Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia
Browar Okocim zaprasza Brzeszczan do obejrzenia wystawy prac Piotra Jedlińskiego na ogrodzeniu Stacji Uzdatniania Wody wzdłuż ul. Browarnej.
W maju Browar opublikował pierwszy Lokalny Raport Wpływu, który adresuje wnioski ze zrealizowanego dialogu społecznego i w przyjaznej formule podsumowuje jego działania środowiskowe oraz społeczne. By o naszych działaniach odpowiedzialnościowych mówić w sposób ciekawy, powstał cykl grafik z Ptaszkiem Staszkiem w roli głównej. Zachęcam, by je zobaczyć i przeczytać, co robimy na rzecz lokalnego środowiska oraz mieszkańców – mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.
Ścieki mieszkańców trafiają do Browaru?
Woda użyta w procesach okołoprodukcyjnych np. do mycia butelek czy instalacji, trafia do browarnianej oczyszczalni ścieków. Docierają tam również ścieki z miasta Brzesko, które stanowią 2/3 wolumenu jej pracy. Oczyszczone ścieki spełniają wysokie normy środowiskowe i trafiają do ekosystemu rzeki Uszwica. Często ich parametry są lepsze niż parametry wody płynącej w rzece np. po ulewnych opadach i roztopach. – Oczyszczalnia Browaru Okocim oczyszcza rocznie 2 400 000 m3 ścieków. Jest to równowartość ponad 900 basenów olimpijskich – podsumowuje dyrektor.
W dążeniudo zeroemisyjności
Biogaz powstający w procesie oczyszczania ścieków, a dokładnie w procesie fermentacji metanowej w browarianej oczyszczalni ścieków, jest źródłem ciepła do ogrzania budynków oczyszczalni i energii elektrycznej np. do jej oświetlenia – tłumaczy Marcin Będlin, dyrektor Browaru. Równolegle rozwijany jest program wykorzystania energii słonecznej. Na terenie Browaru zainstalowano trzy pierwsze instalacje fotowoltaiczne o mocy 49,5 kW każda.
Strażacy trenują w Browarze
Od wielu lat Browar Okocim udostępnia swoją powierzchnię do ćwiczeń dla strażaków. Dzięki temu jednostki z powiatu oraz województwa doskonalą swoje umiejętności i podnoszą kwalifikacje ratowniczo-gaśnicze oraz współdziałania służb na rzeczywistym obiekcie przemysłowym. Ćwiczenia obejmują różne scenariusze, takie jak gaszenie pożarów, ewakuacja, udzielanie pierwszej pomocy i dostarczanie wody. Organizacja takich działań na terenie Browaru, z jego złożoną infrastrukturą, jest nieoceniona dla efektywnego reagowania na potencjalne zagrożenia, zwiększając bezpieczeństwo zarówno pracowników browaru, jak i mieszkańców regionu.
Lokalny Raport Wpływu Browaru Okocim jest ważnym krokiem w kierunku zrozumienia roli, jaką Browar wywiera na środowisko i społeczność. Jest on również zaproszeniem do kolejnych rozmów, na rzecz rozwoju regionu. Szczegółowy opis działań znajduje się w Raporcie pod linkiem: https://www.carlsbergpolska.pl/media/rakpto2e/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-okocim-w-brzesku.pdf

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.