Co na Dzień Mamy 2024? Azjatyckie przyjemności!
Mama jest nie tylko naszym największym wsparciem, ale również mistrzynią kuchni. To ona uczyła nas smaku, dbała o nasze podniebienie i sprawiała, że każdy posiłek był niezapomnianym doznaniem. Właśnie dlatego w tym szczególnym dniu, jakim jest Dzień Mamy warto odwrócić role i zaprosić ją do odkrywania nowych smaków, które są dla niej obce.
Azjatycka kuchnia oferuje niezliczone możliwości kulinarnej ekscytacji. Od pikantnego Curry przez aromatycznego Pad Thai’a po soczystego banana w cieście. To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu i eksplorację nieznanych dotąd smaków. Podpowiadamy, jakie azjatyckie klasyki powinny wylądować na wspólnym stole podczas uczty z okazji tegorocznego Dnia Mamy!
Ucztę należy zacząć od… przystawki!
Kulinarne doświadczanie azjatyckich smaków warto rozpocząć od starannie dobranych przystawek, które pobudzą zmysły i przygotują podniebienie na główne dania. Grillowane krewetki z aromatycznymi przyprawami, to doskonałe wprowadzenie do bogactwa smaków Azji. Ich soczystość i intensywność stanowią idealną zapowiedź tego, co ma nadejść. Z kolei świeże spring rollsy, wypełnione chrupiącą kalarepą, świeżymi warzywami i krewetkami, prezentują się nie tylko estetycznie, ale także oferują harmonijną kombinację smaków i tekstur.
Klasyki, które zachwycą
Następnie – w roli dania głównego – na stole powinny pojawić się prawdziwe perełki azjatyckiej kuchni, takie jak Pad Thai, Udon czy letnia pozycja w karcie wielu azjatyckich restauracji - Bun Cha.
Pad thai, klasyczne danie tajskie, na które składają się makaron ryżowy, soczyste kawałki wołowiny, krewetek, kurczaka lub tofu, pełen smaku sos tamaryndowy, orzeszki ziemne i dymka. To jedno z tych dań, które przywodzi na myśl egzotyczne uliczki Tajlandii i zapewnia prawdziwy festiwal smaków.
Z kolei Udon, japońska klasyka, to gęste i pulchne kluski z mąki pszennej, podane w aromatycznym bulionie z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców morza. Jego prostota i bogactwo smaku sprawiają, że udon jest uwielbiany przez wielu, a jego obecność na stole gwarantuje kulinarną eksplozję smaków.
Natomiast Bun Cha, wietnamskie danie składające się z grillowanego mięsa, ryżowego makaronu, świeżych ziół i warzyw, serwowane z aromatycznym sosem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego świeżość i intensywność smaku sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa podróż po wietnamskich smakach i aromatach.
A na zakończenie… iście azjatycki deser!
Zwieńczeniem uczty z Mamą będzie klasyczny azjatycki deser. Słodki banan w cieście? A może mango sticky rice? Banan jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, co sprawia, że jest tak popularną pozycją. W Polsce często porównujemy go ze smakiem świeżo usmażonego pączka!
Z kolei Mango sticky rice, to prawdziwa ikona azjatyckiej kuchni, która podbija serca miłośników słodkości na całym świecie. Soczyste kawałki mango podane na kleistym ryżu nasączonym mlekiem kokosowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ta harmonijna kombinacja słodkości, kremowości i delikatności to przykład deseru, który potrafi oczarować oraz zachwycić.
W Dniu Matki 2024 i podaruj swojej mamie wyjątkową podróż kulinarną, która na zawsze pozostanie w jej sercu! Oryginalnych azjatyckich smaków warto spróbować m.in. w restauracji Wi-Taj, mieszczącej się przy Placu Konstytucji 4 w Warszawie.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.