Komunikaty PR

Czy można jeść ser żółty na słodko?

2024-06-20  |  01:00
Biuro prasowe

Żółte sery dojrzewające to nie tylko aromatyczny dodatek do wielu potraw, ale także wytrawna przekąska, która idealnie koresponduje z dobrym winem, owocami i orzechami. Wielowymiarowy smak, kremowa konsystencja oraz charakterystyczny zapach sera żółtego sprawiają, że ma on wszechstronne zastosowanie w kuchni. Choć z reguły wykorzystywany jest w daniach słonych, okazuje się, że także wielbiciele słodkich smaków mogą śmiało eksperymentować w kuchni z serem dojrzewającym. Mamy na to dowody.

 

Sery holenderskie i sery szwajcarskie – za co je uwielbiamy?

 

Harmonijny i stonowany smak, kremowa konsystencja oraz delikatny zapach – właśnie za to Polacy pokochali podpuszczkowe sery żółte typu holenderskiego i szwajcarskiego. Uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi smakosze, których podniebienia dopiero przyzwyczajają się do bardziej wyrazistych smaków. Czym jednak różnią się od siebie te najpopularniejsze wśród dojrzewających gatunków sery żółte?

 

Podstawowa różnica w smaku, konsystencji i aromacie serów holenderskich i szwajcarskich wynika z indywidualnego procesu produkcji. Sery holenderskie umieszczamy w solance na ok. dwie doby, podczas gdy sery szwajcarskie wyjmujemy z solanki nieco wcześniej. Różnią się także okresem i temperaturą dojrzewania. – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. – Co ciekawe, dojrzewające sery żółte produkowane w Polsce, w przeciwieństwie do innych państw Unii Europejskiej, zawierają mniej soli. W naszym kraju jej zawartość oscyluje na poziomie ok. 1,5 procenta, z kolei w innych krajach sięga ok. 2,5 procenta. – dodaje.

 

Sery typu holenderskiego zaliczamy do serów twardych lub półtwardych. Charakteryzują się wyraźnie żółtym kolorem oraz lekko słodkawym smakiem. Do ich grona zaliczamy m.in. ser Gouda, ser Edamski, ser Morski oraz ser Podlaski, które różnią się między sobą czasem dojrzewania, a więc miękkością, intensywnością zapachu i poszczególnymi nutami smakowymi.

 

Ser Gouda posiada sprężystą, elastyczną i zwartą teksturą, gładką i jasnożółtą skórkę oraz wyraźnie śmietankowym smakiem. Ser Edamski wyróżnia się wyraźnie orzechową nutą smakową, delikatną kwasowością oraz niewielkimi dziurkami. Na półce sklepowej rozpoznasz go po twardej i suchej skórce pokrytej czerwonym lub żółtym woskiem. Ser Morski jest nieco bardziej pikantny, miękki i lekki. Z kolei ser Podlaski również zachwyca swoją delikatną ostrością oraz jasnożółtym kolorem.

 

Sery typu szwajcarskiego wyróżniają charakterystyczne, okrągłe lub owalne dziury o wielkości grochu, a nawet orzecha laskowego. To typowe sery twarde, do grona których zaliczamy m.in. ser Aldamer, ser Nadbiebrzański i ser Moniecki. Aldamer wyróżniają duże dziury, orzechowy aromat oraz słodki smak. Ser Nadbiebrzański charakteryzuje się dojrzałym zapachem oraz sprężystą i jednolitą konsystencją. Z kolei ser Moniecki ceniony jest za swój łagodny aromat, gładki miąższ i delikatny smak.

 

Z czym najlepiej korespondują dojrzewające sery żółte?

 

Twarde i aromatyczne sery szwajcarskie to doskonała baza serowego fondue. Idealnie sprawdzają się także na zimno jako składnik koreczków lub sałatek. Doskonale łączą się z pieczywem i makaronami, a także grzybami i owocami np. melonami, gruszkami, winogronami i morelami. Z kolei sery holenderskie są doskonałe do zapiekania lub tostowania. Najczęściej wykorzystywane są do dań z makaronem, kruchych tart oraz pizzy. Są także wdzięcznym uzupełnieniem dań z kurczakiem lub łososiem.

 

Jedną z najpopularniejszych form serwowania sera żółtego jest tzw. deska serów, którą można podawać jako aperitif lub przekąskę po daniu głównym. Deskę z kawałkami różnorodnych serów żółtych należy wzbogacić owocami, wędlinami i orzechami, które idealnie zrównoważą poszczególne smaki oraz pozwolą wydobyć z sera zupełnie nowe nuty.

 

Komponując tacę serów należy pamiętać, że poszczególne gatunki sera powinno układać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – od lekkich i łagodnych do ostrych i bardziej wyrazistych oraz od miękkich po twarde. Zgodnie z tą zasadą, sery typu szwajcarskiego powinny być umieszczane na samym końcu. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na godzinę przed podaniem gościom. Ser żółty typu szwajcarskiego smakuje najlepiej, gdy jego temperatura jest niższa od temperatury pokojowej o ok. 3 stopnie Celsjusza. – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Warto przy tym wybierać te najlepszej jakości. Nasze sery wyróżnia przede wszystkim „czysta etykieta”, czyli maksymalnie prosty skład, zawierający jedynie mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczkę mikrobiologiczną. – precyzuje.

 

Czy można serwować ser żółty na słodko?

