Zimowa pielęgnacja osłabionych włosów
Festcom
ul. Admiralska
00-910 Warszawa
agnieszka.nowakowska|festcom.pl| |agnieszka.nowakowska|festcom.pl
660777909
www.festcom.pl
Przełom roku zdecydowanie nie rozpieszcza naszych włosów: zmiany temperatury, porywisty wiatr i obcisłe czapki to dla nich prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują, że zimą kosmyki jak nigdy potrzebują odżywienia, wzmocnienia i regeneracji. Jak efektywnie wspierać osłabione włosy? Słowo-klucz i tajna broń włosomaniaczek to odżywki.
Zima to czas prawdziwego survivalu dla włosów. Ciasne czapki, zmiany temperatury, sztuczne ogrzewanie i gorące kąpiele – istny rollercoaster czynników zewnętrznych, które mogą spowodować osłabienie kosmyków, zaburzenia wydzielana sebum, łamliwość i wiele innych niechcianych niespodzianek. Słowo-klucz wymieniane przez kosmetologów, fryzjerów i trychologów to odżywienie. Jak dobrać właściwą odżywkę do naszych pasm i… nie dać się zimie? Radzi kosmetolog, Agnieszka Kowalska, Medical Advisor, ekspert marki BAŚKA.
Normalizacja
Skóra głowy z tendencją do przetłuszczania - zimą może stać się jeszcze bardziej „kapryśna”. Rezultat: włosy mogą wyglądać nieestetycznie i sprawiać problemy podczas układania. Eksperci podpowiadają, że warto wybierać odżywki normalizujące pracę gruczołów łojowych, m.in. te zawierające korzeń łopianu lub ekstrakt z lukrecji. – Wyciągi naturalne, m.in. z łopianu i lukrecji, to sprzymierzeńcy włosów z tendencją do przetłuszczania, ponieważ działają normalizująco, wyciszając nadmierne działanie gruczołów łojowych – mówi Agnieszka Kowalska, ekspert marki BAŚKA. – W Prebiotycznej jogurtowo-mlecznej odżywce BAŚKA ekstrakty roślinne współgrają z prebiotykami tworząc kompozycję o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym – dodaje.
Zimowy hit włosomaniaczek to także… miód – i to bynajmniej nie (tylko) w pysznych herbatach, ale także właśnie w odżywkach do włosów. Czy wiesz, że ekstrakt z miodu skutecznie rewitalizuje zniszczone pasma? To bezcenna właściwość przydatna dla każdego typu kosmyków – szczególnie zimą, kiedy kilka razy dziennie otulamy fryzurę ciasną czapką.
Regeneracja i wzmocnienie
Kosmetolodzy podpowiadają, że cenne właściwości regenerujące ma także alantoina, która w połączeniu z prowitaminą B5 stanowi prawdziwą bombę regenerującą – na wagę złota w wietrzne, zimowe dni. – Warto także zwrócić uwagę na naturalne wyciągi roślinne, m.in. na ekstrakt z kiełków pszenicy, który wpływa na elastyczność pasm, zdrową objętość i gładkość. To bardzo cenna właściwość w zimowe dni. Drugim ekstraktem, który skutecznie odżywia pasma, sprzyjając budowaniu ich odporności, jest olej z pestek malin. Warto włączyć go do naszej codziennej rutyny pielęgnacyjnej. Oba składniki możemy znaleźć w Humektantowej odżywce do włosów BAŚKA – mówi Agnieszka Kowalska.
Kochamy zimę! Czy można wyobrazić sobie bardziej malowniczą porę roku? No właśnie! Przy odrobinie troski i spersonalizowanej, naturalnej pielęgnacji, także nasze włosy „pokochają” zimę i odwdzięczą się nam zdrowym i zachwycającym wyglądem. Nie taka zima zła!
BAŚKA Prebiotyczna odżywka do włosów jogurtowo mleczna
Aksamitna odżywka rekomendowana dla osób posiadających problem włosów przetłuszczających się i matowych. Bazuje na cenionych prebiotykach oraz kompleksie ekstraktów, które dogłębnie pielęgnują skórę głowy. Działanie normalizujące pracę gruczołów łojowych zapewnia obecność korzenia łopianu, ekstraktu z lukrecji i prebiotyków, które tworzą kompozycję o sprecyzowanym działaniu łagodzącym i przeciwzapalnym. Ekstrakt z miodu dodatkowo wykazuje właściwości rewitalizujące suche i matowe pasma.
Pojemność: 250 ml
Cena: ok. 12 zł
Do serii należą także:
BAŚKA Jabłuszkowa odżywka zwiększająca objętość do włosów cienkich, o różnej porowatości
BAŚKA Humektantowa odżywka wzmacniająca do włosów zniszczonych i cienkich o zapachu malinowym
BAŚKA Proteinowa odżywka do włosów blond i rozjaśnianych, która wzmacnia osłabione włosy po zabiegach
Antyoksydacyjne, wiosenne beauty-wyzwanie
Dieta a zdrowie jamy ustnej, czyli jakie produkty wspierają zdrowie naszych zębó
Czego potrzebują włosy kręcone?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.