Święta ze śródziemnomorską nutą – pomysł oryginalny obiad z Ajvarem Podravka

Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Każdy moment jest dobry, aby odkrywać nowe smaki. Świąteczny obiad nabierze całkiem innego wymiaru, gdy poza tradycyjnymi bożonarodzeniowymi potrawami, przygotujesz też ich alternatywną wersję. Dzięki Ajvarowi Podravka, powstałemu z najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy, stworzysz niezwykłe dania, które przywołają wakacyjne wspomnienia w samym środku zimy.
Typowe bożonarodzeniowe potrawy mają wielu zwolenników, jednak poznawanie nowych połączeń smakowych jest równie ekscytujące co otwieranie gwiazdkowych prezentów. Dlatego wspólny świąteczny obiad jest doskonałym pretekstem do zaproponowania gościom dań w zupełnie innej odsłonie, które zachwycą ich doskonałym i wyrazistym smakiem i aromatem.
Święta w chorwackim stylu
Na świątecznym stole w niemal każdym domu prym wiodą pieczone mięsa oraz ryby. Kluczem do ich doskonałego smaku są odpowiednie dodatki. Wielbiciele nowych i oryginalnych rozwiązań kulinarnych mogą sięgnąć po składniki typowe dla… gorącego południa Europy i rozsmakować się w świętach po chorwacku. Dzięki pastom warzywnym Ajvar Podravka dania zyskają niezwykły, śródziemnomorski charakter. Przygotowane zostały zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, w oparciu o unikalne gatunki papryk uprawiane przez Podravka. Pasty warzywne Ajvar Podravka powstają w 100 proc. z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. To idealne połącznie najwyższej jakości czerwonych papryk i bakłażanów, dojrzałych w południowym słońcu, zebranych i przetworzonych w pełni sezonu, oraz starannie dobranej mieszanki przypraw. Doskonale podkreślają smak pieczonych mięs, ryb oraz warzyw. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach smakowych – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań – sprawdzą się świetnie także jako dodatek sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, a nawet pizzę. Są idealnym wyborem w kuchni miłośników mięsa, a także wegetarian i wegan.
Poznaj nasze inspiracje!
Zrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem
Składniki:
- 2 plastry wołowiny zrazowej
- Vegeta Natur do mięs
- mąka
- olej do smażenia
- słoiczek Ajvaru ostrego Podravka
- rosół wołowy Vegeta Natur
- Vegeta Natur z koperkiem
- torebka ryżu Podravka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
- 2 cebule czerwone
- 2 ogórki konserwowe
- 1 marchewka
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić na cienkie płaty, następnie oprószyć przyprawą Vegeta do mięs i odłożyć na 15 minut. Ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić na oleju. Płaty mięsa posmarować Ajvarem ostrym Podravka, dodać cebulę z patelni i ogórki. Zwinąć zrazy. Zwinięte mięso obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Podlać przygotowanym wcześniej rosołem wołowym Vegeta Natur. Na drugiej patelni podsmażyć marchewki, oprószyć przyprawą Vegeta Natur, dodać podgotowany ryż i 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka.
Aromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvarem
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki Vegety Natur z czosnkiem
- olej do smażenia
- połowa cytryny
- pęczek koperku
- 0,5 kg ziemniaków
- Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
- 2 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z przyprawą Vegeta Natur z czosnkiem i posmarować rybę z obu stron. Smażyć, w trakcie skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Obrane ziemniaki gotować około 10 minut i pokroić w ćwiartki. Przełożyć na patelnię, kropić oliwą i posypać przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Przygotować sos – Ajvar przełożyć do garnka i bardzo delikatnie podgrzać, dodać śmietanę i posiekaną kolendrę, wymieszać.
Kuleczki z komosy ryżowej z ajvarem
Składniki:
- komosa ryżowa
- oliwa z oliwek
- cebula
- natka pietruszki
- słodka papryka
- cynamon
- ziemniaki
- jajko
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
- słoiczek Ajvaru z cebulką Podravka
- żurawina suszona
- bułka tarta
- migdały
- Vegeta Natur
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową zalać wrzątkiem, przykryć folią i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dolać oliwy z oliwek i dodać cynamon. Wymieszać. W misce rozgnieść ugotowane wcześniej ziemniaki, dodać surowe jajko, komosę ryżową, suszoną żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i posiekane migdały. Posypać przyprawą Vegeta Natur oraz startą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym i z cebulką Podravka oraz mieszanką sałat.
Więcej informacji na temat produktów marki Podravka znajdziesz na stronie www.podravka.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.