 

Aromatyczny ser żółty podawany na słodko to prawdziwa eksplozja smaków. Wyrazisty słony smak sera sprawia, że pozostałe składniki wydają się znacznie słodsze. Jeżeli chcesz się o tym przekonać, spróbuj dodać do klasycznych racuchów z jabłkami odrobinę tartego żółtego sera. Innym oryginalnym przepisem na wykorzystanie sera żółtego w daniach deserowych jest dodanie tartego sera do popularnych naleśników z twarogiem i polanie ich rozpuszczoną czekoladą. Podobny efekt osiągniemy przygotowując muffinki z czekoladą wzbogacone wiórkami dojrzewającego żółtego sera.

 

Daniem, które stanowi doskonałą bazę do eksperymentów z miksowaniem składników słodkich i wytrawnych, są rogaliki z ciasta francuskiego z farszem z sera żółtego i tym, co tak naprawdę podpowie nam nasza wyobraźnia. Przepis bazowy podajemy pod tekstem. Smacznego!

 

Rogaliki z serem żółtym

 

Składniki:

- 3 arkusze ciasta francuskiego

- 10 łyżek startego sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 1 jajko

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na równej wielkości trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie. Na każdym trójkącie położyć po łyżeczce startego sera żółtego. Brzegi posmarować białkiem. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Ważne, aby rogaliki zwijać z początku nieco luźniej, a potem bardziej ściśle. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem. Do croissantów można dodać również konfitury lub czekoladę.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Rozmowy o Wiśle – dwa spotkania i wiele punktów widzenia Biuro prasowe
2024-06-23 | 01:00

Rozmowy o Wiśle – dwa spotkania i wiele punktów widzenia

Akcja Wspólnie dla Wisły to nie tylko niezwykłe i wręcz ekstremalne wyzwanie sportowe, które obejmuje odwrócony triathlon z Baraniej Góry do Krakowa i spływ smoczą
Styl życia Jak stworzyć strefę kibica w swoim domu? - poradnik od KFC
2024-06-21 | 09:00

Jak stworzyć strefę kibica w swoim domu? - poradnik od KFC

​Aby wspólne kibicowanie polskim zawodnikom podczas Euro 2024 było jeszcze przyjemniejsze, KFC wprowadziło specjalny KFC Pizza Twisters Box i KFC Pizza Twisters Box & Chicken.
Styl życia Noc Świętojańska – tradycja, magia i ludowość
2024-06-21 | 01:00

Noc Świętojańska – tradycja, magia i ludowość

Zbliża się jedno z najbardziej magicznych i tajemniczych świąt w polskim kalendarzu – Noc Świętojańska, czy inaczej Wigilia św. Jana Chrzciciela. To wyjątkowe wydarzenie,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Klaudia Carlos: W „Pytaniu na śniadanie” pracuje się bardzo dobrze. Jest miła atmosfera i czujemy wsparcie z każdej strony

Wyniki oglądalności nie pozostawiają złudzeń i od kilku miesięcy wiadomo, że nowa odsłona „Pytania na śniadanie” z innymi parami prowadzących nie cieszy się popularnością wśród widzów. W godzinach porannych znacznie chętniej wybierają oni bowiem „Dzień Dobry TVN”. Twórcy związani ze śniadaniowym projektem publicznego nadawcy dwoją się więc i troją, by przyciągnąć przed ekrany jak najwięcej osób. Teraz między innymi postanowili wyjść z czterech ścian w plener i realizować program z letniego studia. Klaudia Carlos i Robert El Gendy mają nadzieję, że okaże się to strzałem w dziesiątkę. Atrakcją dla widzów mają być także wyjazdowe wydania. W osiem kolejnych niedziel kamera „Pytania na śniadanie” dotrze do urokliwych zakątków naszego kraju.

Nauka

Deadboty mogą być niebezpieczne dla żywych. Istnieje ryzyko manipulowania ludźmi w żałobie i wpływania na ich psychikę

Technologie, których istotą jest stworzenie cyfrowej repliki zmarłego człowieka, mogą być bardzo niebezpieczne – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge. Zespół badawczy przeanalizował trzy możliwe scenariusze rozwoju usług związanych z tworzeniem deadbotów i w każdym z nich widać poważne zagrożenie, bądź to związane z manipulacją w celu sprzedaży towarów i usług, bądź w obszarze przeżywania żałoby i związanego z tym dobrostanu psychicznego. Naukowcy postulują, by już na etapie tworzenia takich usług wprowadzić zasady, które będą mieć na celu ochronę najbardziej narażonych na negatywne skutki grup społecznych, m.in. dzieci.

Edukacja

Szkoły nie przygotowują uczniów na wejście w dorosłość. Oceny wciąż ważniejsze od kompetencji przyszłości i kreatywności

Około 40 proc. uczniów, zarówno szkół podstawowych, jak i średnich, uważa, że popełnienie błędu oznacza, że nie są mądrzy – wynika z raportu „Mogę wszystko. Co na to współcześni uczniowie?” Fundacji Teach for Poland. Obawa przed byciem tak odbieranym powoduje także, że wielu z nich nie zadaje pytań, kiedy czegoś nie wiedzą. – W konsekwencji za kilkanaście lat będziemy społeczeństwem, które będzie się bało innowacji i zmian – ocenia Katarzyna Nabrdalik, prezeska Fundacji Teach for Poland. Wielu uczniów regularnie stawia sobie cele i do nich dąży, ale często kojarzą się one z ocenami. To wyniki w nauce, a nie rozwój umiejętności, są traktowane jako wyznacznik sukcesu.