doskonalą swoje umiejętności i podnoszą kwalifikacje ratowniczo-gaśnicze oraz współdziałania służb na rzeczywistym obiekcie przemysłowym. Ćwiczenia obejmują różne scenariusze, takie jak gaszenie pożarów, ewakuacja, udzielanie pierwszej pomocy i dostarczanie wody. Organizacja takich działań na terenie Browaru, z jego złożoną infrastrukturą, jest nieoceniona dla efektywnego reagowania na potencjalne zagrożenia, zwiększając bezpieczeństwo zarówno pracowników browaru, jak i mieszkańców regionu.

Lokalny Raport Wpływu Browaru Okocim jest ważnym krokiem w kierunku zrozumienia roli, jaką Browar wywiera na środowisko i społeczność. Jest on również zaproszeniem do kolejnych rozmów, na rzecz rozwoju regionu. Szczegółowy opis działań znajduje się w Raporcie pod linkiem: https://www.carlsbergpolska.pl/media/rakpto2e/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-okocim-w-brzesku.pdf

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.