Komunikaty PR

Czas na piknik! Podpowiadamy, gdzie, jak i co zjeść

2024-06-04  |  15:00

Ciepłe dni i piękna pogoda to doskonały czas na piknikowanie. Nic nie przywołuje wakacyjnej atmosfery tak skutecznie, jak rozłożenie koca na trawie, próbowanie pysznych potraw
i delektowanie się chwilą! Ciepłe miesiące to doskonała okazja do relaksu na świeżym powietrzu, oderwania się od codziennych zmartwień i budowania wspomnień z najbliższymi. Zastanawiacie się, jak zorganizować udany piknik? Służymy pomocą! Podpowiemy najlepsze miejsca, podzielimy się pomysłami na pyszne potrawy i damy kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji spotkania na świeżym powietrzu. Niech tegoroczne ciepłe dni staną się pretekstem do stworzenia niezapomnianych wspomnień!

 

 

Dlaczego warto wybrać się na piknik?

Organizacja pikniku na świeżym powietrzu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Piknikowanie umożliwia kontakt z naturą, co może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie psychicznego i fizyczne. To także doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną, przyjaciółmi lub bliskimi osobami. Dzięki organizacji takiego wyjścia można oderwać się od codziennych zmartwień. Piknik to także świetna okazja na przyrządzenie pysznych przekąsek! Wśród nich jest nasza propozycja na sałatkę z kaszą kuskus, która najlepiej smakuje właśnie na świeżym powietrzu!

 

Sałatka z kaszą kuskus

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka Przyprawy złoty kurczak Knorr
  • 2 łyżki rodzynek
  • 30 g sera feta
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przesyp do miski, zalej gorącym bulionem i przykryj. Odstaw na 10 minut. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i wymieszaj.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni i wystudź. Rodzynki krótko namocz w gorącej wodzie.
  3. Kaszę wymieszaj widelcem. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso, pestki granatu, rodzynki oraz posiekaną kolendrę.
  4. Do kaszy wlej przygotowany sos, listki kolendry i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokruszonym serem i podaj na stół.

 

Góry, las, a może morze? Najlepsze miejsca na piknik

Piknikowanie łączy się nie tylko z aktywnością fizyczną i smacznym jedzeniem, ale również z atrakcyjnymi widokami! Gdzie wobec tego najlepiej się wybrać? Jednym z najbardziej popularnych miejsc jest bez wątpienia plaża. Piasek, morska bryza i szum fal tworzą niepowtarzalną atmosferę, która sprawia, że piknikowanie staje się niezwykłą przyjemnością.  Można rozłożyć koc, nacieszyć się słońcem i kąpielą w morzu, a po posiłku zanurzyć się w relaksującą drzemkę. Równie doskonałym miejscem są parki miejskie. Zazwyczaj można znaleźć w nich duże trawniki, ławki oraz infrastrukturę, taką jak ścieżki rowerowe, place zabaw czy toalety. W wielu z nich są również miejsca do grillowania. Świetnym miejscem na piknik jest również las. Dla miłośników przyrody piknik w lesie niezwykłe doświadczenie. Pamiętajcie tylko o pozbieraniu wszystkich śmieci. Miejscowe pagórki to również dobre miejsce na relaks na świeżym powietrzu – jeśli w Waszym mieście znajdują się wzgórza, kopce lub inne miejsca, z których rozciąga się widok na całą okolicę, to z pewnością będzie udane miejsce na piknik!

 

Najważniejszy element pikniku, czyli jedzenie!

Posiłek w czasie pikniku ma wyjątkowy urok. Piknikowe potrawy powinny być łatwe do przygotowania, wygodne do przeniesienia i, naturalnie, bardzo smaczne. Dlatego proponujemy Wam przygotowanie ciekawej przekąski - pikantnych muffinów na słono!

 

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili

 

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
  • 1 łyżka curry
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 6 jajek
  • 120 g sera cheddar
  • 2 łyżki pestek z dyni

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.
  2. Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5.
  3. Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2.
  4. Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.

Jak zorganizować udany piknik?

