Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz bliskich!


Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.
Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!
W świątecznym gotowaniu ważny jest także plan – jakie potrawy przygotujemy i jakich produktów będziemy chcieli do tego użyć. Warto spisać je na liście zakupów – dzięki temu unikniemy częstych wizyt w sklepie i skupimy się na łączeniu składników w taki sposób, aby efektami gotowania zachwycić naszych domowników przy świątecznym stole. Dzięki właściwemu przygotowaniu magia Świąt rozgości się w naszej kuchni, a przedświąteczna gorączka nas ominie.
Warto wykorzystać proste, kilkuskładnikowe przepisy, które pozwolą nam rozdzielić kuchenne obowiązki. Możemy nawet zaangażować w nie dzieci. Wspólne gotowanie sprawi jeszcze większą przyjemność z późniejszego próbowania świątecznych pyszności.
A co z tradycją? Dodanie kilku nowych składników do świątecznych potraw sprawi, że nawet specjaliści od gotowania poczują przyjemny dreszczyk emocji przy tworzeniu nowych, ale i dobrze znanych, tradycyjnych dań. Przygotowując potrawy nie musimy trzymać się klasycznego przepisu – śledzie możemy przykryć pierzynką z sosu pomidorowego, a tradycyjny piernik przełożyć pysznymi powidłami Łowicz!
Jakie są pyszne i proste sposoby na tradycję w niecodziennym wydaniu? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na słodko i wytrawnie!
PRZEPISY NA SŁODKO
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz
10 porcji
- 290 g Powideł Węgierkowych Łowicz
- 100 g masła
- 110 g płynnego miodu
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki tortowej Lubella
- 1 łyżka kakao DecoMorreno
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.
- Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
6 porcji
- 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
- 300 g makaronu Kokardki Lubella
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- 200 g zmielonego maku
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
- Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.
(Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy wcześniejsze etapy i wykorzystujemy gotową masę makową.)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.
- Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz
Ciasteczka cynamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz
Około 20 sztuk
- 200 g dżemu truskawkowego Łowicz o obniżonej zawartości cukrów
- 260 g mąki tortowej Lubella
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 50 g cukru pudru
- 130 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy cynamon i siekamy z nimi masło. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i z połowy wycinamy pełne gwiazdki, a z drugiej gwiazdki z dziurką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
- Wystudzone przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.
PRZEPISY WYTRAWNE
Bigos z wędzoną śliwką
6 porcji
- 400 ml Passaty Classica Łowicz
- 750 g kiszonej kapusty
- duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 l wody
- 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
- 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą.
- Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.
- Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.
Wegetariański pasztet pomidorowy
10 porcji
- 3 łyżki Koncentratu Pomidorowego Łowicz
- 150 g zielonej soczewicy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- duża cebula
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 120 g suszonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 0/5 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut).
- Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy.
- Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.
Śledzie w sosie pomidorowym
8 porcji
- 500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- średnia cebula
- czerwona papryka
- marchewka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g filetów śledziowych (bez skóry, z zalewy octowej)
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie.
- Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
- Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.
Zdjęcia do przepisów dostępne na: https://prhub.prowly.com/119538-tradycyjne-przepisy-w-niecodziennym-wydaniu-zainspiruj-sie-i-zaskocz-najblizszych

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.