Tikkurila: bogate oblicza bieli
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Biel, czyli najbardziej ponadczasowa i uniwersalna barwa ścian, zachwyca lekkością i subtelnym urokiem. Dzięki swoim rozświetlającym właściwościom potrafi optycznie powiększyć nawet niewielką przestrzeń, harmonijnie współgrając z dodatkami w każdym stylu. Szeroka paleta kolorów off-white farby Tikkurila Optiva White daje możliwość wyboru delikatnych odcieni bieli, by z pozoru uniwersalnym ścianom dodać wyjątkowości i jak najlepiej wyeksponować kryjące się w naszych pomieszczeniach piękno.
Delikatna, chłodna tonacja złamanej bieli Breeze z pewnością spodoba się osobom poszukującym wewnętrznego wyciszenia i równowagi. Taka barwa zadziała kojąco na wzrok, dzięki czemu dobrze sprawdzi się pokoju przeznaczonym do codziennego relaksu i odpoczynku. By jeszcze bardziej podkreślić klasykę aranżacji, możemy zdecydować się na stolik kawowy w stylu retro oraz wygodną kanapę w jasnym kolorze.
Odcień Lychee z kolekcji Tikkurila Optiva White to cieplejsza odsłona tradycyjnej bieli. Płynący z niego urok i lekkość będą pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie, zapewniając pogodny początek dnia. Jeśli chcemy pokusić się o modny efekt kontrastu, sięgnijmy po kuchenne szafki w głębokich, ciemnych barwach – ten kolorystyczny akcent pozwoli zaznaczyć nowoczesne oblicze pomieszczenia, dodatkowo wydobywając pastelowe nuty zawarte w kolorze ścian.
Jak wprowadzić do łazienki więcej naturalnego blasku? Wystarczy pomalować ją na świetlisty kolor Pearl. Ten kojarzący się z czystością i świeżością odcień zgrabnie skomponuje się z elementami w kolorze drewna, takimi jak podbudowa umywalki lub podłoga. Aranżacyjną swobodę pomieszczeniu nadadzą ciekawe dekoracje w postaci artystycznych zdjęć i wiszących lamp.
Więcej pomysłów na wnętrza skąpane w bieli można znaleźć na stronie: https://tikkurila.pl/wnetrza-w-tonacjach-bieli
W punkt – system odwodnienia TECEdrainpoint S
Tajemnicze i nieokiełznane. Takie są „Zjawy” Anny Halarewicz
Jak i czym nawozić ogród, aby rośliny kwitły obficie i zdrowo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.