Tradycyjne potrawy z wyrazistym dodatkiem

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jak przygotować tradycyjne, ale niebanalne, proste, ale zaskakujące dania z mięsa? Warto postawić na jeden wyrazisty składnik, który zagra na talerzu główną rolę i sprawi, że całe danie będzie niezwykle aromatyczne. Do potraw mięsnych idealnie sprawdzi się tradycyjny chrzan. Tylko jak połączyć go z resztą dodatków, by podkreślił ich smak?
Jak najlepiej „przemycić” chrzan do dania? Przygotujmy sos! Dzięki temu jego smak nie będzie przytłaczający, ale nadal pozostanie bardzo aromatyczny. Jeżeli nie decydujemy się na użycie świeżego korzenia, to warto pamiętać, by ten ze słoiczka był jak najwyższej jakości i miał wysoką zawartość chrzanu. Chrzan Luksusowy zawiera go aż 70%, dzięki czemu wyróżnia się niezwykle intensywnym, naturalnym smakiem. Przedstawiamy przepisy na dwie potrawy, w których sprawdzi się doskonale!
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Polędwiczka wieprzowa to mięso, które może naprawdę zachwycić, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzone. Wyrazisty sos na bazie chrzanu idealnie skomponuje się z soczystymi, rozpływającymi się w ustach polędwiczkami. A co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy?
- jedna polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
- pół szklanki śmietanki 30%
- szklanka wody
- ¼ szklanki białego wina
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Zaczynamy od umycia polędwiczki, osuszenia jej ręcznikiem papierowym i pokrojenia w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane mięso solimy i dodajemy pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim polędwiczki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dolewamy wino, a po minucie wodę, po czym dusimy przez 20 minut pod przykryciem (aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie można je kilka razy przewrócić). Pod koniec duszenia dodajemy chrzan. W szklance dokładnie mieszamy śmietankę z mąką i wlewamy na patelnię, dodajemy sól oraz pieprz. Dusimy jeszcze przez chwilę i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sposób na białą kiełbasę
Biała kiełbasa często kojarzy nam się głównie z żurkiem, ale może być też pysznym i aromatycznym daniem głównym. Wystarczy kilka dodatków i trochę czasu w piekarniku, by stworzyć naprawdę smaczną potrawę z jej udziałem.
Potrzebne składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka śmietanki 30%
- pół szklanki jasnego piwa
- duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż będzie dość miękka. Solimy do smaku. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. W rondelku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dolewamy śmietankę, piwo oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Sos zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy kiełbasę i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.