Słodkie i narwane – spróbuj truskawkowych propozycji w restauracjach Manufaktury
Najsłodszy kuchenny okres rozpoczął się na dobre – soczyste, czerwone truskawki zawitały na talerze w restauracjach w Manufakturze. Warto sprawdzić, jakie wariacje z tym owocem w roli głównej przygotowali restauratorzy.
Truskawkowelove
Do 16.06, wybrane restauracje na rynku Manufaktury
Czerwiec to ulubiony miesiąc truskawkożerców – soczyste, polskie, pełne smaku truskawki opanowują wtedy nasze talerze. Ze śmietaną i cukrem, w formie musu, lemoniady, ale też roli głównej – sprawdźcie, co przygotowali restauratorzy Manufaktury.
W Bawełnie spróbujecie klasycznego włoskiego deseru Semifrego o smaku truskawkowym. Mrożony mus przypominający lody, przełamany orzeźwiającym smakiem truskawek, świetnie się sprawdzi w ciepłe, letnie popołudnia. Lavende przygotowało propozycję dania głównego: to tagiatelle z polędwicą wieprzową i truskawkami w sosie winno-cytrynowym. W Manuarte z kolei zjecie pastel de fresa, czyli deser z truskawkami w roli głównej, a do tego ziarna kakaowca, gorzka czekolada i śmietana. W Kaukazie czeka blinczyk na słodko, czyli ciasto naleśnikowe z truskawkami, nutellą, bananem i mascarpone oraz smoothie z truskawek i mango.
Jeśli szukacie orzeźwienia, kierujcie się do Pizza Hut – tam czeka lemoniada truskawkowa, a także truskawki pod kruszonką, podawane na gorąco z gałką śmietankowych lodów, dla balansu smaków. Własną wariację na temat lemoniady przygotowała też Pizzeria 105-ka i Polka. Tradycyjnych knedli z truskawkami spróbujecie za to w Polce i Szpulce (z młodą kapustą, po łódzku!). W restauracji Zielona czeka cała sezonowa wkładka do menu: gnocchi truskawkowe z bitą śmietaną i rumianą bułką, gofry, sałatka z truskawkami, mango i kozim serem, a także sok truskawowo-arbuzowy.
Sezonowe menu z truskawkami obowiązywać będzie do 16 czerwca.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.