Komunikaty PR

Sylwester dwa razy do roku. Jak Nowy Rok witają Azjaci?

2021-12-23  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Huczna zabawa w towarzystwie przyjaciół, doskonałego jedzenia i fajerwerków – sylwestrowa noc to okazja do świętowania, na którą czekają młodsi i starsi niemal w każdym zakątku świata. A co, gdyby ten dzień obchodzić… dwa razy w roku? Zajrzyjmy do Wietnamu i Tajlandii, gdzie kalendarz księżycowy przeplata się z zachodnią tradycją. Jak Nowy Rok witają Azjaci?

 

Sylwester zachodni czy księżycowy?

31 grudnia w Azji był jeszcze do niedawna spędzany zupełnie normalnie – tak, jak każdy inny dzień. Dopiero młodsze pokolenia wprowadziły do azjatyckich społeczności zwyczaj szczególnego świętowania nocy sylwestrowej. Obecnie ostatni grudniowy wieczór celebrują tak, jak robi się to na Zachodzie – w gronie przyjaciół, z dobrym jedzeniem i miłą zabawą. Impreza sylwestrowa przypomina więc spotkania bliskie nam w Polsce czy w innych krajach Europy.

Wietnamczycy, Tajowie i Chińczycy dużo większą wagę przywiązują jednak do daty Nowego Roku wyznaczonego przez kalendarz księżycowy (lunarny, zwany też chińskim). W Wietnamie wraz z nim zaczyna się Święto Tết, które w tym roku przypada na 1 lutego. Jest to wyjątkowy czas w roku również dla obywateli wielu innych krajów Azji. Szczególnie istotne jest ono dla starszych pokoleń – tych, które nie obchodzą „zachodniego” Sylwestra.

 

Tradycyjny koniec roku po wietnamsku

Celebrowanie święta Tết rozpoczyna się w ostatnim dniu starego roku i trwa przez trzy kolejne dni (a czasem nawet dłużej). W Wietnamie, w przeddzień Święta Tết, odbywają się uroczyste tańce smoka, który jest jednym z symboli tego święta. Charakter tych imprez stanowczo odbiega od obchodów Nowego Roku, jakie znamy z naszego kręgu kulturowego i wynikających z niego zwyczajów.

Świętowanie rozpoczyna się jeszcze przed północą, gdy wszyscy domownicy spotykają się przed ołtarzem w swoich domostwach, składając ofiary i zapalając kadzidła. Równo o północy zaczynają bić dzwony w świątyniach. Na ulicach dominuje kolor czerwony, a mieszkania i domy przystrajane są lampionami. W ogniskach rozpalanych przed domami rodziny rytualnie spalają dary dla duchów, które mają zapewnić łaskę bogów. Ważną tradycją jest także uroczyste składanie życzeń – dorośli życzą pomyślności swoim dzieciom, wręczając im na szczęście pieniądze zapakowane w charakterystyczne czerwone koperty – mówi Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj.

Po nocy świętowania – podobnie jak na Zachodzie – przychodzi czas na spokojniejszą formę celebracji. Kolejny dzień spędzany jest bowiem z rodziną na wypoczynku i ucztowaniu. W kolejnych dniach Wietnamczycy składają wizyty u znajomych i przyjaciół, a także odwiedzają świątynie, które przeżywają w tym okresie duże oblężenie. Wierni składają wówczas ofiary z jedzenia przed ołtarzykami.

 

Co w Sylwestra jedzą Azjaci?

W Polsce na sylwestrowych zabawach nie zwracamy szczególnej uwagi na to, co podaje się na stoły. Często pojawiają się szybkie proste przekąski: koreczki, pizza, sałatki, niekiedy zaś sushi czy owoce morza. Podobnie jest w pierwszy dzień Nowego Roku – uroczyste rodzinne obiady to zwyczaj, z którym jednak nie wiążą się żadne tradycyjne potrawy. Zupełnie inaczej jest natomiast w Azji. Na wietnamskich talerzach pojawia się wtedy między innymi Bánh chưng, rodzaj ciasta z ryżu kleistego, wieprzowiny i fasoli złocistej (mung), gotowanego w tzw. „opakowaniu” z liści bananowych.

Ostatniego dnia Nowego Roku liczonego według kalendarza księżycowego przygotowywane są tradycyjne dania. Noworoczna kolacja dla Wietnamczyków jest tak ważna, jak dla Polaków kolacja wigilijna. Powinna być bogata i wierna zwyczajom – mówi Linh Ziółkowska.

 

Ci, którzy chcą skosztować prawdziwie azjatyckich przysmaków jeszcze w tym roku, powinni zainteresować się wcześniejszym wyjściem do restauracji lub złożeniem zamówienia z większym wyprzedzeniem. Jak bowiem podkreśla Linh Ziółkowska: stale rosnąca miłość Polaków do kuchni wschodniej sprawia, że pracownicy restauracji mają z końcem grudnia ręce pełne roboty. Wszystkich chętnych do skosztowania dań lub odbioru zamówień zapraszamy do 30 grudnia włącznie. Bez względu na to czy po polsku czy po azjatycku, mamy nadzieję, że nadchodzący przełom 2021 i 2022 roku będzie doskonałą okazją do wielu smacznych spotkań, bo jak dobrze wiemy – jaki Sylwester, taki cały rok.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.