Komunikaty PR

Green Caffè Nero zaprasza na Wielki Finał mistrzostw Barista of The Year 2024

2024-06-19  |  10:00
Biuro prasowe

Mistrzostwa Barista of The Year organizowane przez sieć Green Caffè Nero po raz pierwszy odbyły się w Polsce w 2011 roku. Ich formuła opiera się na rywalizacji najlepszych baristów w sztuce Latte Art, czyli zdobienia espresso spienionym mlekiem. Uczestnicy tegorocznej edycji konkurowali ze sobą w kategoriach Junior i Senior podczas Mistrzostw Kawiarni, a z kolei najlepsi z nich zmierzyli się w Mistrzostwach Regionu. Dziesięciu Mistrzów Regionów już niebawem spotka się w Wielkim Finale, aby powalczyć o tytuł Barista of The Year oraz możliwość reprezentowania Polski na zawodach International Barista of The Year w Londynie.

Wielki Finał mistrzostw Barista of The Year 2024 odbędzie się już 23 czerwca o 13:00 w warszawskiej kawiarni Green Caffè Nero na ul. Konstruktorskiej 11. Wstęp na event jest darmowy, a na kibicujących gości czeka towarzyszący wydarzeniu piknik oraz liczne atrakcje – m.in. kawa od Mistrzów, lemoniada, przekąski i strefa aktywności dla najmłodszych.

Polscy bariści międzynarodowymi mistrzami

Mistrz Polski wyłoniony podczas nadchodzących zawodów stanie do walki z przedstawicielami grupy Caffè Nero z całego świata w mistrzostwach International Barista of The Year 2024. Podczas zawodów będzie miał okazję zaprezentować swoje umiejętności i pasję do pracy w licznych konkurencjach.

Ostatnie międzynarodowe zmagania przyniosły polskiej reprezentacji dwukrotne mistrzostwo. W 2022 roku tytuł International Barista of The Year należał do Szymona

Sowy, zastępcy Kierownika Kawiarni Karmelicka Kraków, a w 2023 roku do Agaty Róg, Kierowniczki Kawiarni Galerii Mokotów. Mistrzyni w ubiegłym roku pokonała rywali w przygotowaniu perfekcyjnego espresso, zbalansowanego cortado oraz autorskiego drinka na bazie kawy.

Mistrzostwa Barista of The Year to ogromna dawka emocji i prawdziwe święto pasjonatów kawy. Każda edycja to szansa dla naszych baristów – zarówno tych starszych, jak i młodszych stażem – do zaprezentowania się na arenie międzynarodowej. Jak pokazuje historia ostatnich dwóch lat, nasi bariści swoimi umiejętnościami i miłością do kawy często sięgają ponad poziom międzynarodowy. Dziś w teamie Green Caffè Nero jest ich ponad 1000, a każdy z nich ma szansę sprawdzić się i zawalczyć o tytuł Mistrza – mówi Izabela Sakowska, szefowa działu jakości kawy i napojów w Green Caffè Nero.

Jak podkreśla marka, na wysoką jakość serwowanej kawy w Green Caffè Nero wpływają nie tylko umiejętności zespołu, ale również pełna kontrola i nieustanna praca nad jej standardem. Od kontaktu z plantatorami, poprzez selekcję ziaren zgodnych z Rainforest Alliance, autorski proces wypalania, aż po przygotowanie – każdy z tych etapów wpływa na niepowtarzalny smak, aromat i jakość serwowanej kawy.

W ofercie marki, poza napojami na bazie espresso, można znaleźć również całe oraz wstępnie zmielone ziarna, a także kapsułki do przygotowania kawy w domu. Z okazji nadchodzącego Wielkiego Finału Barista of The Year 2024, marka uruchamia na nie specjalną promocję. Każdy, kto 23 czerwca dokona zakupu kawy paczkowanej lub kapsułek Green Caffè Nero z aplikacją, otrzyma voucher na darmową kawę z wybranej kawiarni.

Szczegółowe informacje znajdują się także na stronie wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/1389854511721493

***
Green Caffè Nero
to niezależna europejska kawiarnia klasy premium. Pierwszy punkt został otwarty w stolicy w 2012 roku, a obecnie sieć liczy 80 kawiarni zlokalizowanych w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Bezpośrednia współpraca z rolnikami uprawiającymi kawę, przestrzeganie najwyższych standardów oraz własna palarnia kawy i piekarnia pozwalają każdego dnia na serwowanie gościom rzemieślniczych, wysokiej jakości produktów.

Green Caffè Nero to więcej niż kawiarnie - to miejsce tworzone przez otwartych ludzi pełnych pasji, które wpisuje się w tkankę miejską oraz stanowi centrum lokalnej społeczności, przestrzeń do rozmów i integracji dla mieszkańców. Wystrój każdej z nich współtworzą polscy artyści i rzemieślnicy, dzięki czemu zyskują one indywidualny charakter, dopasowany do otoczenia, w którym się znajdują.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.