Co warto wiedzieć o perfekcyjnej tonizacji?
Festcom
ul. Admiralska
00-910 Warszawa
agnieszka.nowakowska|festcom.pl| |agnieszka.nowakowska|festcom.pl
660777909
www.festcom.pl
Tonizacja to jeden z filarów perfekcyjnie przeprowadzonego rytuału pielęgnacyjnego – i absolutne must-have. Tonizacja normalizuje pH, wspiera mikrobiom, ale to jeszcze nie wszystko. Dobrze dobrany tonik może regenerować skórę, koić i odżywiać. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tonizacji? Kosmetolog radzi.
Eksperci wskazują, że perfekcyjne dobrany tonik powinien pełnić dwie równoważne funkcje. Po pierwsze, powinien służyć utrzymaniu właściwego poziomu pH, a po drugie – powinien odżywiać i regenerować skórę.
pH i pożyteczne bakterie
Czy wiesz, że na naszej skórze (także na skórze twarzy) bytują pożyteczne bakterie? Naukowcy podają, że jest ich ok. 300 szczepów. To tzw. mikrobiom, czyli armia drobnoustrojów, które bronią naszego organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, w tym przed wirusami, bakteriami i grzybami. Wspierają także utrzymanie równowagi hydrolipidowej skóry. Eksperci podpowiadają, że działanie pożytecznych bakterii ma także realny wpływ np. na efektywność działań przeciwstarzeniowych. A zatem, to sprawa kluczowa.
I tu wkracza tonizacja, a raczej jej ogromne znaczenie dla zachowania równowagi mikrobiomu. – Prawidłowe pH naszej skóry wynosi około 5, czyli ma ona odczyn lekko kwaśny. To właśnie w takim środowisku najlepiej rozwijają się pożyteczne bakterie. Tym czasem po myciu oraz demakijażu pH może gwałtownie wzrosnąć, nawet do 8 – powiedziała Agnieszka Kowalska, Medical Advisor, ekspert marki Sielanka. – Praktyka pokazuje, że na podwyższenie pH mogą mieć wpływ np. częste wizyty na basenie, a także dobór niewłaściwych produktów do demakijażu. Niezależnie od przyczyny należy regularnie normalizować pH poprzez użycie odżywczego toniku. Tonik warto aplikować co najmniej po każdym myciu lub demakijażu. Latem – możemy tonizować cerę częściej, traktując tonik jak orzeźwiającą mgiełkę. W ten sposób multiplikujemy korzyści. Najlepiej jeśli wybrany przez nas produkt będzie zawierał prebiotyki, które sprzyjają odbudowie mikrobiomu. Taki tonik będzie odżywiał, wzmacniał i odbudowywał skórę – dodała.
Regeneracja i nawilżenie
Kosmetolodzy podpowiadają, że normalizacja pH nie jest jedyną pożyteczną funkcją, jaką może spełniać tonizacja. Dobrze dobrany tonik „potrafi” skutecznie działać regulująco, regenerująco i nawilżająco. – Warto szukać toników, które w swoim składnie mają niacynamid, np. Nawilżający tonik do twarzy Sielanka Na dole fiołki. Niacynamid to inaczej witamina B3, czyli aktywna forma witaminy B, która wzmacnia barierę ochronną skóry, pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia, a także działa łagodząco. W przypadku codziennej pielęgnacji jest to właściwość na wagę złota – powiedziała Agnieszka Kowalska
Dobre nawyki, czyli jak stosować tonik
Jak prawidłowo stosować tonik do twarzy? Przede wszystkim należy pamiętać, o funkcji, jaką spełnia… a raczej, jakiej nie spełnia. Tonik nie służy do zmywania makijażu. To jeden z częściej spotykanych błędów w rutynie pielęgnacyjnej! Tym czasem pora na aplikację toniku przychodzi dopiero po kompleksowym oczyszczeniu skóry. Jak nanosić kosmetyk? – To zależy od opakowania. Jeśli wybrany przez nas tonik ma atomizer, po prostu spryskujemy twarz i czekamy na jego wchłonięcie, a następnie nanosimy serum i krem. Jeśli nasz ulubiony produkt nie ma atomizera, tonik możemy nanieść wacikiem delikatnie dotykając nim ciało – podpowiada Agnieszka Kowalska.
Nawilżający tonik do twarzy
Sielanka Na dole fiołki
Bogaty, nawilżający tonik do twarzy to ważny krok w codziennej pielęgnacji skóry. Zawiera kompleks prebiotyków, które wzmacniają, odżywiają i odbudowują skórę. Dodatkowo niacynamid działa regulująco na skórę. Jego świeża i lekka konsystencja szybko wchłania się w skórę. Już od pierwszej aplikacji skóra jest promienna, odzyskuje blask i gładkość.
Pojemność: 200 ml
Cena: 20 zł
Antyoksydacyjne, wiosenne beauty-wyzwanie
Dieta a zdrowie jamy ustnej, czyli jakie produkty wspierają zdrowie naszych zębó
Czego potrzebują włosy kręcone?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.