Przede wszystkim– nie martw się na zapas! Najważniejsze jest dobre towarzystwo i sympatyczna atmosfera. Jeśli będziecie się dobrze bawić, to piknik będzie udany. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze – koc. Powinien być duży, tak, aby zmieścili się na nim wszyscy uczestnicy spotkania. Po drugie – kosz piknikowy, torba termoizolacyjna lub duży plecak. W końcu w czymś trzeba przenieść dania i napoje. Nie zapomnijcie również o naczyniach i sztućcach. Możecie zabrać ze sobą te, które używacie na co dzień. Jeśli jednak są dla Was za ciężkie, to w sklepach spożywczych znajdziecie duży wybór jednorazowych, biodegradowalnych talerzy. I przede wszystkim: jeśli planujecie przebywać na słońcu, koniecznie weźcie ze sobą nakrycia głowy, krem z filtrem SPF i dużo napojów.

 

Jak przechowywać piknikowe przekąski?

Wasze przekąski powinny być przede wszystkim łatwe do przetransportowania i odpowiednio zabezpieczone przed ciepłem oraz rozlaniem. W ciepłe dni dobrze jest unikać długotrwałego przechowywania potraw w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zepsucia się jedzenia. Jeśli planujecie zabrać ze sobą dania wymagające chłodzenia, takie jak sałatki czy sery, to zapakujcie je do toreb termoizolacyjnych, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Pomocne mogą okazać się również pojemniki na lód lub chłodzące wkłady. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, to dla bezpieczeństwa dopilnujcie, żeby Wasze piknikowe dania nie zawierały składników łatwo psujących się w cieple, takich jak na przykład majonez czy jogurt. Nie zapomnijcie również o zabraniu ze sobą sprawdzonych, szczelnych pojemników, aby Wasze potrawy nie wylały się podczas transportu. Plastikowe worki lub folia spożywcza pomogą w ich zabezpieczeniu. Piknikowe przekąski powinny być nie tylko smaczne, ale i łatwe do spożycia. Najlepiej, gdy są od razu podzielone na porcje. Podrzucamy więc pomysł na ciasto francuskie z pomidorami i fetą, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na piknik!  

 

 

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 200 g pomidorków cherry
  • 150 g sera feta
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
  2. Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
  3. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
  4. Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Święto (rekordowego) Sera Smażonego w Pogorzeli Biuro prasowe
2024-08-23 | 07:30

Święto (rekordowego) Sera Smażonego w Pogorzeli

Święto Sera Smażonego w Pogorzeli odbędzie się nie pierwszy raz. Jednak w tym roku obchodzone będzie w sposób nietuzinkowy. Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w
Styl życia Subway® i jego kultowe kanapki ponownie w Manufakturze!
2024-08-22 | 10:00

Subway® i jego kultowe kanapki ponownie w Manufakturze!

Subway otworzył swój nowy punkt w Manufakturze w Łodzi, w sercu strefy Qulinarium. Nowa lokalizacja Subway zaprasza od poniedziałku do niedzieli, oferując zarówno klasyczne
Styl życia Łukasz Szpunar będzie morsował w lecącym samolocie. Pobije rekord Guinnessa?
2024-08-22 | 07:30

Łukasz Szpunar będzie morsował w lecącym samolocie. Pobije rekord Guinnessa?

Łukasz Szpunar, znany jako Iceking, ma zamiar ustanowić rekord Guinnessa w kategorii „Najdłuższy czas spędzony w zanurzeniu w lodowatej wodzie”. Próba odbędzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maja Sablewska: Musieliśmy przeformatować mój program, bo zmienia się moda i społeczeństwo. Jest więcej tolerancji, a kobiety są bardziej odważne

Stylistka zaznacza, że w swoim programie nie działa pochopnie i na oślep, a wszystkie metamorfozy poprzedzone są szczerą rozmową z bohaterkami. Z obserwacji Mai Sablewskiej wynika, że kobiety są coraz bardziej odważne w kwestii wyglądu i ubioru, nie boją się eksperymentować, chętnie szukają inspiracji i już nie przejmują się tak bardzo krytyką innych osób.  W kolejnej formatu „10 lat młodsza w 10 dni z Sablewską” jego gospodyni musi więc dostosować się do zmieniających się warunków i sprostać wymaganiom uczestniczek.

Uroda

Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga

Prezenterka nie ukrywa, że czasem lubi odpocząć od telewizyjnego looku i jeśli tylko może, to rezygnuje z perfekcyjnego makijażu, jaki jest koniecznością w pracy przed kamerami. W swoich mediach społecznościowych również nie unika zdjęć, na których pokazuje, jak wygląda bez filtrów i make-upu. Paulina Sykut-Jeżyna podkreśla, że bardziej niż na kosmetyki kolorowe stawia na pielęgnacyjne. Szczególnie dba o odpowiednie nawilżenie skóry, by zawsze była gładka i promienna.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.