Urządzamy kuchnię: szuflady z podziałem na role

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Czy istnieje sprawdzony sposób na ułatwienie sobie codziennej pracy w kuchni? Z pewnością pomogą w tym szuflady. Pozwalają szybko odłożyć wszystko na miejsce, bez problemu znaleźć poszukiwany produkt i mieć do niego wygodny dostęp. Szuflady to praktyczne i funkcjonalne rozwiązanie, dzięki któremu ergonomicznie zorganizujemy przestrzeń w meblach, utrzymamy nienaganny porządek we wnętrzu i zadbamy o własny komfort.
Inne zadanie, inna wysokość
Garnki, zastawa stołowa, deski do krojenia, drobny sprzęt AGD to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Oprócz nich są jeszcze zapasy spożywcze, którym również musimy zapewnić miejsce. Gdzie to wszystko pomieścić? Najlepiej w pojemnych, wysokich szufladach dolnej zabudowy, z pełnym wysuwem i wytrzymałymi prowadnicami. Nawet przy dużym obciążeniu będą się lekko otwierały i całkowicie wysuwały, a dzięki prowadnicom z hamulcem, domkną się cicho i delikatnie.
- Przechowywanie garnków, pakietu talerzy lub butelek z wodą czy dużych kartonów soku może być problematyczne w szufladach, które nie zostały zaprojektowane z myślą o takich przedmiotach. W najwyższej szufladzie, dostępnej w naszych systemach mebli, rozwiązaliśmy ten problem – zapewnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Wysokość tej szuflady, określanej jako magazynowa, co już wskazuje na jej przeznaczenie, została tak obliczona, aby pomieścić w niej naczynia o większych gabarytach czy spore zapasy spożywcze.
Aż tyle miejsca i tak dużego udźwigu nie potrzebujemy natomiast w przypadku szuflady na sztućce i drobne akcesoria kuchenne. Inną wysokość mają przyprawy, a jeszcze inną paczka kawy, torebka cukru czy opakowanie ryżu. Różnice te zostały uwzględnione w wysokości odpowiednich szuflad, dzięki czemu na każdą z grup produktów przeznaczymy dokładnie tyle miejsca, ile rzeczywiście potrzebują.
- Przez złą i nieprzemyślaną organizację tracimy wiele cennego miejsca, dlatego znaleźliśmy sposób na efektywne spożytkowanie dostępnej powierzchni w meblach, aby zagospodarować ją co do centymetra – wyjaśnia projektantka.
Trójpodział według własnego pomysłu
Każdy centymetr ma istotnie znaczenie w przypadku systemu szuflad zaprojektowanego przez firmę KAM. Podział na trzy, precyzyjnie dobrane wysokości, okazał się doskonałym sposobem na rozsądne pogrupowanie zapasów i utrzymanie ich w porządku, ale przede wszystkim na optymalizację powierzchni w meblach. Układ szuflad o trzech wysokościach, odpowiadających wysokościom popularnych produktów spożywczych czy naczyń stanowiących niezbędne wyposażenie kuchni, można skomponować w taki sposób, aby odpowiadał indywidualnym potrzebom domowników.
- To skuteczne rozwiązanie, pozwalające efektywnie wykorzystać szuflady i zwiększyć ich pakowność – tłumaczy Sylwia Kowalska-Mikutel. – Przedmioty kuchenne i zapasy nie lądują w przypadkowych miejscach, w których po prostu się zmieszczą, ale są pogrupowane w szufladach, które zostały zaprojektowane adekwatnie do ich wysokości. To bardzo wygodny i rozsądny system przechowywania.
Jak taki podział działa w praktyce? Uniwersalne moduły szafek można zastąpić pakietem szuflad o różnych wysokościach, które w prosty sposób pozwolą dopasować zabudowę meblową do indywidualnych oczekiwań domowników i zapewnić odpowiednią ilość miejsca do przechowywania konkretnych grup produktów.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.