Komunikaty PR

Letnie przepisy na maj

2024-05-24  |  13:00
Biuro prasowe

Weekendy w maju, pierwszym prawdziwie ciepłym miesiącu, to czas, w którym natura budzi się do życia - a my razem z nią! Zaczynamy marzyć o relaksie na świeżym powietrzu wypełnionym rozmowami z bliskimi i przyjemnym zapachem jedzenia unoszącym się w powietrzu! Czy można sobie wyobrazić coś lepszego niż spotkania w otoczeniu zieleni, kiedy otuleni ciepłymi promieniami słońca delektujemy się smakami sezonowych przysmaków? Maj to czas, aby oddać się radości, odkrywać nowe smaki, eksperymentować w kuchni i tworzyć niezapomniane wspomnienia przy stołach zastawionych pysznymi potrawami. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was przepisy na wyśmienite dania i pomysły na to, jak spędzić letnie popołudnia!

 

 

Majowy klasyk, czyli czas na grilla!

Grillowanie to jedna z najbardziej lubianych i charakterystycznych letnich aktywności. Co to byłaby za lato bez zapachu soczystego mięsa i przyjemnego trzasku palącego się drewna? Grill to nie tylko sposób na przygotowanie pysznego jedzenia, ale także okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu w gronie bliskich. Pamiętajcie o kilku ważnych elementach: doborze odpowiedniego miejsca, kupieniu wszystkich niezbędnych elementów, takich jak podpałka czy brykiet, a także o wyborze najlepszego jedzenia dla swoich gości. Takiego grilla możecie przygotować w swoim ogrodzie, a my mamy dla Was przepis na grillowane steki z rostbefu z nutą tequili, które na pewno przypadną Waszym gościom do gustu. Pamiętajcie też o odpowiednich dodatkach, takich jak pieczone na ruszcie warzywa, sałatki czy dipy, by ten czas był jak najsmaczniejszy!

 

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

 

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu
  • 4 łyżki sosu Hellmann’s Original BBQ
  • 1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 30 ml tequili
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mieszanka sałat
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

  1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  2. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
  3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
  5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

Wybierz się na wycieczkę rowerową

Majowe weekendy to doskonały czas na aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Po kilku miesiącach spędzonych w mieszkaniu dobrze jest wyjść na zewnątrz i trochę się rozruszać. Wybierzcie się na wycieczkę rowerową, aby odkryć piękno waszej okolicy i cieszyć się bliskością natury. Planując eskapadę, warto odpowiednio się do niej przygotować i wybrać ciekawe trasy, które zapewnią wam mnóstwo niezapomnianych wrażeń. Sprawdźcie mapy rowerowe swojego regionu, poszukajcie miejsc, gdzie możecie odkryć nieznane dotąd zakątki i urokliwe szlaki. Pamiętajcie też o bezpieczeństwie – wybierajcie trasy odpowiednie dla waszego poziomu zaawansowania, pamiętajcie o kaskach, a przed wyjazdem sprawdźcie stan techniczny swojego roweru. I nie zapomnijcie zabrać ze sobą smacznych przekąsek, które dodadzą wam energii na cały dzień!

 

Plany na Majówkę? Piknik w plenerze!

Oprócz tradycyjnego majówkowego grilla możecie postawić na lżejsze jedzenie i wybrać się bliskimi na wyjątkowy piknik w plenerze. Zbierzcie rodzinę i przyjaciół na piknik do parku lub nad rzekę i cieszcie się słonecznym dniem na świeżym powietrzu! Przygotujcie kolorowe koce i karimaty, które posłużą jako miejsca do siedzenia i leżenia. Wybierzcie odpowiednie miejsce – park z dużą ilością zieleni, nadbrzeże rzeki lub nawet przydomowy ogród – gdzie będziecie mieli dużo przestrzeni do relaksu i zabawy. No i oczywiście nie zapomnijcie o najsmaczniejszych przekąskach i mrożonych napojach, które z pewnością z chęcią spałaszujecie. My na piknik polecamy Wam kanapkę z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli, która jest łatwa do przeniesienia i wyjątkowo smaczna!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

 

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 bułki ciabatty
  • 100 g Sosu Hellmann’s BBQ
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 goździki
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
  • 3 łyżki Przyprawy do gyrosa Knorr
  • 50 g orzechów ziemnych

 

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie zawiń ją w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.
  2. Upieczone mięso, sos z pieczenia i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.
  3. Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.
  4. W średniej wielkości garnku rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić, wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebulę – smaż około 2-4 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej czerwonym winem, i gotuj razem aż wino zupełnie odparuje.
  5. W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj.
  6. Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzch mięsa połóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp wszystko orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnią bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.

 

Weekend w domu? Zorganizujcie turniej gier planszowych!

Pogoda się zepsuła i musicie zostać w domu? Nic straconego! We własnych czterech ścianach również można się świetnie bawić. Weekend to idealny czas, by zapomnieć o troskach i poświęcić się rozgrywkom w ulubione gry planszowe lub karciane – oczywiście w gronie rodziny i przyjaciół! Przygotowując się do planszówkowego maratonu pomyślcie o kwestiach organizacyjnych. Weźcie pod uwagę upodobania każdego gościa. Jedni są zwolennikami wielogodzinnych, skomplikowanych gier strategicznych, podczas gdy inni wolą krótkie gry o przejrzystych zasadach. Jeśli trafi się Wam grupa, której członkowie mają różne upodobania, spróbujcie znaleźć tytuł, który będzie gdzieś pośrodku lub po prostu podzielcie swoich gości na dwa zespoły. Zadbajcie także o wygodne miejsce – duży stół i wygodne krzesła będą tutaj niezbędne. Najważniejsza jest oczywiście dobra atmosfera. Możecie więc zorganizować turniej, w którym wyłonicie najlepszego gracza, lub podzielić się na rywalizujące ze sobą drużyny. Nie zapomnijcie też o przygotowaniu przekąsek, dzięki którym Wasi goście będą się doskonale bawić.

