Tradycyjne potrawy z wyrazistym dodatkiem

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jak przygotować tradycyjne, ale niebanalne, proste, ale zaskakujące dania z mięsa? Warto postawić na jeden wyrazisty składnik, który zagra na talerzu główną rolę i sprawi, że całe danie będzie niezwykle aromatyczne. Do potraw mięsnych idealnie sprawdzi się tradycyjny chrzan. Tylko jak połączyć go z resztą dodatków, by podkreślił ich smak?
Jak najlepiej „przemycić” chrzan do dania? Przygotujmy sos! Dzięki temu jego smak nie będzie przytłaczający, ale nadal pozostanie bardzo aromatyczny. Jeżeli nie decydujemy się na użycie świeżego korzenia, to warto pamiętać, by ten ze słoiczka był jak najwyższej jakości i miał wysoką zawartość chrzanu. Chrzan Luksusowy zawiera go aż 70%, dzięki czemu wyróżnia się niezwykle intensywnym, naturalnym smakiem. Przedstawiamy przepisy na dwie potrawy, w których sprawdzi się doskonale!
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Polędwiczka wieprzowa to mięso, które może naprawdę zachwycić, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzone. Wyrazisty sos na bazie chrzanu idealnie skomponuje się z soczystymi, rozpływającymi się w ustach polędwiczkami. A co będzie potrzebne do przygotowania tej potrawy?
- jedna polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki Chrzanu Luksusowego
- pół szklanki śmietanki 30%
- szklanka wody
- ¼ szklanki białego wina
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Zaczynamy od umycia polędwiczki, osuszenia jej ręcznikiem papierowym i pokrojenia w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane mięso solimy i dodajemy pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim polędwiczki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię dolewamy wino, a po minucie wodę, po czym dusimy przez 20 minut pod przykryciem (aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie można je kilka razy przewrócić). Pod koniec duszenia dodajemy chrzan. W szklance dokładnie mieszamy śmietankę z mąką i wlewamy na patelnię, dodajemy sól oraz pieprz. Dusimy jeszcze przez chwilę i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sposób na białą kiełbasę
Biała kiełbasa często kojarzy nam się głównie z żurkiem, ale może być też pysznym i aromatycznym daniem głównym. Wystarczy kilka dodatków i trochę czasu w piekarniku, by stworzyć naprawdę smaczną potrawę z jej udziałem.
Potrzebne składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka śmietanki 30%
- pół szklanki jasnego piwa
- duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż będzie dość miękka. Solimy do smaku. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. W rondelku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dolewamy śmietankę, piwo oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Sos zagotowujemy, cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy kiełbasę i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.