„WIELKI BUZZ GROW” WRACA Z OPOLA Z KOLEJNYMI NAGRODAMI
Mały Ernest lubi rysować, ale jego ostatnie dzieło to jakiś „bazgroł”, który powinien trafić do śmietnika – tak zaczyna się „Wielki Buzz Grow”, spektakl Teatru Pinokio w Łodzi, w reżyserii Doroty Abbe, dobrze już znany widzom łódzkiego teatru. Teraz ta niosąca radość i nadzieję opowieść zdobyła uznanie publiczności XXXI Ogólnopolskiego Festiwalu Teatrów Lalek w Opolu oraz jury festiwalu, które nagrodziło muzykę i kostiumy do przedstawienia.
W Opolu dobiegła końca XXXI edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Teatrów Lalek. Wśród prezentowanych konkursowych spektakli był łódzki „Wielki Buzz Grow” – spektakl dla widzów od szóstego roku życia w reżyserii Doroty Abbe, niosący budujące przesłanie: każdy z nas, mimo wielu niedoskonałości, ma w sobie pewien ładunek: dozę pięknego autentyzmu i… autentycznego piękna. Przedstawienie, choć pełne humoru, całkiem na serio wspiera najmłodszych w budowaniu poczucia własnej wartości i wewnętrznej siły.
Jury festiwalu w którym zasiedli: reżyserka i scenografka Justyna Łagowska (przewodnicząca), teatrolożka Bożena Sawicka, reżyser Beniamin Bukowski, kompozytor Piotr Dziubek oraz krytyczka teatralna Henryka Mazurkiewicz doceniło audiowizualną stronę przedstawienia, którego prapremiera odbyła się 9 kwietnia 2022 roku. Nagrodę w kategorii Muzyka przyznano Grzegorzowi Mazoniowi, który odpowiadał również za oprawę muzyczną przedstawienia „Kulka” – największego tryumfatora tegorocznej edycji Festiwalu. W kategorii Kostiumy nagroda jury trafiła do członków Grupy Mixer: Doroty Gaj-Woźniak, Moniki Ulańskiej i Roberta Woźniaka.
Nagrody przyznane w Opolu to kolejne już wyróżnienie dla „Wielkiego Buzz Growa”. Kilka tygodni temu tytuł zdobył nagrodę Jury Dziecięcego na VI Festiwalu Małych Prapremier w Wałbrzychu. Jury festiwalu również dostrzegło wizualny aspekt spektaklu przyznając nagrodę za scenografię Grupie Mixer.
SUROWY REALIZM I GŁĘBOKA REFLEKSJA. POEZJA TADEUSZA RÓŻEWICZA
Marcin Muszyński odsłania tajemnice Trójkąta Bermudzkiego!
JOANNA SOKOŁOWSKA WYGRYWA VI KPA IM. JONASZA KOFTY. W ŁODZI
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.