 

Maj, czyli czas na kulinarne eksperymenty

Maj to nie tylko czas rozkwitu przyrody, ale również moment, w którym budzi się w nas nowa kreatywność i ochota na eksperymentowanie w kuchni. Miesiąc ten to doskonały czas na organizację i udział w warsztatach kulinarnych, podczas których będziecie mogli nauczyć się przygotowywać nowe potrawy i napoje, a także rozwijać swoje umiejętności. Planując kuchenne eksperymenty, warto wybrać tematyczne danie lub napój, który będzie stanowił centralny punkt nowych przepisów. Może to być danie ze świeżych sezonowych warzyw i owoców, nowy koktajl owocowy lub nawet tradycyjna potrawa z egzotycznych krajów – możliwości jest wiele, a wasza wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem! 

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

 

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

 

Składniki:

Mięso:

  • kurczak cały
  • 80 ml Ketchup Hellmann's Pikantny
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla Knorr
  • 2 szalotki
  • 10 g korzenia imbiru (startego)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • szczypta cynamonu
  • szczypta goździków

 

Salsa ananasowa:

  • 50 ml Ketchup Hellmann's Pikantny
  • 1 ananas dojrzały średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona
  • strączek chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 cukru brązowego
  • sok z 1 limonki

 

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.
  2. W misce pomieszaj: ketchup Hellmann's z przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w lodówce do następnego dnia.
  3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.
  4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia proHolz Student Trophy 24: rozwój miast z wykorzystaniem drewna Biuro prasowe
2024-06-14 | 11:00

proHolz Student Trophy 24: rozwój miast z wykorzystaniem drewna

Nagrodzono najlepsze pomysły na przedłużenie, rozbudowę i dodanie kondygnacji przy zastosowaniu drewna. Uczestniczący w konkursie studenci opracowywali rozwiązania dla przykładowych
Styl życia Jak lekko i szczęśliwie żyć?
2024-06-14 | 10:00

Jak lekko i szczęśliwie żyć?

Wszyscy chcemy być szczęśliwsi, czuć się kochani, kochać i spełniać się we wszystkich rolach. Często, z niewytłumaczalnych powodów, nam się to nie udaje. Z całych sił staramy
Styl życia Historia śmieciami na wodzie pisana, czyli Wisła Stories za nami!
2024-06-14 | 09:45

Historia śmieciami na wodzie pisana, czyli Wisła Stories za nami!

Ponad 200 uczestników i ponad 3 tony odpadów, a także reportaż Szymona Opryszka nt. królowej polskich rzek to efekt pięciu spotkań edukacyjnych w ramach cyklu Wisła

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie

Według najnowszych danych ONZ FAO nadmierne połowy dotyczą 37,7 proc. wszystkich stad ryb i ten odsetek stale rośnie. W niektórych akwenach, takich jak Morze Śródziemne i Czarne, ponad 60 proc. stad jest przełowionych. Może to prowadzić nie tylko do degradacji ekosystemów morskich, ale także mieć poważne konsekwencje dla milionów ludzi na świecie. – Gdyby wszystkie stada na świecie były poławiane w  zrównoważony sposób, pozwoliłoby to wygenerować o 16 mln t więcej ryb i owoców morza rocznie, co z kolei przełożyłoby się na możliwość wyżywienia dodatkowych 72 mln ludzi – wskazuje Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council).

Media

Magdalena Boczarska: Tantiemy z internetu to jest należna nam wypłata za naszą pracę. Te pieniądze pozwoliłyby nam spokojnie przeżyć od pierwszego do pierwszego

Magdalena Boczarska była w gronie aktorów, którzy we wtorek protestowali przed Sejmem. Podczas posiedzenia Komisji Kultury i Środków Przekazu odbywało się bowiem pierwsze czytanie projektu nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Mateusz Banasiuk podkreśla, że środowisko twórców filmowych już od wielu miesięcy z determinacją walczy o stosowne zapisy, które jak najszybciej powinny być dostosowane do norm europejskich. Platformy cyfrowe i sieci kablowe rozpowszechniające filmy i seriale czerpią bowiem ogromne zyski z pracy artystów i pozostałych wykonawców, dlatego też powinny płacić im za to należne wynagrodzenie. Szacuje się, że każdego roku tracą oni z tego tytułu ponad 41 mln zł.

Media

Anna Kalczyńska: Ostatni rok dał mi duży oddech i dziś już oglądam „Dzień Dobry TVN” z dystansem. Zmiany doceniamy po jakimś czasie

Prezenterka nie ukrywa, że na początku trudno było się jej pogodzić ze zmianami kadrowymi w „Dzień Dobry TVN”,  bo dobrze czuła się w tym formacie śniadaniowym i wiązała z nim duże nadzieje. Teraz jednak, patrząc na wszystko z perspektywy czasu, zdążyła się już przekonać, że ta zmiana na ścieżce zawodowej była jej potrzebna, bo dała motywację do działania na innych płaszczyznach. Anna Kalczyńska ma już nową pracę. Wkrótce na portalu Goniec.pl będzie miał premierę jej autorski program o tematyce geopolitycznej.